Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi

Wi-Fi

Τα δημόσια Wi-Fi είναι ένας βολικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο, αν εργάζεστε από απόσταση ή ταξιδεύετε. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παρακολουθήσετε ταινίες και να εργαστείτε σε ένα εστιατόριο, ένα αεροδρόμιο ή μια βιβλιοθήκη.

Ενώ η αλλαγή σκηνικού και το δωρεάν Wi-Fi είναι ευπρόσδεκτα, τα δεδομένα σας δεν είναι ασφαλή στα δημόσια δίκτυα. Παρακάτω θα δείτε πώς να προστατεύετε τα δεδομένα σας σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, είτε έχετε πρόσβαση σε αυτό από το τηλέφωνο είτε από τον φορητό υπολογιστή σας.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi;

Το δημόσιο Wi-Fi μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν τη χαλαρή ασφάλεια για να αποκτήσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα τραπεζικά σας στοιχεία, τις προσωπικές σας φωτογραφίες και τα διαπιστευτήρια σύνδεσης. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικα δίκτυα Wi-Fi για να σας δελεάσουν να συνδεθείτε σε αυτά. Μπορούν επίσης να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό εάν η σύνδεση δεν είναι ασφαλής, εισάγοντας μια κερκόπορτα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα.

Μια άλλη τακτική που χρησιμοποιούν οι χάκερ ονομάζεται man-in-the-middle (MITM), όπου υποκλέπτουν κρυφά μηνύματα μεταξύ δύο μερών. Ο επιτιθέμενος χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα για να ανακτήσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, συνδέσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών.

Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi

Public Wi-Fi is easily accessible and convenient but comes with numerous security issues. People typically resort to public Wi-Fi when they don’t have a data connection. Other uses include social media, internet access while traveling, and remote work. You can access Wi-Fi in restaurants, cafés, hotels, and airports. Using public Wi-Fi leaves you vulnerable to attacks. Here are a few ways to safeguard your privacy when you connect to the network.

Το δημόσιο Wi-Fi είναι εύκολα προσβάσιμο και βολικό, αλλά συνοδεύεται από πολυάριθμα ζητήματα ασφαλείας. Οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στο δημόσιο Wi-Fi όταν δεν έχουν σύνδεση δεδομένων. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ ταξιδεύουν και την απομακρυσμένη εργασία.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε Wi-Fi σε εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και αεροδρόμια. Η χρήση δημόσιου Wi-Fi σας καθιστά ευάλωτους σε επιθέσεις.

Wi-Fi αεροδρόμιο
πηγή: freepik.com

Μερικοί τρόποι για να διασφαλίσετε το απόρρητό σας όταν συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi: 

 • Απενεργοποιήστε τις αυτόματες συνδέσεις και διαγράψτε τα δίκτυα που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως
 • Ελέγξτε δύο φορές το όνομα του δικτύου
 • Αποφύγετε την πρόσβαση ή την κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών
 • Επισκεφθείτε μόνο ιστότοπους με ασφαλή σύνδεση
 • Χρησιμοποιείστε τείχους προστασίας (Firewall)
 • Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων
 • Χρησιμοποιείστε ένα VPN
 • Επιλέξτε ένα ασφαλές δίκτυο Wi-Fi

Απενεργοποιήστε τις αυτόματες συνδέσεις και διαγράψτε τα δίκτυα που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως

Μπορεί να συνδέεστε τακτικά σε συγκεκριμένα δίκτυα Wi-Fi σε εστιατόρια, καταστήματα, αεροδρόμια ή άλλους δημόσιους χώρους. Το smartphone ή ο φορητός σας υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί αυτόματα στο δίκτυο κάθε φορά που επισκέπτεστε ξανά το συγκεκριμένο μέρος.

Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι το Wi-Fi είναι ασφαλές, οι ρυθμίσεις μπορεί να έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που πήγατε εκεί. Η σύνδεση σε αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, καθώς οι κακοί φορείς θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Αφού ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, μεταβείτε στις ρυθμίσεις Wi-Fi ή δικτύου στη συσκευή σας και διαγράψτε το δίκτυο.

