Meta: Περιορίζει το περιεχόμενο για εφήβους σε Facebook και Instagram – Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε

Κορίτσια Social media

Η Meta ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις προσπάθειές της για την ασφάλεια των νέων στις πλατφόρμες της, εισάγοντας νέες ρυθμίσεις για τους έφηβους χρήστες του Facebook και του Instagram, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών περιεχομένου και απόκρυψης των αποτελεσμάτων αναζήτησης για όρους που σχετίζονται με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία.

Η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram δήλωσε ότι οι νέες πολιτικές θα προστεθούν στην υπάρχουσα λίστα με περισσότερα από 30 εργαλεία ευημερίας και γονικής εποπτείας που αποσκοπούν στην προστασία των νέων.

Τους τελευταίους μήνες η Meta έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέους ελέγχους σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των πλατφορμών της στους έφηβους χρήστες.

Οι καταγγελίες κατά της Meta και οι αποκαλύψεις

Τον Νοέμβριο, ο πρώην υπάλληλος του Facebook που έγινε πληροφοριοδότης, Arturo Bejar, δήλωσε σε υποεπιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι τα κορυφαία στελέχη της Meta, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Mark Zuckerberg, αγνοούσαν επί χρόνια τις προειδοποιήσεις για βλάβες στους εφήβους στις πλατφόρμες της, όπως το Instagram. Ο Bejar εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση εφήβων από αγνώστους στο Instagram.

Τον ίδιο μήνα, οι δικαστικές έγγραφα από μια αγωγή εναντίον της εταιρείας αποκάλυψαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που δείχνουν ότι ο Zuckerberg επανειλημμένα ακύρωσε πρωτοβουλίες για την ευημερία των εφήβων. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αποκαλύφθηκαν άλλα δικαστικά έγγραφα από διαφορετική αγωγή, τα οποία έλεγαν ότι η Meta αρνήθηκε εν γνώσει της να κλείσει τους περισσότερους λογαριασμούς που ανήκαν σε παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ παράλληλα συνέλεγε τις προσωπικές τους πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Νέου Μεξικού κατέθεσε μήνυση κατά της Meta τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την εταιρεία ότι δημιούργησε ένα “φυτώριο” για παιδεραστές.

Η νέα πίεση έρχεται περίπου δύο χρόνια αφότου ένας άλλος πληροφοριοδότης του Facebook, η Frances Haugen, δημοσίευσε ένα σωρό εσωτερικών εγγράφων που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό της ασφάλειας των νέων από την εταιρεία. Τα έγγραφα αυτά, γνωστά ως “Facebook Papers”, προκάλεσαν την κατακραυγή των νομοθέτων και του κοινού και ώθησαν τη Meta και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες να βελτιώσουν την προστασία τους για τους έφηβους χρήστες.

Τα νέα μέτρα της Meta

Στην ανακοίνωση για τις νέες πολιτικές ασφαλείας, η Meta δήλωσε ότι θέλει οι έφηβοι να έχουν ασφαλείς, κατάλληλες για την ηλικία τους εμπειρίες στις εφαρμογές της.

Η εταιρεία ανέφερε ότι θα αρχίσει να αποκρύπτει το “ακατάλληλο για την ηλικία περιεχόμενο”, όπως αναρτήσεις που συζητούν για αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές, γυμνό ή απαγορευμένα αγαθά από τις ροές και τις ιστορίες των εφήβων, ακόμη και αν το μοιράζεται κάποιος που ακολουθούν.

Πρόσθεσε ότι θα τοποθετήσει όλους τους εφήβους που χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram στις πιο περιοριστικές ρυθμίσεις σύστασης περιεχομένου, οι οποίες καθιστούν πιο δύσκολο να συναντήσουν δυνητικά ευαίσθητο περιεχόμενο στην αναζήτηση ή την εξερεύνηση, από προεπιλογή – μια πολιτική που προηγουμένως εφαρμοζόταν μόνο σε νέους εφήβους που εγγράφονταν στις εφαρμογές.

Οι αλλαγές πρόκειται να επεκταθούν σε παιδιά κάτω των 18 ετών τους επόμενους μήνες.

Η εταιρεία επεκτείνει επίσης το φάσμα των όρων αναζήτησης που σχετίζονται με τον αυτοτραυματισμό, την αυτοκτονία και τις διατροφικές διαταραχές, για τις οποίες αποκρύπτει τα αποτελέσματα και αντ’ αυτού κατευθύνει τους χρήστες σε πηγές υποστήριξης. «Αυτός ο κατάλογος, ο οποίος θα ενημερωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα περιλαμβάνει πλέον όρους όπως “σκέψεις αυτοτραυματισμού” και “βουλιμική”», δήλωσε η Meta.

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Η Meta δήλωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να μοιράζεται πόρους από οργανισμούς όπως η Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες όταν κάποιος δημοσιεύει περιεχόμενο «που σχετίζεται με τους αγώνες του με τον αυτοτραυματισμό ή τις διατροφικές διαταραχές».

Δήλωσε επίσης ότι θα προτρέψει τους έφηβους χρήστες να επανεξετάσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου τους. Θα τους προσφέρει έναν εύκολο τρόπο, με ένα κλικ, για να “ενεργοποιήσουν τις συνιστώμενες ρυθμίσεις”, οι οποίες θα αλλάξουν αυτόματα τις ρυθμίσεις τους για να περιορίσουν ποιος μπορεί να αναδημοσιεύσει το περιεχόμενό τους, να κάνει “remix” και να μοιραστεί τις ταινίες τους, να τους κάνει mention ή tag, ή να τους στείλει μήνυμα.

«Οι ρυθμίσεις θα βοηθήσουν επίσης στην απόκρυψη προσβλητικών σχολίων», τόνισε η Meta.

Η επικαιροποίηση των ρυθμίσεων απορρήτου των εφήβων θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του καταγγέλλοντος Bejar και του Γενικού Εισαγγελέα του Νέου Μεξικού Raúl Torrez, ότι ενήλικοι άγνωστοι μπορούν εύκολα να στέλνουν μηνύματα και να κάνουν προτάσεις σε ανήλικους χρήστες στο Facebook και το Instagram.

Οι αλλαγές προστίθενται στα υπάρχοντα εργαλεία της Meta για την ασφάλεια των εφήβων και τον γονικό έλεγχο, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα των γονέων να βλέπουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στις εφαρμογές της εταιρείας, υπενθυμίσεις για να κάνουν διάλειμμα κατά τη διάρκεια πολύωρων συνεδριών κύλισης και ειδοποιήσεις για τους γονείς εάν ο έφηβός τους αναφέρει έναν άλλο χρήστη.

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Meta Facebook Instagram νέα μέτρα

Scroll to Top