Green Bank: Τα μυστικά της άγνωστης πόλης όπου απαγορεύονται τα κινητά, το Wi-Fi και τα μικροκύματα – Η σύνδεσή της με κέντρο κατασκοπείας

Green Bank

Καθώς πλησιάζετε στη μικρή πόλη Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, οι πινακίδες προειδοποιούν ότι εισέρχεστε στην «Quiet Zone» (Ζώνη Ησυχίας). Πρόκειται για μια περιοχή όπου απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και το Wi-Fi.

Είναι ένα από τα λίγα μέρη στη Γη όπου οι άνθρωποι δεν είναι συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο και έχει γίνει Μέκκα για ανθρώπους που έχουν κουραστεί από τον σύγχρονο κόσμο και για “ηλεκτροευαίσθητους” ανθρώπους που πιστεύουν ότι υποφέρουν από συμπτώματα που προκαλούνται από το Wi-Fi και τα κινητά τηλέφωνα.

Ο λόγος της «σιωπής», από ηλεκτρονικής άποψης, είναι τα τεράστια δορυφορικά πιάτα στο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια, τα οποία περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο κατευθυνόμενο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, το Robert C. Byrd Green Bank Telescope.

Απαγορεύεται οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το ραδιοτηλεσκόπιο.

Το ντοκιμαντέρ και το βιβλίο

Ένα νέο ντοκιμαντέρ, Small Town Universe, που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, και ένα πρόσφατο βιβλίο The Quiet Zone εξερευνούν την πόλη και τα μυστήριά της – συμπεριλαμβανομένων των τοπικών φημών για μυστικά θαμμένα κάτω από το βουνό .

Η σκηνοθέτης της ταινίας, Katie Dellamaggiore, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε την ταινία μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, καθώς ένιωθε ότι βασιζόταν πολύ στο κινητό της τηλέφωνο για να κρατάει επαφή με τους φίλους της.

Ρώτησε τον σύζυγό της αν υπήρχε μια πόλη χωρίς κινητά τηλέφωνα.

«Έκανα αυτό που κάνουμε όλοι και έψαξα στο Google: “Υπάρχει πόλη χωρίς κινητά τηλέφωνα;”, και έτσι ανακάλυψα το Green Bank, στη Δυτική Βιρτζίνια. Ο μοναδικός, μη συνδεδεμένος τρόπος ζωής της πόλης τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο Green Bank για να εξερευνήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης, όπως το πώς ξεκίνησε το σύμπαν και αν υπάρχει νοήμων ζωή πέρα από τη Γη» ανέφερε η Dellamaggiore.

«Οι κάτοικοι αυτής της μικροσκοπικής πόλης στα Απαλάχια Όρη δεν συνδέονται με τους πιο σύγχρονους τρόπους, αλλά με την πάροδο του χρόνου παρατήρησα μια πιο βαθιά σύνδεση που μοιράζονταν, που τους συνέδεε η επιδίωξη της επιστημονικής γνώσης» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του γυρίσματος της ταινίας έμαθε να βασίζεται λιγότερο στο κινητό της τηλέφωνο.

Το τηλεσκόπιο Robert C. Byrd Green Bank

Τα τηλεσκόπια βρίσκεται σε μια κοιλάδα μήκους τεσσάρων μιλίων που περιβάλλεται από βουνά ύψους 4.800 ποδιών, τα οποία δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα και αποκλείουν τον “θόρυβο” του κόσμου.

Η λειτουργία οποιουδήποτε ηλεκτρικού εξοπλισμού που προκαλεί παρεμβολές στα τηλεσκόπια είναι παράνομη και τιμωρείται με κρατικό πρόστιμο συνήθως γύρω στα 50 δολάρια ανά παράβαση.

Η περιοχή κοντά στο τηλεσκόπιο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης Green Bank με 250 κατοίκους) είναι η πιο αυστηρά ρυθμιζόμενη περιοχή της «Ζώνης Ησυχίας». Τα καταστήματα επενδύουν το εξωτερικό τους με αγώγιμη βαφή μολύβδου προκειμένου να τους επιτραπεί η χρήση ασύρματων σαρωτών απογραφής.

Τα τηλεσκόπια, στο Αστεροσκοπείο Green Bank, που ιδρύθηκε το 1956, πρωτοστάτησαν στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI).

Green Bank

Το 1959, το πρόγραμμα “Ozma” του Αστεροσκοπείου άρχισε να αναζητά ραδιοεκπομπές «που δημιουργήθηκαν από νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες».

Υπάρχουν και άλλες ραδιοφωνικές “ήσυχες ζώνες” σε όλο τον κόσμο, αλλά το Green Bank είναι μια ζωντανή κοινότητα 250 ατόμων – οι ντόπιοι αυτοαποκαλούνται “άνθρωποι του βουνού”, ενώ οι ξένοι “flatlanders” ή “come-heres”.

