Ανακαλύφθηκε νέο «εξωγήινο» είδος με 20 βραχίονες – Μοιάζει με το «Facehugger» από το Alien και κρύβεται στα βάθη του Ανταρκτικού ωκεανού

«φραουλένιο φτερωτό αστέρι της Ανταρκτικής» (Antarctic strawberry feather star)

Είναι εκπληκτικό πόσα διαφορετικά πλάσματα υπάρχουν στη Γη, με την ανθρωπότητα να συνεχίζει να ανακαλύπτει νέα είδη μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, το τελευταίο νέο πράγμα που ανακαλύφθηκε είναι πιθανό να σας προκαλέσει εφιάλτες και να ξυπνήσει μερικούς φόβους που είχατε ξεπεράσει.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το νέο «εξωγήινο» πλάσμα «φραουλένιο φτερωτό αστέρι της Ανταρκτικής» (Antarctic strawberry feather star), αλλά πραγματικά δεν πρέπει να αφήσετε το χαριτωμένο όνομα να σας ξεγελάσει.

Μοιάζει πολύ με το «Facehugger» από τις ταινίες Alien. Μερικά από τα «χέρια» έχουν μήκος έως και 20 εκατοστά και είναι γεμάτα με εξογκώματα ή φτερωτές ίνες.

Η Nerida Wilson, θαλάσσια βιολόγος ασπόνδυλων στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, μίλησε για τη σημασία αυτής της ανακάλυψης. Η Wilson και οι συνάδελφοί της ανέφεραν το «φραουλένιο φτερωτό αστέρι της Ανταρκτικής» και τρία άλλα είδη φτερωτών αστέρων σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Invertebrate Systematics.

«Καθώς συνεχίζουμε να καταλαβαίνουμε πόσο ποικίλα είναι τα οικοσυστήματα όπως η Ανταρκτική ή άλλα δύσκολα δειγματοληπτούμενα ενδιαιτήματα όπως η βαθιά θάλασσα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εκτιμούμε πόσο πολύτιμες και σημαντικές είναι αυτές οι περιοχές για τη διατήρηση ενός ποικίλου θαλάσσιου οικοσυστήματος» τόνισε η Wilson.

Αυτή η μελέτη προσθέτει επτά είδη αυτών των πλασμάτων – τέσσερα ήταν τα νεοανακαλυφθέντα και τρία ήταν πλάσματα που είχαν αρχικά ταξινομηθεί λανθασμένα ως άλλα είδη ζώων πριν από την ανακάλυψη της αλληλουχίας του DNA.

Ο Wilson πρόσθεσε: «Η εφαρμογή των μοριακών εργαλείων για την κατανόηση της βιοποικιλότητας είναι ευρέως εφαρμόσιμη και έχει γίνει απαραίτητο μέρος της κατανόησης όλων των έμβιων όντων».

«φραουλένιο φτερωτό αστέρι της Ανταρκτικής» (Antarctic strawberry feather star)

«φραουλένιο φτερωτό αστέρι της Ανταρκτικής» (Antarctic strawberry feather star)

Εκπληκτική ανακάλυψη

Η Angela Stevenson, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Ωκεάνιας Έρευνας GEOMAR Helmholtz στο Κίελο της Γερμανίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, μίλησε επίσης για το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ανακαλύψεις.

Ανακαλύψεις όπως αυτές, ανεξάρτητα από το πόσο τρομακτικά μπορεί να φαίνονται τα πλάσματα, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα το οικοσύστημα της περιοχής.

«Είναι φανταστικό που οι συγγραφείς έχουν κάνει αυτή την ταξινομική εργασία. Είναι αυτό από το οποίο εξαρτώνται οι οικολόγοι σαν εμένα για να κάνουμε τη δουλειά μας, διότι το πρώτο βήμα για την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων των ειδών είναι να ξέρουμε ποιος είναι εκεί εξ αρχής» εξήγησε η Stevenson.

Scroll to Top