The Line: Γνωρίστε την έξυπνη γραμμική πόλη, χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα – Η NEOM αποκαλύπτει πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του mega project

Η ‘ΝΕΟΜ στη Σαουδική Αραβία μας έχει ενθουσιάσει όλους από την αρχή της δημιουργίας μίας έξυπνης πόλης, χωρίς δρόμους, αυτοκίνητα και εκπομπές διοξειδίου, της λεγόμενης “Line”. Τώρα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα του εκπληκτικού giga-project.

Η “επανάσταση του πολιτισμού” δεν απέχει τόσο πολύ από την ολοκλήρωσή της από όσο νομίζετε.

Πρωτοπορεί η Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ίδια τη NEOM, το mega-project «προχωρά γρήγορα». «Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2030», δήλωσε ο Denis Hickey, επικεφαλής υπεύθυνος ανάπτυξης της The Line στο NEOM.  Οι εκπληκτικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δίνουν μια ιδέα του πόσο γρήγορα σημειώνεται πρόοδος.

Ο Hickley  μίλησε επίσης για το πώς η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να πετύχει φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους. Εκατομμύρια κυβικά μέτρα γης και νερού μετακινούνται κάθε εβδομάδα για το μεγαθήριο που κατασκευάζεται. «Κυριολεκτικά και μεταφορικά, η προπαρασκευή ήταν ασύλληπτη», σχολίασε. «Είμαστε έτοιμοι  για “απογείωση”». Έχουμε δει αεροφωτογραφίες και εικόνες από δορυφόρο, ενώ οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Hickley υποστηρίζουν τις περιγραφές του.

Ασταμάτητοι ρυθμοί

«Νομίζω ότι η κατασκευή της Line είναι μοναδική όσον αφορά την εκβιομηχάνιση και την ενορχηστρωμένη προσέγγισή της», προσθέτει. Το σχετικό βίντεο μας διαβεβαιώνει ότι «ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα που έχει δει ποτέ ο κόσμος» και η «μεγαλύτερη επιχείρηση χωματουργικών έργων» «εξελίσσεται ραγδαία». Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «η δουλειά συνεχίζεται όλο το 24ωρο». Έχουμε δει επίσης εικόνες drone του ‘Sindalah’ και του ‘Oxagon’ να ενώνονται με τη ‘ Line’ στη Σαουδική Αραβία.

Η ενέργεια στη Σαουδική Αραβία

Ο Denis μίλησε περισσότερο για την ενέργεια πίσω από το έργο giga-project. «Η ενέργεια εντός της Σαουδικής Αραβίας αυτήν τη στιγμή είναι απίστευτη», δήλωσε.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που εκφράζεται στη δήλωση οράματος του 2030 από την Αυτού Μεγαλειότητα,  είναι πολύ σαφές και νομίζω ότι έχει κινητοποιήσει τους πάντες μέσα στο Βασίλειο. Νομίζω ότι η NEOM είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της αλλαγής και είναι συναρπαστικό να είσαι μέρος του έργου αυτού».

Ο αφηγητής στο σχετικό βίντεο,  μιλά για τα σχέδια δημιουργίας μίας πόλης «που θα θέσει νέα σημεία αναφοράς για την ποιότητα ζωής». Στόχος είναι «μια βιώσιμη πόλη με μηδενικές εκπομπές ρύπων που αντιμετωπίζει τις μεγάλες αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Η «απαράμιλλη ποιότητα ζωής»

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μοντέλο μίας πόλης που θα αλληλεπιδρά με το τοπίο, τη φύση και το περιβάλλον και πιστεύουμε ότι η Line θα αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.

Η Line είναι μια φουτουριστική πόλη αξίας 500 δισ. δολαρίων που θα στεγάσει εννέα εκατομμύρια κατοίκους.

Η Line θα έχει μήκος 170 χιλιόμετρα και ύψος 500 μέτρα, με αποτύπωμα μόλις 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα καθημερινά απαραίτητα μέσα σε πέντε λεπτά με τα πόδια. Για να κινηθεί, θα υπάρχει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας για να μεταφέρει τον επιβάτη από την μία άκρη στην άλλη, σε 20 λεπτά.

Επιπλέον, η πρωτοποριακή τεχνολογία σημαίνει ότι θα έχει επίσης τέλειο καιρό κάθε μέρα.

Scroll to Top