Χαμός με το «δάχτυλο-iPhone» – Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι κάνει το iPhone σας στα δάχτυλά σας. Οι λάτρεις της τεχνολογίας και οι χρήστες smartphone φοβούνται ότι τα κινητά τους, όταν πιέζουν το μικρό τους δάχτυλο κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης του τηλεφώνου, αφήνουν ένα σημάδι ή βαθούλωμα στο μικρό δάχτυλο – γνωστό αλλιώς ως “δάχτυλο iPhone”.

Η συνωμοσία εμπνευσμένη από το iOS συζητήθηκε πρόσφατα στο “The TJ Show”, όπου οι παρουσιαστές πείστηκαν ότι το μικρό δάχτυλο που χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τα τηλέφωνά τους είχε μια αισθητή λακκούβα, που φαίνεται να διαφέρει από το αντίστοιχο άκρο στο άλλο χέρι.

Ωστόσο, η υποτιθέμενη γέννηση του φαινομένου της λακκούβας – γνωστή και ως “δάχτυλο smartphone” – απορρίφθηκε από τους ειδικούς.

Με άλλα λόγια, μην περιμένετε να οδηγήσει τους ανθρώπους πίσω στις μέρες των αναδιπλούμενων τηλεφώνων. «Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες [με βαθουλώματα ή κενά] δεν επισημαίνουν κάποιο πρόβλημα. Δείχνουν την τυπική ανατομία του μικρού δακτύλου, η οποία μπορεί να διαφέρει πολύ», δήλωσε ο Dr. Peter Evans, ορθοπεδικός χειρουργός στην Κλινική Κλίβελαντ.

Η εργοθεραπεύτρια April Hibbeler και ο χειρουργός χεριού Dr. Michael Geary της Ortho Carolina συμφωνούν.

Σε μια εξήγηση σχετικά με το “μυοσκελετικό ‘φαινόμενο'”, πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση για το “δάχτυλο iPhone”.

«Είναι επίσης πιθανό άτομα που πιστεύουν ότι έχουν δάχτυλο smartphone να έχουν μια υποκείμενη πάθηση», πρόσθεσε ο Evans. «Η συνεχής χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στις αρθρώσεις. Ενώ ορισμένοι ισχυρισμοί για τραυματισμό μπορεί να είναι υπερβολικοί, άλλοι είναι πραγματικοί και περιλαμβάνουν σοβαρές, μακροχρόνιες βλάβες». 

Προειδοποίησε ότι μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την κλινοδακτυλία, μια γενετική παραμόρφωση των δακτύλων που κάνει την άκρη του μικρού δακτύλου να λυγίζει κοντά στον παράμεσο.

Υπάρχει επίσης η σύσπαση του Dupuytren, όπου σχηματίζονται χονδροί κάτω από το δέρμα με τα χρόνια και τα δάχτυλα τεντώνουν κοντά στην παλάμη.

Ο Evans τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση smartphone συμβάλλει στο τελευταίο. Ωστόσο, προειδοποιεί για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με το τηλέφωνο που μπορεί να προκύψουν.

Προσοχή σε αυτούς τους τραυματισμούς που σχετίζονται με το κείμενο

Αν και το δάχτυλο smartphone φαίνεται να έχει καταρριφθεί, ο χειρουργός λέει ότι ο “αγκώνας smartphone” – γνωστός ιατρικά ως σύνδρομο του ωλένιου σωλήνα – είναι αρκετά πραγματικός.

Αυτό συμβαίνει σε άτομα που λυγίζουν τον αγκώνα τους πέρα ​​των 90 μοιρών για μεγάλες χρονικές διάρκειες, συνήθως για να στείλουν μηνύματα.

«Το τσούξιμο ή το μούδιασμα στο μικρό σας δάχτυλο θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει» την κατάσταση που είναι γνωστό ότι προκαλεί νευρική βλάβη.

Πολλές αρνητικές συνέπειες

Επιπλέον, ο Evans λέει να είστε σε εγρήγορση για τον τρομερό “αρχαίο” ή τράχηλο. «Οι αρθρώσεις των αντίχειρών σας δεν είναι φτιαγμένες για να στέλνουν μηνύματα και να σκουπίζουν όλη μέρα», είπε.

«Η υπερβολική χρήση μπορεί να επιδεινώσει υποκείμενες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ή να προκαλέσει νέα προβλήματα στους τένοντες του αντίχειρα»

Παρακολουθήστε αυτή την κλίση

Όσο για τον τράχηλο, ο Evans σημείωσε ότι το “κεφάλι ζυγίζει περίπου 10 έως 12 κιλά”, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όταν κοιτάμε προς τα κάτω ένα smartphone.

«Όταν κοιτάτε προς τα κάτω, αυξάνετε το φορτίο στους μυς του λαιμού σας. Αυτή η πρόσθετη πίεση μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο και σπασμούς»

Οι Hibbeler και Geary συμβουλεύουν επίσης ότι η χρήση smartphone μπορεί να επιδεινώσει την τενοντίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

 

Scroll to Top