Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ προειδοποιεί ότι οι εταιρείες AI «προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν Θεό» – Aλλά «έχει το κλειδί για να μας σώσει»

Μαρκ Ζουκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επικρίνει τις τεχνολογικές εταιρείες που αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ισχυριζόμενος ότι προσπαθούν να “δημιουργήσουν Θεό”. Ο ιδρυτής της Meta, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, επιμένει ότι η προσέγγισή του είναι διαφορετική από τις άλλες.

«Με απωθεί πολύ όταν κάποιοι άνθρωποι στον κλάδο της τεχνολογίας μιλάνε για τη δημιουργία μιας και μοναδικής τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

«Είναι σαν να πιστεύουν ότι δημιουργούν τον Θεό ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς»

Tα εργαλεία AI της Meta

Ο τεχνολογικός μεγιστάνας έδωσε συνέντευξη στον δημιουργό του YouTube Kane Kallaway για να συζητήσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και να δώσει μια γεύση από τα εργαλεία που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στη Meta.

Για παράδειγμα, τα γυαλιά Meta και Ray-Ban θα μπορούσαν σύντομα να διαθέτουν πλωτές οθόνες στο οπτικό πεδίο του χρήστη.

Από την κυκλοφορία τους το 2021, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εκδόσεις του προϊόντος, αλλά ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω. Επιθυμεί το προϊόν να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες ολογραφικές οθόνες, διατηρώντας παράλληλα την εμφάνιση ενός ζευγαριού γυαλιών και όχι ενός headset.

«Νομίζω ότι με τον καιρό, αυτοί οι δύο δρόμοι απλά θα συγκλίνουν», είπε ο Ζούκερμπεργκ .

Ο τεχνολογικός μεγιστάνας συζήτησε επίσης το Llama 3, το τελευταίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Meta, το οποίο χαρακτήρισε «αρκετά κοντά στην κορυφή με τα καλύτερα μοντέλα που υπάρχουν εκεί έξω».]

Το χτύπημα του Ζούκερμπεργκ στους ανταγωνιστές του

Ο Ζούκερμπεργκ έδωσε ένα γερό χτύπημα στους ανταγωνιστές του, δηλαδή την Google και το OpenAI, επειδή δημιούργησαν αυτά που θεωρεί ως εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ενός συγκεκριμένου σκοπού. Ορκίστηκε να διατηρήσει τον βασικό βοηθό Meta AI – ένα chatbot που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες και να σχεδιάσει μια διαδρομή – ενώ εξατομικεύει τα εργαλεία AI για διαφορετικούς χρήστες.

Ο Ζούκερμπεργκ τόνισε την ανάγκη για δημιουργία πολλαπλών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά ενδιαφέροντα των χρηστών. «Ένα σημαντικό κομμάτι της προσέγγισής μας θα είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε δημιουργό, και τελικά και σε κάθε μικρή επιχείρηση στην πλατφόρμα, να δημιουργήσει τη δική του τεχνητή νοημοσύνη για να τον βοηθήσει να αλληλεπιδράσει με την κοινότητα του και τους πελάτες του», είπε ο Ζούκερμπεργκ . Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έδωσε μια χρήσιμη συμβουλή για να επιβιώσει κανείς στον ταχέως μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο. «Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε θα εξελίσσονται και μέρος του να είσαι ένας ταλαντούχος άνθρωπος στην αιχμή αυτής της εξέλιξης είναι απλά να μένεις ενημερωμένος για τα εργαλεία».

H τεχνητή νοημοσύνη δεν θα περιορίσει τη δημιουργικότητα

Ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα περιορίσει τη δημιουργικότητα. «Πιστεύω ότι θεμελιωδώς, θα υπάρξουν πολλές περισσότερες δημιουργικές ευκαιρίες στο μέλλον με πιο ισχυρά εργαλεία που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργούν», είπε. Ο Ζούκερμπεργκ εστίασε στον τρόπο με τον οποίο τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των δημιουργών στο Facebook και το Instagram, κατευθύνοντας μεγάλο μέρος της συζήτησης προς τους influencers των social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζούκερμπεργκ απέφυγε να αναφερθεί στα ηθικά ζητήματα που εγείρονται γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να αναπτύσσεται, όλο και περισσότεροι δημιουργοί μιλούν για το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από τα έργα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η κίνηση της Adobe να αλλάξει τους όρους χρήσης της, που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η εταιρεία εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη της στα έργα των χρηστών της  προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. (Η Adobe έχει έκτοτε επανεκδώσει τους όρους χρήσης).

Μεγάλο μέρος της ανησυχίας έγκειται στη λειτουργικότητα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν περιεχόμενο (generative AI models), τα οποία “παράγουν” περιεχόμενο μαθαίνοντας από τεράστια σύνολα δεδομένων που συχνά αποσπώνται από το Διαδίκτυο.

Η απάντηση που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μιμηθεί το στιλ πραγματικών καλλιτεχνών. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν εντολές που περιλαμβάνουν το όνομα ενός καλλιτέχνη για να λάβουν αποτελέσματα σε επιθυμητό στιλ.

«Βασικά, θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα εργαλεία που απλά επιτρέπουν σε περισσότερους ανθρώπους να δημιουργούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους δημιουργούς σήμερα», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

Δεν ανέφερε πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει εις βάρος εκείνων που αφιερώνουν χρόνο στη δημιουργία των έργων στα οποία εκπαιδεύεται η τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας μόνο ότι θα υπάρχουν “περισσότερες δημιουργικές θέσεις εργασίας” στο μέλλον. Το επιχείρημα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει θέσεις εργασίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις σχετικά με τις εφαρμογές της. Αλλά ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται να πιστεύει με βεβαιότητα ότι τα εργαλεία αυτά μπορούν – και θα – χρησιμοποιηθούν για καλό.

«Νομίζω ότι όλοι είναι δημιουργικοί με κάποιο τρόπο», είπε. «Η πρόκληση είναι πώς να παραμείνετε δημιουργικοί μεγαλώνοντας. Και νομίζω ότι μέρος αυτού που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τα εργαλεία που επιτρέπουν σε όλους να το κάνουν αυτό».

 

Scroll to Top