Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν μαζικά τα smartphones και αυτός είναι ο λόγος

Γυναίκα, τηλέφωνο,

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός πως περνάμε ατελείωτες ώρες στο κινητό. Αν μάλιστα υπολογίζουμε πόσο πολύ καθόμαστε μπροστά από μία οθόνη κινητού σε καθημερινή βάση, ε τότε… πιθανόν να νιώσουμε φρίκη.

Πάνω σε αυτό το θέμα λοιπόν, μια γυναίκα από την Καλιφόρνια εξήγησε ότι άλλαξε το smartphone της με ένα «χαζό τηλέφωνο» ή αλλιώς στη γλώσσα του ίντερνετ «dumb phone»,  που μπορεί μόνο να στείλει μηνύματα και να κάνει κλήσεις, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Γιατί «εγκαταλείπεται» το smartphone

Το «Doomscrolling», που είναι ένας όρος που επινοήθηκε το 2018 για να αντικατοπτρίζει τον υπερβολικό χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι κάνοντας «σκρολάρισμα» σε ειδήσεις ή περιεχόμενο στα τηλέφωνά τους, έγινε υπερβολικό για την Caroline Cadwell αφού ανακάλυψε ότι είχε χάσει τον έλεγχο σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς της. Μιλώντας στο DailyMail είπε: «Άφησα μια δουλειά γιατί είχα -καεί- και πέρασα σχεδόν τρεις μήνες σε αυτό που θα περιέγραφα ως λειτουργία ζόμπι».

Η Cadwell εξήγησε ότι αποφάσισε να κάνει τη μετάβαση αφού πέρασε ένα καλοκαίρι βουτηγμένη στο smartphone της – τόσο πολύ που έβγαλε τον σκύλο της βόλτα και δε θυμόταν πού περπάτησε. Και συνέχισε:

«Ήταν καλοκαίρι, και μετά βίας το θυμάμαι – δεν έκανα τίποτα. Όταν ένιωθα καλύτερα  ήρθε η στιγμή που άρχισα να σκέφτομαι σχετικά με την εξάντλησή μου, ότι ήταν στον έλεγχό μου και ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνέβαλε ήταν η έλλειψη ορίων με την εργασία».

Μιλώντας για το πώς άλλαξε η ζωή της αλλά και σε ποια συγκεκριμένα δύο πράγματα είδε διαφορά, πρόσθεσε: «Ο χώρος και ο χρόνος, έτσι θα το περιέγραφα. Είναι εκπληκτικό πόσα μπορούν να κερδίσουν οι σχέσεις σας αν αφήσετε (το smartphone)».

«Unpluq» η εφαρμογή που δεν σε αφήνει να… σκρολάρεις

Από τότε που ξύπνησε η Cadwell κυκλοφόρησε το «Unpluq», μια εφαρμογή που κλειδώνει άλλες εφαρμογές στο smartphone σας για να αποτρέψει το ατελείωτο σκρολάρισμα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με πιο υγιή τρόπο.

Εκτός από μια εφαρμογή, η υπηρεσία έχει κυκλοφορήσει μια φυσική ετικέτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα εφαρμογών πατώντας το smartphone σας, όπως αναφέρει το Unilad.

Η Cadwell είπε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να συντονίζονται σε μεγάλη κλίμακα σχετικά με τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των smartphone – πολύ λίγοι νομίζω ότι θα υποστήριζαν ότι είναι καλά για εμάς, 100 τοις εκατό, ή ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο καλά. Υπάρχει χώρος για περισσότερους ανθρώπους να αναλάβουν περισσότερη δράση; Απολύτως, και αυτό αρχίζουμε να το βλέπουμε, αλλά νομίζω ότι οι νεότερες γενιές θα πρωτοστατήσουν στο να έχουν μια διαφορετική σχέση με τα smartphone τους από την αρχή».

Scroll to Top