Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε την ελληνική μυθολογία; – Δοκιμάστε τις γνώσεις σας και κάντε το 3 στα 3

Αν «περιπλανηθείτε» στο συναρπαστικό σύμπαν της ελληνικής μυθολογίας θα συναντήσετε κάθε λογής μυθικά πλάσματα. Μούσες, παντοδύναμοι θεοί, τιτάνες, γίγαντες και πολυμήχανοι ήρωες είναι μόνο μερικά από θα «συναντήσετε».

Στο κουίζ που ακολουθεί, θα έχετε την ευκαιρία να τεστάρετε τις γνώσεις σας για τις ιστορίες και τους χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας.

Για να μπορέσετε να κάνετε το 3 στα 3 στις ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ξέρετε τα πάντα από την ελληνική μυθολογία. Απλά πρέπει να έχετε συγκρατήσει μερικές πληροφορίες που μάθατε στο σχολείο.

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε; Ξεκινήστε το κουίζ τώρα! Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε.

Απαντήστε στις τρεις ερωτήσεις που ακολουθούν και δείτε τι γνωρίζετε για την ελληνική μυθολογία!

Ποιος ήταν ο σύζυγος της θεάς Αφροδίτης;

Σωστά! Λάθος

Ήταν σύζυγος του Ηφαίστου, αλλά περιγράφεται ως ερωμένη του Άρη, με τον οποίο φέρεται ότι απέκτησε τον Έρωτα, τον Δείμο και τον Φόβο. Με τον Ποσειδώνα έφερε στη ζωή τον Έρυκα, που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο βουνό της Σικελίας και τη Ρόδο, ενώ με τον Διόνυσο, χάρη στη μαγική μεσολάβηση της Ήρας, γέννησε τον Πρίαπο. Γιος της θεωρείται επίσης ο Ερμαφρόδιτος, τον οποίο έφερε στη ζωή η θεά μαζί με τον Ερμή. Έκανε τον Αινεία μαζί με τον Αγχίση, τον αδελφό του Πριάμου.

Πως δραπέτευσε ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του από την σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου;

οδυσσέας πολύφημος
Σωστά! Λάθος

Ο γνωστός από την Οδύσσεια (ραψωδία 240-630) Κύκλωπας, γιος του θεού Ποσειδώνα και της Νύμφης Θοώσης, κόρης του Φόρκυος. Σύμφωνα με την Οδύσσεια ο Πολύφημος κατοικούσε μέσα σε ένα σπήλαιο σε νησί («νησί των Κυκλώπων») και ζούσε από τα πρόβατά του, αλλά ήταν φοβερός γίγαντας και ο αγριότερος από τους Κύκλωπες. Αιχμαλώτισε στη σπηλιά του τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, τους οποίους άρχισε να τρώει τον ένα μετά τον άλλο, 6 συνολικά ώσπου ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με ένα πυρωμένο παλούκι και δεν μπόρεσε να ανακαλύψει ψαχουλεύοντας αυτόν και τους συντρόφους του που απέμειναν, οι οποίοι απέδρασαν κρεμασμένοι από τις κοιλιές των (επίσης γιγάντιων) προβάτων του. Την τύφλωση του γιου του εκδικήθηκε ο Ποσειδώνας πολλαπλά, με τις τρικυμίες που επεφύλαξε στον Οδυσσέα και τους άνδρες του κατά τις επόμενες περιπλανήσεις τους.

Σε ποιο νησί μεγάλωσε ο Περσέας;

Περσέας
Σωστά! Λάθος

Με τη γέννηση του Περσέα, ο Ακρίσιος (ο παππούς του) έκλεισε το νεογέννητο μωρό και τη μητέρα του, τη Δανάη σε ένα κουτί και τους άφησε στη θάλασσα για να αποφασίσουν οι θεοί για την τύχη τους. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν γιατί είχε λάβει χρησμό πως ο εγγονός του θα τον σκοτώσει. Το κουτί με τη Δανάη και τον Περσέα ξεβράστηκε στη Σέριφο όπου τους βρήκε ένας ψαράς και έτσι έμειναν εκεί.

Scroll to Top