Πώς να εντοπίσετε τις απάτες στο Facebook Marketplace

FACEBOOK MARKETPLACE

Το Facebook Marketplace έχει πάνω από 250 εκατομμύρια καταστήματα και πάνω από 1 δισεκατομμύριο αγορές το μήνα. Είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά οι αγοραστές. Θα βρείτε τα πάντα, από smartphones και έπιπλα μέχρι προϊόντα ομορφιάς και παιχνίδια.

Πρόκειται για μια πολυσύχναστη, εύκολα προσβάσιμη ηλεκτρονική αγορά που αποτελεί μαγνήτη για τους απατεώνες. Αν έχετε χρησιμοποιήσει το Facebook Marketplace, έχετε σίγουρα πέσει πάνω σε μία απάτη.

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε θύμα των απατεώνων του κυβερνοχώρου

Γιατί υπάρχουν απάτες στο Facebook Marketplace;

Το Facebook Marketplace επιτρέπει σε οποιονδήποτε έχει λογαριασμό στο Facebook να αγοράζει, να πωλεί ή να ανταλλάσσει αγαθά. Δεδομένου ότι το Facebook δεν επαληθεύει τους πωλητές, οι απατεώνες μπορούν να δημοσιεύουν ως κάποιος άλλος και να παρασύρουν τους πελάτες στην αγορά πλαστών ή ελαττωματικών αντικειμένων. Σε αντίθεση με το Amazon, το Facebook Marketplace γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών και τους συνδέει μέσω του Messenger. Αυτό καθιστά τους αγοραστές και τους πωλητές ευάλωτους και τους εκθέτει σε απατεώνες.

Οι απάτες στο Facebook Marketplace μπορεί να φαίνονται πειστικές. Αλλά όταν συνειδητοποιήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι εύκολο να εντοπίσετε τους απατεώνες στην πλατφόρμα.

Facebook Marketplace: Πώς να εντοπίσετε τις απάτες

 • Ελέγξτε το προφίλ του πωλητή
 • Χαμηλή τιμή σε ένα προϊόν υψηλού κόστους
 • Οι πωλητές σας ζητούν να πληρώσετε σε άλλη πλατφόρμα
 • Οι αγοραστές ή οι πωλητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν άλλη πλατφόρμα για συνομιλίες
 • Οι πωλητές αρνούνται να σας συναντήσουν προσωπικά
 • Οι πωλητές ζητούν μια μικρή προκαταβολή
 • Ένας αγοραστής πληρώνει υπερβολικά έναν πωλητή
 • Οι αγοραστές σας ζητούν να στείλετε το προϊόν πριν από την πληρωμή

Ελέγξτε το προφίλ του πωλητή

Ελέγξτε τη σελίδα πληροφοριών του πωλητή πριν του στείλετε μήνυμα. Αν δεν βλέπετε φωτογραφία προφίλ, εικόνα banner ή προηγούμενες καταχωρίσεις στο Marketplace, ο πωλητής είναι πιθανότατα ψεύτικος και προσπαθεί να σας εξαπατήσει στην πλατφόρμα.

Χαμηλή τιμή σε ένα προϊόν υψηλού κόστους

Μήπως ένας πωλητής υπόσχεται ένα νέο high-end Android τηλέφωνο για 200 δολάρια; Ή μήπως πέσατε πάνω σε ένα AirPods Max για 100 δολάρια, το οποίο συνήθως πωλείται προς 549 δολάρια; Προσοχή! Είτε πρόκειται προϊόν-απομίμηση, είτε δεν θα παραλάβετε ποτέ το πακέτο.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τέτοια προϊόντα. Ορισμένοι πωλητές χρησιμοποιούν μια χαμηλή τιμή για να τραβήξουν την προσοχή σας και στη συνέχεια προσπαθούν να πουλήσουν ένα άλλο ακριβό προϊόν ή το ίδιο σε υψηλότερη τιμή. Το τέχνασμα είναι γνωστό ως δόλωμα και αλλαγή.

Οι πωλητές σας ζητούν να πληρώσετε σε άλλη πλατφόρμα

Χρησιμοποιήστε μόνο αξιόπιστες μεθόδους πληρωμής για να ολοκληρώσετε την αγορά. Αυτές οι μέθοδοι εξασφαλίζονται από την προστασία αγοράς και θα σας επιστραφεί το χρηματικό ποσό αν δεν παραλάβετε ένα προϊόν. Αν ένας πωλητής επιμένει να λαμβάνει πληρωμές μέσω Venmo, CashApp ή με κρυπτονομίσματα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για απάτη. Ορισμένοι πωλητές υπόσχονται έκπτωση για τη χρήση άλλης πλατφόρμας για πληρωμές. Μην πέσετε σε αυτές τις παγίδες.

