Απολιθώματα δίνουν απαντήσεις στο μυστήριο για την εξέλιξη της ζωής στην Γη

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε έρευνα που εκτιμά με ακρίβεια την χρονολόγηση μερικών από τα παλαιότερα απολιθώματα πολύπλοκης πολυκύτταρης ζωής στον κόσμο. Αυτή η μελέτη βοηθάει στην καταγραφή μίας κομβικής στιγμής στην ιστορία της Γης όταν οι θάλασσες άρχισαν να γεμίζουν με νέες μορφές ζωής, μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια που περιείχαν μόνο μονοκύτταρα μικρόβια.

Η ερευνητική εργασία δημοσιεύεται στο Journal of the Geological Society. Ο επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής Anthony Clarke, από την Ομάδα Timescales of Mineral Systems στο Curtin’s School of Earth and Planetary Sciences τόνισε ότι για να καθοριστεί η ηλικία των απολιθωμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στρώματα ηφαιστειακής τέφρας σαν «σελιδοδείκτες» σε μία γεωλογική ακολουθία.

«Στο λατομείο Coed Cochion στην Ουαλία, το οποίο περιέχει την πλουσιότερη εμφάνιση ρηχής θαλάσσιας ζωής στη Βρετανία, χρησιμοποιήσαμε εκροές από ένα αρχαίο ηφαίστειο που κάλυπτε τα ζώα ως δείκτες για την ακριβή χρονολόγηση των απολιθωμάτων στα 565 εκατομμύρια χρόνια, με τα όρια του στατιστικού λάθος στο 0,1%», είπε ο Anthony Clarke.

Τι αναφέρει η έρευνα

Σύμφωνα με τον ερευνητή παρόμοια απολιθώματα της περιόδου Ediacaran βρέθηκαν σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. «Η χρονολόγηση των απολιθωμάτων τα προσδιορίζει ως μέρος μιας αρχαίας ζωντανής κοινότητας που αναπτύχθηκε καθώς η Γη ‘ξεπάγωνε’ από μια παγκόσμια εποχή των παγετώνων», σημείωσε ο Anthony Clarke.

«Αυτά τα πλάσματα κατά κάποιο τρόπο μοιάζουν με σύγχρονα θαλάσσια είδη όπως οι μέδουσες, αλλά κατά άλλους είναι παράξενα και άγνωστα. Μερικά φαίνονται σαν φτέρες, άλλα σαν λάχανα, ενώ άλλα μοιάζουν με θαλάσσιες πένες», ανέφερε ο επιστήμονας.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής από την Timescales of Mineral Systems Group Chris Kirkland εξήγησε ότι τα απολιθώματα ονομάστηκαν από τους λόφους Ediacara στο Flinders Ranges της Νότιας Αυστραλίας, όπου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά και οδήγησαν στην αναγνώριση μίας νέας γεωλογικής περιόδου. Αυτό δεν είχε συμβεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

«Αυτά τα ουαλικά απολιθώματα φαίνονται άμεσα συγκρίσιμα με τα περίφημα απολιθώματα της Ediacara στη Νότια Αυστραλία», είπε ο καθηγητής Kirkland. Και πρόσθεσε: «Τα απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένων πλασμάτων όπως η Aspidella terranovica σε σχήμα δίσκου, παρουσιάζουν μερικά από τα πρώτα στοιχεία πολυκύτταρων οργανισμών μεγάλης κλίμακας, σηματοδοτώντας μια μεταμορφωτική στιγμή στη βιολογική ιστορία της Γης».

Τα απολιθώματα του Ediacaran καταγράφουν την ανταπόκριση της ζωής στην απόψυξη από έναν παγκόσμιο παγετώνα, κάτι που δείχνει τη βαθιά σύνδεση μεταξύ γεωλογικών διεργασιών και βιολογίας. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης αυτών των αρχαίων οικοσυστημάτων προκειμένου να αποκαλυφθούν τα μυστήρια του παρελθόντος της Γης και να διαμορφωθεί η κατανόησή μας για την εξέλιξη της ζωής», κατέληξε ο Chris Kirkland.

Scroll to Top