Οι κάτοικοι του Green Bank για να επισκεφτούν ένα πολυκατάστημα Walmart πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι 100 μιλίων, περνώντας πάνω από μερικές από τις ψηλότερες κορυφές της περιοχής.

Εντός της ευρύτερης «Ζώνης Ησυχίας» (μια περιοχή 13.000 τετραγωνικών μιλίων που περιβάλλει το Green Bank), κάποια ηλεκτρονικά είδη είναι ανεκτά, αλλά μέσα στο ίδιο το Green Bank απαγορεύονται το Wi-Fi και τα κινητά τηλέφωνα, ενώ τα κλιματιστικά και οι φούρνοι μικροκυμάτων πρέπει να είναι θωρακισμένα.

Το Tesla ενός υπαλλήλου έπρεπε να απενεργοποιήσει την αυτόνομη οδήγησή του και ένα σχέδιο εγκατάστασης αυτόματων καζανακίων τουαλέτας απαγορεύτηκε από τις τοπικές αρχές.

Αρχικά επιβαλλόταν από τον Wesley Sizemore, αλλά τώρα η επιβολή της “ησυχίας” πέφτει σε αρκετούς υπαλλήλους – με τον Sizemore να έχει προηγουμένως επικεντρωθεί σε προβληματικά αντικείμενα, όπως οι ηλεκτρικές κουβέρτες που δεν λειτουργούν σωστά, προσφέροντας συχνά δωρεάν επισκευές ή αντικατάσταση.

Τα μυστικά του Green Bank

Όμως υπάρχει ένα μυστικό στην ήσυχη ζώνη – και φήμες για άλλα, ακόμη πιο βαθιά θαμμένα μυστικά.

Σε μια κοντινή κοιλότητα στο βουνό, ο στρατός των ΗΠΑ σχεδίαζε να κατασκευάσει τη δική του ραδιοφωνική κεραία – ένα πιάτο πλάτους 600 ποδιών και ύψους 66 ορόφων, που κατασκευάστηκε για να ακούει τα σοβιετικά ραδιοφωνικά σήματα που αναπηδούσαν από το φεγγάρι.

Οι εργασίες για το αρχικό σχέδιο σταμάτησαν το 1962, αλλά η τοποθεσία Sugar Grove άνοιξε ξανά το 1969 ως παγκόσμιος κόμβος για τις ραδιοεπικοινωνίες του ναυτικού.

Ο Stephen Kurczy, συγγραφέας του βιβλίου The Quiet Zone, δήλωσε στη DailyMail: «Ο λόγος που η Εθνική Ζώνη Ραδιοφωνικής Ησυχίας έκτασης 13.000 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το Green Bank είναι ότι η πόλη αυτή φιλοξενεί το πρώτο ομοσπονδιακό παρατηρητήριο ραδιοαστρονομίας της χώρας. Αλλά υπάρχει και ένας λιγότερο δημόσιος λόγος για τη Ζώνη Ησυχίας, για τον οποίο έμαθα με έκπληξη»

«Όχι πολύ μακριά από το Green Bank, στην πόλη Sugar Grove της Δυτικής Βιρτζίνια, υπάρχει ένα άκρως απόρρητο φυλάκιο ακρόασης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) με τη δική του συλλογή από περίπου δώδεκα ραδιοφωνικές κεραίες» πρόσθεσε.

Ο Kurczy πιστεύει ότι ο κόμβος χρησιμοποιείται για την ενεργή παρακολούθηση εκατομμυρίων ιδιωτικών τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

«Η “ήσυχη ζώνη”προστατεύει τόσο το Green Bank όσο και το Sugar Grove. Ακριβώς όπως η Green Bank χρειάζεται ραδιοφωνική ησυχία για να “ακούσουν” τα τηλεσκόπια της τους ήχους στο βαθύ διάστημα, έτσι και το Sugar Grove χρειάζεται ησυχία για να μπορεί να κρυφακούει τις επικοινωνίες του έξω κόσμου», δήλωσε ο Kurczy.

Τοπικές φήμες έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχει ένα μυστικό δίκτυο πυρηνικών καταφυγίων κάτω από το τηλεσκόπιο.

Green Bank
Ο Kurczy με τον γιο του Manny μέσα στη Ζώνη Ησυχίας (πηγή: Stephen Kurczy)

Η Ζώνη Ησυχίας φιλοξενεί επίσης το άλλοτε μυστικό καταφύγιο Greenbrier, που κατασκευάστηκε για να στεγάσει το Κογκρέσο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Οι ντόπιοι μιλούν για φήμες σχετικά με κάτι “θαμμένο στο βουνό” – από σιλό πυραύλων μέχρι τοποθεσίες της CIA και αιχμαλωτισμένους εξωγήινους.