Οι αγοραστές ή οι πωλητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν άλλη πλατφόρμα για συνομιλίες

Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές θα πρέπει να παραμείνουν στο Facebook Marketplace για επικοινωνία. Εάν ένας πωλητής σας ζητήσει να μεταβείτε σε άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram ή το Signal, αρνηθείτε και αποφύγετε τον απατεώνα.

Οι πωλητές αρνούνται να σας συναντήσουν προσωπικά

Η προσωπική συνάντηση με τον πωλητή σας επιτρέπει να εξετάσετε το προϊόν πριν πληρώσετε. Εάν ο πωλητής ζει στην ίδια περιοχή ή πόλη και αρνείται να σας συναντήσει για να ελέγξετε το προϊόν, αποφύγετε τέτοιες καταχωρίσεις στο Marketplace.

Ακόμη και όταν συναντάτε τον πωλητή αυτοπροσώπως, κανονίστε τη συνάντηση σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστούμε να φέρετε μαζί σας έναν φίλο ή έναν ειδικό για να ελέγξει το προϊόν.

Οι πωλητές ζητούν μια μικρή προκαταβολή

Ο πωλητής μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια μικρή προκαταβολή για να κρατήσετε το προϊόν. Οι πιθανότητες είναι ότι το άτομο ζητά από άλλους αγοραστές να κάνουν το ίδιο για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Αν νοικιάζετε ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, οι μεσίτες μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε προκαταβολή για να επιβεβαιώσετε την αγορά. Αποφύγετε τέτοιους πωλητές, αλλά αν επιλέξετε να προχωρήσετε, χρησιμοποιήστε την επίσημη μέθοδο πληρωμής Facebook Pay.

Το Facebook Marketplace έχει γίνει ένα προτιμώμενο μέρος για την ανάρτηση ακινήτων προς ενοικίαση. Αποφύγετε τους πωλητές που ζητούν άσχετες χρεώσεις. Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε το ακίνητο ή ζητήστε από κάποιον γνωστό σας στην περιοχή να το επισκεφθεί και να επιβεβαιώσει ότι είναι νόμιμο. Το Marketplace είναι γεμάτο με ψεύτικους πωλητές που δημοσιεύουν ενοικιάσεις που ανήκουν σε άλλους ανθρώπους.

Ένας αγοραστής πληρώνει υπερβολικά έναν πωλητή

Οι πωλητές πέφτουν θύματα απάτης από κλέφτες και εγκληματίες που παριστάνουν τους αγοραστές στο Facebook Marketplace. Όταν καταχωρείτε ένα προϊόν στο Facebook Marketplace, ένας πιθανός αγοραστής δείχνει ενδιαφέρον και στέλνει ένα μεγαλύτερο ποσό από την τιμή που ζητάτε.

Ο απατεώνας χρησιμοποιεί πλαστές επιταγές, κλεμμένες πιστωτικές κάρτες ή πλαστά χρήματα για να στείλει χρήματα. Ο αγοραστής παραδέχεται το λάθος και σας ζητά να στείλετε το υπόλοιπο ποσό ως επιστροφή χρημάτων. Όταν η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα δηλώνεται ως κλεμμένη στις αρχές, η πληρωμή στο λογαριασμό σας αντιστρέφεται, και χάνετε τα χρήματα.

Οι αγοραστές σας ζητούν να στείλετε το προϊόν πριν από την πληρωμή

Αν είστε πωλητής, αποφύγετε τους αγοραστές που σας ζητούν να στείλετε το προϊόν πριν από την πληρωμή. Τέτοιοι απατεώνες μπορεί να σας πείσουν ότι πρέπει να ελέγξουν το προϊόν και την κατάσταση λειτουργίας του πριν στείλουν την πληρωμή. Εξαφανίζονται αφού παραλάβουν το πακέτο σε ένα εγκαταλελειμμένο μέρος.

Τι να κάνετε σε περίπτωση απάτης στο Facebook Marketplace

Το Facebook έχει επίγνωση για τις απάτες στο Marketplace. Ο γίγαντας των social media δημιούργησε μια πολιτική προστασίας αγορών για να σας βοηθήσει να λάβετε επιστροφή χρημάτων.

Καλύπτει τα ακόλουθα σενάρια:

 • Δεν παραλάβατε το αντικείμενο.
 • Το προϊόν είναι κατεστραμμένο ή διαφέρει σημαντικά από την περιγραφή.
 • Ο πωλητής δεν ακολούθησε την πολιτική επιστροφής χρημάτων του Facebook.

Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τέτοιους πωλητές στο Facebook:

 • Πηγαίνετε στη σελίδα καταχώρισης προϊόντος στο Facebook Marketplace.
 • Μετακινήστε τον κέρσορα πάνω από την εικόνα προφίλ του πωλητή.
 • Επιλέξτε Αναφορά από το μενού
 • Επιλέξτε έναν λόγο για την αναφορά του πωλητή.
Scroll to Top