«Ρομαντικές απάτες»: Επιτήδειοι εκβιάζουν μοναχικούς ανθρώπους με AI και deepfake – Τους προσεγγίζουν μέσω εφαρμογών γνωριμιών

Διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο εξαπάτησης μοναχικών ανθρώπων από επιτήδειους μέσω εφαρμογών και ιστότοπων γνωριμιών, με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Οι απατεώνες αφού αποσπάσουν φωτογραφίες από τα προφίλ των θυμάτων αφαιρούν τα ρούχα και έπειτα εκβιάζουν τους κατόχους των φωτογραφιών. Προκειμένου μάλιστα να επικοινωνήσουν με τα υποψήφια θύματα και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους χακάρουν προφίλ άλλων ατόμων για να πάρουν τις φωτογραφίες τους και να οικειοποιηθούν την ταυτότητά τους.

Με εξελιγμένα deep-fake βίντεο και φωνητική κλωνοποίηση, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι απατεώνες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ γνωριμιών για να προσελκύσουν γυναίκες και άνδρες, πριν τους ζητήσουν να επενδύσουν σε απάτες ή να πληρώσουν για «έκτακτες ανάγκες».

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Telegram, για να ανταλλάσσουν συμβουλές σχετικά με νέα κόλπα απάτης, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης προσχεδιασμένα «ρομαντικά» σενάρια που φαινομενικά αποστέλλονται από γνήσιες μοναχικές υπάρξεις.

Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι απάτες με ρομαντικά ειδύλλια έχουν αυξηθεί κατά ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι και ένας στους τρεις Βρετανούς εξαπατάται.

Η ακτιβίστρια Anna Rowe διείσδυσε στα εκπαιδευτικά σεμινάρια των απατεώνων στο σκοτεινό διαδίκτυο και τους βρήκε να ανταλλάσσουν αναρτήσεις σχετικά με την επεξεργασία φωτογραφιών. Η 51χρονη Anna, μητέρα δύο παιδιών, έχει πλέον δημιουργήσει ιστότοπους και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει όσους έχουν πέσει θύματα τέτοιας απάτης καθώς γνωρίζει πολύ καλά τι περνούν.

Η ίδια ερωτεύτηκε έναν άνδρα σε εφαρμογή γνωριμιών. Ο «Antony», όπως υποτίθεται ότι ονομαζόταν ο άνδρας, έβγαινε μαζί της για μήνες, προτού η Αnna ανακαλύψει ότι της είχε πει ψέματα, ότι το προφίλ του ήταν ψεύτικο και ότι είχε γυναίκα και παιδιά, και ότι είχε ξεγελάσει ακόμα πέντε γυναίκες.

«Οι απατεώνες έχουν “εκπαιδευτικές ομάδες” και ανταλλάσσουν χακαρισμένους λογαριασμούς και εργαλεία μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η απάτη. Μπορούν να κλωνοποιήσουν μια φωνή και να δημιουργήσουν deepfake βίντεο τα οποία σύντομα θα είναι ακόμα πιο πειστικά. Για πολλούς απατεώνες, τα αγγλικά δεν είναι η μητρική τους γλώσσα, οπότε χρησιμοποιούν έτοιμα “σενάρια”. Τώρα χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, το οποίο είναι ιδιαίτερα πειστικό», είπε η Αnna.

Η 51χρονη βρήκε μια ομάδα, το Yahoo Boys, όπου ένας «εκπαιδευτή» έλεγε στους απατεώνες πώς να πιέζουν τα θύματα με ψεύτικες ή και γνήσιες γυμνές φωτογραφίες. Σε ένα μήνυμα-πρότυπο, βρίζει το δυνητικό θύμα και απειλεί να στείλει τις γυμνές φωτογραφίες σε όλους όσους γνωρίζει, προσθέτοντας: «Σύντομα θα κατηγορείς τον εαυτό σου».

Ένας άλλος μοιράζεται το μήνυμα που έστειλε σε μια γυναίκα, το οποίο αναφέρει: «Έχω τις γυνές φωτογραφίες σου και όλα όσα χρειάζομαι για να καταστρέψω τη ζωή σου».

Η Lisa Mills, ειδικός σε θέματα απάτης στην Victim Support, δήλωσε: «Είχαμε μια γυναίκα που έχασε χιλιάδες ευρώ . Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποκτήσει αυτοκτονικές τάσεις εξαιτίας αυτού του είδους της απάτης».