«Στη δεκαετία του 1970, οι χίπιδες και οι παλιννοστούντες “ανακάλυψαν” επίσης την περιοχή, και εκατοντάδες από αυτούς μπήκαν σε αυτήν. Ανάμεσά τους ήταν και ο χίπης γιατρός-κλόουν Patch Adams (είναι πιστοποιημένος γιατρός που κυριολεκτικά ντύνεται συνέχεια σαν κλόουν), τον οποίο υποδύθηκε ο Robin Williams στην ταινία-κλειδί “Patch Adams”. Η οργάνωση του Άνταμς βρίσκεται ακόμη εκεί, μαζί με πολλούς από τους χίπιδες που έκαναν αυτή την περιοχή σπίτι τους» δήλωσε ο Kurczy.

Οι πιο σποραδικές ομάδες προσελκύονταν επίσης από το απομακρυσμένο, απομονωμένο, ορεινό και σε μεγάλο βαθμό παρθένο περιβάλλον, όπου μεγάλες εκτάσεις γης μπορούσαν ακόμη να βρεθούν φθηνά.

Μία από αυτές ήταν μια αντικαπιταλιστική σεξουαλική αίρεση γνωστή ως Zendik Arts Farm. Μια άλλη ήταν μια διαβόητη ομάδα λευκής υπεροχής που ονομαζόταν National Alliance (Εθνική Συμμαχία).

Αλλά με την πάροδο των δεκαετιών η περιοχή έχει γίνει καταφύγιο για ανθρώπους που πιστεύουν ότι επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τόνισε ο Kurczy.

 

Στο ντοκιμαντέρ «Small Town Universe», η Dellamaggiore παίρνει συνέντευξη από την “ηλεκτροευαίσθητη” Sue Howard, μια 56χρονη γυναίκα.

«Έπειτα από χρόνια που υπέφερε από αδιάγνωστους πόνους, πονοκεφάλους και ταχυπαλμίες, άρχισε να παρατηρεί μια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της και της ασύρματης τεχνολογίας στο σπίτι της. Η Sue πάσχει από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS), ένα σύνδρομο που, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να αναγνωριστεί από τον ιατρικό τομέα, προκαλεί αρκετό πόνο ώστε η Sue να περνάει τον περισσότερο χρόνο της απομονωμένη σε ένα δωμάτιο που προστατεύεται από τις ραδιοσυχνότητες» δήλωσε η Dellamaggiore

«Είχε σχεδόν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα όταν διάβασε για το Green Bank και τους άλλους ηλεκτροευαίσθητους ανθρώπους που μετακόμισαν εκεί. Κατά ειρωνικό τρόπο, το υψηλής τεχνολογίας τηλεσκόπιο του Green Bank προσφέρει στη Sue την ευκαιρία να ξεφύγει από τη σύγχρονη τεχνολογία και να ανακαλύψει έναν νέο τρόπο να νιώσει κοινότητα με τους γείτονές της» πρόσθεσε.

Απειλείται η ησυχία του Green Bank

Όμως, η ειρήνη και η γαλήνη της Green Bank μπορεί να απειλούνται – καθώς οι ντόπιοι απαιτούν πρόσβαση σε περισσότερη τεχνολογία, ενώ οι “ηλεκτροαισθητικοί” πασχίζουν να την περιορίσουν.

«Οι άνθρωποι που έχουν EHS λένε ότι βλάπτονται από το WiFi, τα μικροκύματα, τα φώτα, τα smartphones… την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά πολλοί ντόπιοι θα ήθελαν να έχουν λίγο περισσότερη σύγχρονη τεχνολογία. Θα πρέπει η ήσυχη ζώνη να γίνει λιγότερο ήσυχη για χάρη των σύγχρονων ευκολιών; Ή μήπως θα πρέπει να παραμείνει εξαιρετικά ήσυχη για χάρη των ηλεκτροαισθητικών και των αστρονόμων;» αναρωτιέται ο Kurczy.

Αυτή η ένταση έχει κατά καιρούς μετατραπεί σε εχθροπραξίες. Μια ηλεκτροευαίσθητη βρήκε κάποτε μια νεκρή μαρμότα στο γραμματοκιβώτιό της, ένα όχι και τόσο διακριτικό σημάδι ότι ενοχλούσε τους ντόπιους.

Η Dellamaggiore δήλωσε ότι στα οκτώ χρόνια που χρειάστηκαν για να γυριστεί η ταινία, έγινε όλο και πιο δύσκολο να επιβληθούν οι κανόνες – ιδίως όσον αφορά το Wi-fi στα σπίτια.

«Ενώ κατανοώ την επιθυμία για πρόσβαση στην κοινή τεχνολογία, είναι αποκαρδιωτικό να σκέφτεται κανείς ότι μια από τις τελευταίες σκόπιμες ήσυχες ζώνες μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το μοναδικό μέρος στη Γη» ανέφερε η Dellamaggiore.

Scroll to Top