20 παιχνίδια που ασχολούνται με την ψυχική υγεία

Sea of Solitude

Το θέμα της ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντικό, και πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως ένα ταμπού. Ο κόσμος κατανοεί καλύτερα την έννοια της ψυχικής υγείας και το εύρος του φάσματος που καλύπτει.

Πολλά επαγγέλματα και βιομηχανίες έχουν αρχίσει να αποδέχονται μια πιο κατανοητή στάση, ωστόσο παραμένει ένα θέμα που τα βιντεοπαιχνίδια έχουν αγκαλιάσει εδώ και καιρό και το έχουν εντάξει στην αφήγηση μοναδικών ιστοριών.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά παιχνίδια που ασχολούνται με την ψυχική υγεία με διαφορετικούς τρόπους.

20 παιχνίδια που ασχολούνται με την ψυχική υγεία

 • Lost Words: Beyond the Page
 • Celeste
 • Blackwood Crossing
 • GRIS
 • Life Is Strange: Before the Storm
 • Rime
 • Omori
 • Hellblade: Senua’s Sacrifice
 • Depression Quest
 •  Florence
 • Spiritfarer
 • Neverending Nightmares
 • Night in the Woods
 • Sea of Solitude
 • Psychonauts 2
 • Disco Elysium
 • Fractured Minds
 • Martha Is Dead
 • Actual Sunlight
 • Little Nightmares

1. Lost Words: Beyond the Page

Το «Lost Words: Beyond the Page» ασχολείται με την ψυχική οδύνη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

2. Celeste

Το Celeste κατέκτησε τον κόσμο με την κυκλοφορία του και κέρδισε επαίνους για το gameplay, την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο έκανε την κατάθλιψη όχι απλώς μέρος του παιχνιδιού αλλά τον πυρήνα του.

3. Blackwood Crossing

Το Blackwood Crossing ασχολείται με τα στάδια της θλίψης και αφηγείται την ιστορία ενός αδελφού και μιας αδελφής που μαθαίνουν να προσαρμόζονται στη ζωή χωρίς τους γονείς τους.

4. GRIS

Το GRIS προσεγγίζει με πρακτικό τρόπο την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία μέσω του βιντεοπαιχνιδιού.

5. Life Is Strange: Before the Storm

Σε αντίθεση με το πρώτο επεισόδιο της σειράς Life is Strange, το Before the Storm άφησε τα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και κράτησε τα πάντα με το βλέμμα στραμμένο προς τα εμπρός, απομακρυνόμενο από ένα αμετάβλητο γεγονός στο παρελθόν. Η Χλόη, η πρωταγωνίστρια, πρέπει να αντιμετωπίσει θέματα όπως η θλίψη και η μοναξιά. Οι παίκτες πρέπει να κάνουν τις επιλογές που είτε θα δουν την Chloe να ανταποκρίνεται στην πρόκληση και να βγαίνει στην άλλη πλευρά είτε θα ενισχύσουν τον καημό και τις εσωτερικές της μάχες.

6. Rime

Το Rime αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς είναι να παλεύεις με την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά να μην το αφήνουν να καθορίζει το ποιοι είναι.

7. Omori

Το Omori αφηγείται τη μάχη των δημιουργών ενάντια στο άγχος και την κατάθλιψη.

8. Hellblade: Senua’s Sacrifice

Το Hellblade: Senua’s Sacrifice δεν μοιάζει με κανένα άλλο παιχνίδι αυτής της λίστας, καθώς περιλαμβάνει μια σκοτεινή και βίαιη ιστορία με ένα τέλος που οι παίκτες δεν μπορούν να κατακτήσουν. Ενώ η θλίψη και η αποδοχή παίζουν μεγάλο ρόλο, η ψύχωση αποτελεί το βασικό στοιχείο ψυχικής υγείας του παιχνιδιού. Στον πυρήνα του, το Hellblade υφαίνει μια ιστορία για την υπέρβαση της παιδικής κακοποίησης και τη συγχώρεση του εαυτού σας για κάτι που ήταν πέρα από τον έλεγχό σας.

9. Depression Quest

Οι σχεδιαστές δημιούργησαν το Depression Quest για να δώσουν στους ανθρώπους μια ιδέα για το πώς είναι να ζεις με την κατάθλιψη

10. Florence

Το Florence αφηγείται μια απλή ιστορία μιας σχέσης που πήγε στραβά και την αποστολή να ξαναβρεί κάποιος τον εαυτό του.

11. Spiritfarer

Το Spiritfarer ασχολείται με το θάνατο και την απώλεια.

12. Neverending Nightmares

Το Neverending Nightmares αντιμετωπίζει δύο πτυχές της ψυχικής υγείας που συχνά παρεξηγούνται και παραμερίζονται από όσους δεν τις κατανοούν.

13. Night in the Woods

Το Night in the Woods αφηγείται την ιστορία ενός νέου κοριτσιού που επιστρέφει στο σπίτι από το πανεπιστήμιο και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και τη διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

14. Sea of Solitude

Το Sea of Solitude ασχολείται με τη μοναξιά, ένα συχνά παραγνωρισμένο στοιχείο της ψυχικής υγείας.

15. Psychonauts 2

Η σειρά Psychonauts έχει να κάνει με την κατάδυση στο μυαλό των ανθρώπων. Ωστόσο, με το Psychonauts 2, οι σχεδιαστές κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια να εστιάσουν στην ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία με μια λεπτή και ευαίσθητη πινελιά.

16. Disco Elysium

Το Disco Elysium χρησιμοποιεί την ψυχική υγεία του πρωταγωνιστή ως δευτερεύοντα παράγοντα της κύριας ιστορίας.

17. Fractured Minds

Το Fractured Minds τοποθετεί τους παίκτες βαθιά μέσα στο μυαλό ενός άγνωστου χαρακτήρα, εμπνευσμένο από τα πραγματικά άγχη και τις εμπειρίες του 17χρονου προγραμματιστή του.

18. Martha Is Dead

Το Martha is Dead εξετάζει τις μόνιμες βλάβες που προκύπτουν από την παιδική κακοποίηση.

19. Actual Sunlight

Στο Actual Sunlight, οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο του Evan Winters, ενός άνδρα που πάσχει από εξουθενωτική κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας.

20. Little Nightmares

Το Little Nightmares αποτελεί μια αλληγορία για τη ζωή ως ορφανό. Τα συναισθήματα αποξένωσης, η επικράτηση της κακοποίησης, ακόμη και οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων παιδιών που παλεύουν να επιβιώσουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητα, κάνουν το Little Nightmares ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που πρέπει να βιώσετε.

Scroll to Top