Γυμναστήριο λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και εικονικούς προπονητές – Η νέα τάση στον χώρο της άσκησης

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στον κόσμο της γυμναστικής και πλέον οι λάτρεις του fitness μπορούν να στραφούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), είτε μέσω εφαρμογών coaching όπως το Fitness AI είτε μέσω εργαλείων generative AI όπως το ChatGPT της OpenAI, για να πετύχουν τους στόχους τους.

Μέχρι στιγμής, τα οφέλη στην υγεία από την AI ποικίλουν. Ένα άτομο ζήτησε από το ChatGPT να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τρεξίματος και ισχυρίστηκε ότι έχασε 12 κιλά ακολουθώντας το. Ένα άλλο άτομο ζήτησε από το chatbot να δημιουργήσει ένα διατροφικό πλάνο για απώλεια βάρους, αλλά όπως είπε το τελικό αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον ελλιπές.

Τώρα, άνθιση γνωρίζουν στο εξωτερικό τα γυμναστήρια που λειτουργούν με χρήση τεχνολογίας AI όπως το Lumin Fitness, το οποίο άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Τέξας πέρυσι. Αλλά πώς ακριβώς μοιάζει ένα γυμναστήριο που λειτουργεί με αλγόριθμους και ανθρώπινη επίβλεψη;

Το Lumin Fitness στοχεύει να συνδυάσει την τεχνολογία της AI με την εξατομικευμένη προπόνηση. Το γυμναστήριο ιδρύθηκε από τον Brandon Bean, πρώην CEO του franchise γυμναστηρίων Gold’s Gym, και τον Omeed Shams, ο οποίος είχε προηγουμένως ιδρύσει μια εταιρεία παιχνιδιών μικτής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με το Βusinessinsider, το πρώτο στούντιο Lumin Fitness άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Irving του Τέξας. Το στούντιο περιλαμβάνει μια σειρά από εξοπλισμό όπως αλτήρες, kettlebells, slam balls, λάστιχα αντίστασης, σχοινάκια και ποδήλατα.

Μια ψηφιακή προπονητική εμπειρία

Το πρωτοποριακό αυτό γυμναστήριο διαθέτει διαδραστικούς τοίχους LED με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης που παρακολουθούν τις κινήσεις των γυμναζομένων. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία αισθητήρων, το στούντιο αυτομάτως κάνει check-in τα μέλη, τα κατευθύνει στον ειδικό τους σταθμό και τα καθοδηγεί σε μια ασφαλή προπόνηση.

Μέσω της εφαρμογής για κινητά της Lumin, οι γυμναζόμενοι μπορούν να επιλέξουν τον δικό τους προπονητή τεχνητής νοημοσύνης. Αυτός ο προπονητής τους καθοδηγεί κατά την διάρκεια του προγράμματος σε πραγματικό χρόνο μέσω των ακουστικών τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και μηχανική μάθηση, οι αισθητήρες μετρούν κάθε επανάληψη, παρακολουθούν τη χρήση του εξοπλισμού και παρακολουθούν τις κινήσεις των γυμναζομένων χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να φορούν κάποια συσκευή. Στη συνέχεια, η ΑΙ μπορεί να αναλύσει τα συγκεντρωμένα δεδομένα και να δώσει στους γυμναζόμενους άμεσο feedback σχετικά με τη φόρμα, την τεχνική και το εύρος της κίνησής τους.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός ατομικού μαθήματος 40 λεπτών ή ενός ομαδικού μαθήματος με επικεφαλής την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα ατομικά μαθήματα δημιουργούν ένα πρόγραμμα άσκησης βασισμένο σε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, όπως η ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων.

Τα ομαδικά μαθήματα περιλαμβάνουν προπόνηση υψηλής έντασης, σχεδιασμένη για την οικοδόμηση αερόβιας, μυϊκής και κινητικής δύναμης, καθώς και για τη βελτίωση της κινητικότητας.

Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης του στούντιο παρακολουθεί την πρόοδο των μελών από το ένα μάθημα στο άλλο καθώς θυμάται τα προπονητικά δεδομένα του καθενός. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να προτείνουν κατάλληλο για τους γυμναζόμενους εξοπλισμό και βάρη και να προτείνουν βελτιώσεις.

Οι γυμναζόμενοι μπορούν να συγκεντρώσουν πόντους με την ολοκλήρωση προπονήσεων, οι οποίοι εξαργυρώνονται με ψηφιακές και φυσικές ανταμοιβές.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συγκεντρώσουν ψηφιακά νομίσματα γνωστά ως νομίσματα Lumin και να τα χρησιμοποιοήσουν για δοκμαστικές συνδρομές σε ατομικά μαθήματα για φίλους και ρούχα και δωροκάρτες από το ηλεκτρονικό κατάστημα του γυμναστηρίου.

Απανθρωποποίηση ή εξέλιξη της προπόνησης;

Ενώ τα μαθήματα διευθύνονται από προσωπικούς προπονητές AI, επιβλέπονται από πραγματικό επαγγελματία προπονητή σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος. Η δουλειά του ανθρώπινου προπονητή είναι να υποστηρίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη, δημιουργώντας μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία προπόνησης για κάθε μέλος. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο προπονητής είναι επίσης εκεί για να δημιουργεί το αίσθημα της ομαδικότητας στην αίθουσα.

Το κόστος για αυτή την προπονητική εμπειρία κυμαίνεται από 89€ έως 209€ το μήνα. Το φθηνότερο πακέτο, που ξεκινά από τα 89€ το μήνα, περιλαμβάνει τέσσερα μαθήματα. Το πιο ακριβό πακέτο ξεκινά από τα 209€ το μήνα και περιλαμβάνει απεριόριστο αριθμό μαθημάτων.

Τα επόμενα τρία χρόνια, η Lumin σχεδιάζει να ανοίξει άλλα 13 στούντιο σε άλλες πόλεις του Τέξας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χορήγηση άδειας χρήσης του μοντέλου τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης  των γυμναστηρίων της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μέση Ανατολή. Επίσης, βρίσκεται στα αρχικά στάδια δημιουργίας συστημάτων εκπαίδευσης για αθλητές σε δύο πανεπιστήμια.

Ενώ η προοπτική ενός γυμναστηρίου με επικεφαλής την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φαίνεται ελκυστική και πρωτοποριακή, εγείρει και ερωτήματα σχετικά με την απώλεια της ανθρώπινης επαφής και εξατομίκευσης. Θα μπορέσει ποτέ η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει πλήρως την εμπειρία και την κρίση ενός πραγματικού προπονητή; Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα ανταποκριθεί το κοινό σε αυτή τη νέα μορφή προπόνησης και αν αποτελεί πραγματικά εξέλιξη ή απομάκρυνση από την ουσία της ανθρώπινης σύνδεσης και καθοδήγησης στον τομέα της φυσικής κατάστασης.

Scroll to Top