Ελέγξτε δύο φορές το όνομα του δικτύου

Πρέπει να αποφεύγετε να συνδέεστε σε τυχαία δίκτυα Wi-Fi, ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστα ακούγονται. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να προσπαθήσουν να σας δελεάσουν με ψεύτικα δημόσια hotspots Wi-Fi που περιλαμβάνουν ονόματα δημοφιλών καταστημάτων. Επαληθεύστε το όνομα της σύνδεσης με τους υπαλλήλους σε δημοφιλή εστιατόρια ή καταστήματα. Βεβαιωθείτε ότι συνδέεστε στο σωστό δίκτυο.

Αποφύγετε την πρόσβαση ή την κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών

Μην χρησιμοποιείτε τη δημόσια σύνδεση Wi-Fi για να συνδεθείτε σε λογαριασμούς με ευαίσθητες πληροφορίες. Οι χάκερ θα μπορούσαν να κατασκοπεύσουν και να κλέψουν τα δεδομένα σας.

Ορισμένα δημόσια δίκτυα Wi-Fi ζητούν τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να χρησιμοποιήσετε το δίκτυό τους. Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε ένα δευτερεύον email. Μην επαναχρησιμοποιείτε τα παλιά διαπιστευτήρια αν χρειαστεί να ρυθμίσετε έναν κωδικό πρόσβασης.

Επισκεφθείτε μόνο ιστότοπους με ασφαλή σύνδεση

Επισκεφθείτε μόνο ιστότοπους που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS για να διασφαλίσετε τα δεδομένα σας κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης σας προειδοποιούν εάν ένας ιστότοπος δεν διαθέτει τέτοιο πρωτόκολλο. Μπορείτε να το επαληθεύσετε από τη διεύθυνση URL. Θα πρέπει να αρχίζει με https. Αν δεν μπορείτε να το δείτε, μπορείτε να ελέγξετε τις πληροφορίες του ιστότοπου από το εικονίδιο εναλλαγής στην αριστερή πλευρά της γραμμής διευθύνσεων στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Το μήνυμα θα πρέπει να αναφέρει «Η σύνδεση είναι ασφαλής».

Χρησιμοποιείστε τείχους προστασίας (Firewall)

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν το δίκτυο και να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας, εάν δεν χρησιμοποιείτε ένα ασφαλές δίκτυο. Τα τείχη προστασίας (Firewalls) παρακολουθούν τα εισερχόμενα και εξερχόμενα δεδομένα και λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή άμυνας κατά την πρόσβαση σε δημόσια δίκτυα. Η ενεργοποίηση του τείχους προστασίας στο σύστημά σας προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας έναντι των κακόβουλων φορέων.

Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων

Για να αποτρέψετε την πρόσβαση των χάκερ στα δεδομένα σας, απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων όταν φεύγετε από το οικιακό σας δίκτυο. Η ενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi εκθέτει τα δεδομένα σας σε κίνδυνο.

Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή σε έναν υπολογιστή με Windows:

 1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις.
 2. Επιλέξτε Δίκτυο και διαδίκτυο.
 3. Κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις δικτύου για προχωρημένους.
 4. Επιλέξτε Ρυθμίσεις κοινής χρήσης για προχωρημένους.
 5. Στην ενότητα Δημόσια δίκτυα, απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών.

Χρησιμοποιείστε ένα VPN

Ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας, διατηρώντας τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο ιδιωτικές και μακριά από την πρόσβαση τρίτων. Σας επιτρέπει να περιηγείστε στο διαδίκτυο χωρίς να σας παρακολουθεί ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας.

Ένα αξιόπιστο VPN θα κρυπτογραφήσει την κυκλοφορία σας στο διαδίκτυο, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Αν θέλετε εγγυημένη ασφάλεια δεδομένων όταν συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi, προτιμήστε ένα VPN επί πληρωμή. Θα έχετε ταχύτερες ταχύτητες στο διαδίκτυο ως πρόσθετο προνόμιο.

Επιλέξτε ένα ασφαλές δίκτυο Wi-Fi

Προσπαθήστε να αναζητήσετε σημεία πρόσβασης Wi-Fi με το εικονίδιο κλειδαριάς δίπλα στο όνομα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό. Ορισμένα hotspots χωρίς την κλειδαριά μπορεί να απαιτούν να συνδεθείτε μέσω ενός προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε να λάβετε τις λεπτομέρειες από το προσωπικό των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Επαληθεύστε το όνομα του Wi-Fi και συνδεθείτε με τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου για την ασφάλειά σας.

 

Scroll to Top