Αστροναύτες σε… τρένο; Τα σχέδια για σιδηρόδρομο στη Σελήνη

Αστροναύτες σε... τρένο; Τα σχέδια για σιδηρόδρομο στη Σελήνη

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι αστροναύτες ίσως να μην χρειάζεται να βαδίζουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Η DARPA, η μυστική ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οραματίζεται ένα τρένο που θα μεταφέρει αστροναύτες σε διάφορα σημεία του φεγγαριού.

Αυτό το φιλόδοξο project, αν και άκρως υποθετικό προς το παρόν, έρχεται να δώσει λύση στην ανάγκη για πιο γρήγορη και άνετη μετακίνηση των αστροναυτών, καθώς και στην μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών. Σκεφτείτε το σαν ένα μελλοντικό μετρό, αλλά στο φεγγάρι!

Τα σχέδια για τον σιδηρόδρομο στην σελήνη

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η DARPA ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrop Grumman να αναπτύξει μια ιδέα για έναν σεληνιακό σιδηρόδρομο. Εάν υλοποιηθεί, ο σιδηρόδρομος αυτός θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους, προμήθειες και εμπορικά φορτία στο φεγγάρι, ανέφερε η Northrop Grumman σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία δεν θα σχεδιάσει τον σιδηρόδρομο αλλά θα υπολογίσει αν η κατασκευή του είναι εφικτή.

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Σελήνη είναι μικρή σε έκταση, στην πραγματικότητα η επιφάνειά της ισοδυναμεί με εκείνη της Αφρικής. Σε μια τέτοια έκταση, ακόμη και μια περιορισμένη παρουσία θα απαιτούσε κάποιου είδους σύστημα μεταφορών για τη σύνδεση των διαφόρων φυλακίων και δραστηριοτήτων.

Πώς το τρένο θα λύσει το πρόβλημα με τη σεληνιακή σκόνη

Το φουτουριστικό αυτό τρένο θα έδινε επίσης λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Σελήνης – τη σκόνη. Η σεληνιακή σκόνη είναι εξαιρετικά λειαντική και διαβρωτική. Εξαιτίας της παντελούς έλλειψης νερού, προσκολλάται στις διαστημικές στολές και τον εξοπλισμό, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Η NASA είχε ερευνήσει προηγουμένως μια ιδέα για ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης που ονομαζόταν FLOAT. Η μελέτη της διαπίστωσε ότι η ιδέα ήταν εφικτή, αλλά απαιτούσε περαιτέρω έρευνα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Northrop Grumman σκοπεύει να διερευνήσει την ιδέα ιδέα ή να βρει κάτι άλλο.

Η Northrop Grumman έχει αναλάβει να υπολογίσει την κατασκευή ενός σεληνιακού σιδηροδρομικού δικτύου, να συντάξει μια λίστα με τους προβλέψιμους κινδύνους κόστους, τεχνολογίας και υλικοτεχνικής υποδομής, να αναπτύξει τα πρωτότυπα σε επίπεδο εννοιολογικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής και να επεξεργαστεί τον τρόπο κατασκευής του σιδηροδρόμου με ρομπότ, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων στην κατασκευή, την τοποθέτηση, τη συντήρηση ή την επισκευή του.

Στόχος του project να εγκατασταθούν αστροναύτες στο φεγγάρι και στον Άρη

«Αυτή η επένδυση σε βασική αναπτυξιακή έρευνα διατηρεί την τεχνολογία μας στην πρώτη γραμμή των λύσεων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Κρις Άνταμς, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος στρατηγικων διαστημικών συστημάτων της Northrop Grumman.

«Έχοντας αποδεδειγμένη εμπειρία στην ολοκλήρωση πολύπλοκων συστημάτων και την εμπορευματοποίηση αυτόνομων υπηρεσιών, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μόνιμες αλλαγές για ένα βιώσιμο διαστημικό οικοσύστημα» σημείωσε.

Ο απώτερος στόχος είναι να εγκατασταθούν αστροναύτες στο φεγγάρι και στον Άρη, θέτοντας τις βάσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του ηλιακού συστήματος. Η NASA στοχεύει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια μέχρι το τέλος του 2025, στο πλαίσιο της επόμενης αποστολής Artemis.

Scroll to Top