Τι θα συμβεί εάν πετάξετε μία χιονόμπαλα στην λάβα;

ηφαίστειο λάβα

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο όμως μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Καπνός, τέφρα και λάβα εκτοξεύονται πολλά χιλιόμετρα μακριά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές.

Η λάβα σχηματίζεται στο εσωτερικό ουρανίων σωμάτων, όπως η Γη, με τη μορφή μάγματος. Όταν εξέρχεται στην επιφάνεια από μια ηφαιστειακή φλέβα, έχει θερμοκρασία από 800 °C έως 1.200 °C. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δουν ποτέ από κοντά λάβα να ρέει.

Ένας κάτοικος της Σικελίας, βρέθηκε κοντά στο μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, την Αίτνα, όταν αυτό εξερράγη τον Ιανουάριο του 2023. Εκείνη την περίοδο στην περιοχή είχε χιονίσει και έτσι του γεννήθηκε η απορία: «Τι θα συμβεί εάν ένα μεγάλο κομμάτι χιονιού πέσει στην λάβα;».

Αυτό ακριβώς ήθελε να δει ο κάτοικος της Σικελίας που πέταξε ένα κομμάτι χιονιού μέσα στην καυτή λάβα που έρεε. Αν και οι περισσότεροι πίστευαν ότι το χιόνι θα γινόταν αμέσως νερό, αυτό δεν συνέβη.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, το κομμάτι του χιονιού παρέμεινε στην επιφάνεια της λάβας για αρκετά δευτερόλεπτα και έλιωνε σιγά σιγά από τα άκρα του.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Scroll to Top