Η Julie-Anne Kearns, μητέρα τεσσάρων παιδιών μοιράστηκε το ταξίδι της με τον καρκίνο του μαστού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τελικά έπεσε κι εκείνη θύμα απάτης και εκμετάλλευσης. Η 46χρονη Julie-Anne, υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε ένα ελαττωματικό γονίδιο που την έθετε σε υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τον Νοέμβριο του 2022, άρχισε να συνομιλεί μέσω του Facebook με έναν άνδρα ονόματι «Andrew».

O άνδρας ισχυριζόταν ότι εργαζόταν στον στρατό για μια αποστολή του Σώματος Ειρήνης στο Αφγανιστάν – μια επιχείρηση που η Julie-Anne γνωρίζει πλέον ότι σταμάτησε το 1979. «Μου είπε πόσο πολύ ήθελε να είναι μαζί μου, με ρώτησε τι δώρα μου αρέσουν και πού θα ήθελα να πάω διακοπές. Με ρώτησε αν πίστευα στον κεραυνοβόλο έρωτα και στη μοίρα και είπε ότι ήταν γραφτό να είμαστε μαζί. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι γνωστό ως love-bombing και είναι ένα μέσο χειραγώγησης», λέει η ίδια.

«Μετά ήρθε και η λυπητερή ιστορία. Είπε ότι η σύζυγός του είχε πεθάνει σε τροχαίο και ότι είχε μια κόρη σε οικοτροφείο στο Λονδίνο», συμπληρώνει. Ωστόσο, η Julie-Anne άρχισε να υποψιάζεται τον «Andrew» όταν εκείνος ξεκίνησε να της ζητά να του στέλνει δωροκάρτες iTunes. Όταν αναζήτησε την φωτογραφία προφίλ του στο Google, εμφανίστηκε σε πολλά προφίλ – και τον μπλόκαρε.

Η Julie-Anne, η οποία τώρα διατηρεί μια σελίδα στο TikTok δίνοντας συμβουλές σε άλλες γυναίκες, πρόσθεσε: «Αν δεν τον είχα αντιμετωπίσει, θα συνέχιζε και θα ζητούσε περισσότερα χρήματα».

Παρομοίως, η Ruth Grover, η οποία έχασε τον σύζυγό της το 2014, έγινε στόχος απατεώνων και όταν ανέκαμψε αποφάσισε να δημιουργήσει ιστοσελίδες στο Facebook και το Instagram με την ονομασία «ScamHaters United», οι οποίες έχουν πλέον δεκάδες χιλιάδες followers και εκθέτουν ψεύτικα προφίλ. H 66χρονη λέει ότι το πρόβλημα με αυτές τις απάτες είναι χειρότερο από ποτέ.

Αντίστοιχα, θύματα είναι και εκείνοι των οποίων τα προφίλ έχουν χακαριστεί από τους απατεώνες για να τους κλέψουν την ταυτότητα. Ο Τζέιμς Μπλέικ, 30 ετών, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία digital marketing έπεσε θύμα επιδρομής ταυτότητας από απατεώνες που φλέρταραν γυναίκες με την εικόνα του και στη συνέχεια τους έκλεβαν χρήματα. Οι απατεώνες υπέκλεψαν τις φωτογραφίες του James από το Instagram.

«Συνειδητοποίησα ότι κάτι συνέβαινε όταν ένας τύπος στο γραφείο μου με ρώτησε αν τον είχα μόλις ακολουθήσει από έναν νέο λογαριασμό στο Instagram. Ήταν ξεκάθαρα ένα ψεύτικο προφίλ. Στην αρχή γελάσαμε τις επόμενες εβδομάδες εμφανίζονταν όλο και περισσότερα προφίλ με τις φωτογραφίες μου. Έπειτα έλαβα μηνύματα από γυναίκες που με ρωτούσαν αν μιλούσα μαζί τους μέσω εφαρμογής γνωριμιών. Σοκαρίστηκα. Ξυπνούσα καθημερινά με μηνύματα από γυναίκες που έλεγαν “Νόμιζα ότι μιλούσα μαζί σου και τώρα συνειδητοποιώ ότι είναι ψεύτικο και ότι έδωσα χρήματα για ένα επενδυτικό σχέδιο”. Τα ποσά κυμαίνονταν από μερικές εκατοντάδες έως 50.000 λίρες και οι γυναίκες ήταν από όλο τον κόσμο. Πολλές είχαν επενδύσει πραγματικά στη σχέση», λέει ο ίδιος.

Scroll to Top