Ray Kurzweil: Ο τεχνολόγος που πρόβλεψε τον ερχομό του iPhone κάνει «σοκαριστικές» προβλέψεις

Τεχνολογία, άνθρωπος, AI,

Ένας ειδικός που έχει κάνει μερικές εκπληκτικές τεχνολογικές προβλέψεις στο παρελθόν, αποκάλυψε τώρα τις προβλέψεις του για το μέλλον και είναι αρκετά ανησυχητικές.

Το τεχνολογικό μέλλον και ο άνθρωπος σε σύμπλευση

Ο Ray Kurzweil είναι ένας Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών και μηχανικός της Google που έχει κάνει μερικές απίστευτες προβλέψεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορά την εποχή του iPhone και επίσης προβλέπει ότι ένας υπολογιστής θα μπορούσε να νικήσει κάποιον στο σκάκι.

Στο νέο του βιβλίο, The Singularity is Nearer, ο Kurzweil έχει πλέον μοιραστεί τις δικές του πεποιθήσεις σχετικά με το πώς θα είναι οι εξελίξεις της τεχνολογίας AI τις επόμενες δεκαετίες.

Το μέλλον θα μπορούσε να φαίνεται πολύ διαφορετικό αν έχει δίκιο, με τους ανθρώπους να υιοθετούν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη για να είναι για πάντα μια νέα εκδοχή cyborgs* – κάτι που ο Kurzweil πιστεύει ότι θα γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2045. Ο ειδικός της τεχνολογίας αποκάλυψε επίσης ότι πιστεύει ότι θα καταστεί δυνατό να επαναφέρουμε ανθρώπους πίσω στη ζωή συνδέοντας τον εγκέφαλό μας με την τεχνολογία cloud.

Αυτό είναι κάτι που ο ειδικός της τεχνολογίας προσπαθεί να πετύχει για τον εαυτό του, καθώς πέρασε την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να αναστήσει τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε όταν ήταν 22 ετών. Δίνοντας αντίγραφα τεχνολογίας AI από τις επιστολές, τα δοκίμια και τις μουσικές συνθέσεις του πατέρα του, ο Kurzweil ελπίζει ότι θα μπορέσει να τον αντιγράψει μια μέρα.

Είπε: «Ήδη δημιουργούμε μέσα από τις ψηφιακές μας δραστηριότητες εξαιρετικά πλούσια αρχεία για το πώς σκεφτόμαστε και πώς αισθανόμαστε. Και κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι τεχνολογίες μας για την καταγραφή, αποθήκευση και οργάνωση αυτών των πληροφοριών θα προοδεύσουν γρήγορα».

Σύμφωνα με τον μηχανικό, η δική μας ευφυΐα θα πολλαπλασιαστεί εκατομμύρια φορές μόλις τα μυαλά μας συνδεθούν απευθείας με μια μηχανή.

Ο Kurzweil είπε: «Μια βασική ικανότητα στη δεκαετία του 2030 θα είναι να συνδέσουμε τα ανώτερα επίπεδα του νεοφλοιού μας με το cloud, το οποίο θα επεκτείνει άμεσα τη σκέψη μας. Με αυτόν τον τρόπο, αντί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ανταγωνιστής, θα γίνει μια προέκταση του εαυτού μας».

Η νέα πρόοδος στην τεχνολογία θα μπορούσε να σημαίνει μια φθηνότερη και ευκολότερη ζωή για εμάς. Ο Kurzweil έχει πει ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν κάποια μέρα να κατασκευάζουν ουρανοξύστες χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτές.

Πρόσθεσε: «Στη δεκαετία του 2030 θα είναι σχετικά φθηνό να ζούμε σε ένα επίπεδο που θεωρείται πολυτελές σήμερα».

Ποιες οι σκέψεις του κόσμου για τις…προβλέψεις

Οι προβλέψεις του σκιαγραφούν έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζούμε σήμερα και κάποιοι άνθρωποι πήγαν στο Reddit για να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τις προβλέψεις του Kurzweil.

Ένας χρήστης είπε: «Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο οραματιστής παρά ακριβής στις προβλέψεις». Ο δεύτερος έγραψε: «Είναι περίπου 80% ακριβής, κάτι που δεν είναι καθόλου κακό για την πρόβλεψη του μέλλοντος. Πέφτουν έξω οι προβλέψεις του για μερικά χρόνια, αλλά πρέπει να θυμάστε γιατί και πώς έκανε τις προβλέψεις του εξαρχής».

Και ένας τρίτος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Kurzweil είναι συχνά υπερβολικά αισιόδοξος. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι οι άνθρωποι συχνά τοποθετούν το ανθρώπινο μυαλό σε ένα μεταφυσικό βάθρο και προβάλλουν μεγάλους ισχυρισμούς χωρίς απόδειξη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Νομίζω ότι είμαστε γενικά στο σωστό δρόμο με πράγματα όπως τα νευρωνικά δίκτυα». Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

 

*cyborg, όρος που συνδυάζει τις λέξεις κυβερνητικός και οργανισμός, που προτάθηκε αρχικά το 1960 για να περιγράψει έναν άνθρωπο του οποίου οι φυσιολογικές λειτουργίες υποβοηθούνται ή ενισχύονται με τεχνητά μέσα, όπως βιοχημικές ή ηλεκτρονικές τροποποιήσεις στο σώμα, σύμφωνα με πληροφορίες της Britanicca.

Scroll to Top