«Ελάτε έχουμε μπέρμπον»: Επιστήμονες από το Κεντάκι έστειλαν μήνυμα σε αστρικό σύστημα προσκαλώντας εξωγήινους 

Μια πόλη του Κεντάκι βρήκε έναν μοναδικό τρόπο για να ενισχύσει τον τουρισμό στην πολιτεία,  εκτοξεύοντας μια πρόσκληση σε εξωγήινους που πιθανώς ζουν σε ένα αστρικό σύστημα 40 έτη φωτός μακριά από την Γη.

Οι επιστήμονες στο Λέξινγκτον – μαζί με μια έξυπνη διαφημιστική ομάδα από το VisitLex – έστειλαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα με υπέρυθρο λέιζερ στο TRAPPIST-1, ένα αστέρι με τουλάχιστον επτά εξωπλανήτες που πιστεύεται ότι είναι ενδεχομένως φιλόξενοι για ζωή.

Σε απόσταση περίπου 235 τρισεκατομμυρίων μιλίων από το Λέξινγκτον και τη Γη, το μήνυμα δεν θα φτάσει στον προορισμό του για 38 χρόνια και 262 ημέρες, σύμφωνα με την αντίστροφη μέτρηση που τρέχει στην ιστοσελίδα του VisitLex, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η διάρκεια λειτουργεί στην πραγματικότητα υπέρ τους.

«Στοχεύουμε στο σύστημα TRAPPIST-1 επειδή μπορεί πραγματικά να πάρουμε μια απάντηση κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου, αν υπάρχει κάποιος εκεί που παρακολουθεί», δήλωσε ο καθηγητής μηχανικής υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι με πλήθος διαπιστευτηρίων στην αστροχημεία, την αστροβιολογία και τα προγράμματα SETI (Search for Extra Terrestrial Life), Δρ Robert Lodder.

Η πρώτη διαστρική τουριστική εκστρατεία

Η VisitLex χαρακτήρισε το μήνυμα ως «την πρώτη παγκοσμίως διαστρική τουριστική εκστρατεία» και χρησιμοποίησε μια ομάδα γλωσσολόγων και επιστημόνων από το Κεντάκι, ακόμη και ειδικούς σε θέματα επιστημονικής φαντασίας, για να συντάξει τη μετάδοση προς το μακρινό αστέρι.

Το μήνυμα είναι ένας κωδικοποιημένος bitmap, ή μια απλή εικόνα με εικονοστοιχεία, που περιέχει πληροφορίες για τη Γη, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων αριθμών, των περιοδικών στοιχείων που αποτελούν τα δομικά στοιχεία για τη ζωή στη γωνιά μας στο σύμπαν, μαζί με απεικονίσεις ανθρώπων και αλόγων.

Στο μήνυμα περιλαμβάνονται επίσης οι μοριακές δομές για τα στοιχεία του αγαπημένου εξαγωγικού προϊόντος του Λέξινγκτον – του μπέρμπον – και της ντοπαμίνης, «επειδή το Λέξινγκτον είναι διασκεδαστικό», σημειώνει το VisitLex.

Η ομάδα έβαλε επίσης μια ποιμενική σκηνή με κυματιστούς λόφους του Κεντάκι, το μήνυμα “Visit Lexington” γραμμένο σε απλά αγγλικά και μια ηχογράφηση του μετρ των μπλουζ του Λέξινγκτον, Tee Dee Young.

«Από όλα αυτά που διακτινίζουμε στο διάστημα, γιατί όχι ένα θετικό, φιλικό μήνυμα;» δήλωσε η καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, Dr. Brenna Byrd.

Το μήνυμα και η μετάδοσή του εγκρίθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το VisitLex.

Τα υπόλοιπα μηνύματα για τους εξωγήινους

Αν και μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ένα ταξιδιωτικό φυλλάδιο εκτοξεύεται στο διάστημα, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι στέλνουν μηνύματα σε εξωγήινη ζωή που μπορεί να υπάρχει εκεί έξω και να ακούει στο σύμπαν.

Οι ανιχνευτές Voyager που εκτοξεύτηκαν το 1977 περιείχαν πανομοιότυπους χρυσούς δίσκους φωνογράφου που είχαν σκοπό να δώσουν στους εξωγήινους μια ιδέα για το πώς μοιάζει και ακούγεται η ζωή στη Γη.

Περιελάμβαναν μουσική από όλο τον κόσμο, ηχογραφήσεις διαφόρων γλωσσών, ήχους της φύσης, σήματα που μπορούν να μεταφραστούν σε πάνω από 100 εικόνες της ζωής στη Γη, έναν χάρτη που δείχνει τη θέση του ήλιου σε σύγκριση με τα κοντινά ουράνια αντικείμενα και μια σειρά από σύμβολα που προορίζονται να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση του δίσκου.

Σήμερα, σε απόσταση περίπου 15 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη (περίπου 0,006% της διαδρομής προς το TRAPPIST), το Voyager I έχει διεισδύσει βαθύτερα στο διάστημα από οποιοδήποτε άλλο ανθρωπογενές αντικείμενο.

Ένα άλλο σήμα που στάλθηκε στο βαθύ διάστημα είναι το μήνυμα Arecibo, το οποίο μεταδόθηκε από το τηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο το 1974.

Όπως και το μήνυμα που στάλθηκε από το Κεντάκι, το μήνυμα Arecibo χρησιμοποίησε μια μορφή βασισμένη σε pixel για να επικοινωνήσει το σύστημα αριθμών της ανθρωπότητας, σύμβολα για τα τοπικά στοιχεία, αναπαραστάσεις των κλώνων του DNA μας, έναν χάρτη του ηλιακού μας συστήματος και μια απεικόνιση του πώς μοιάζουν οι άνθρωποι, μεταξύ άλλων λεπτομερειών.

Το μήνυμα αυτό στάλθηκε στο Σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλέους, Messier 13, σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από τη Γη, και θα χρειαστούν περίπου τόσα χρόνια για να φτάσει σε αυτό.

Όσο καλές και αν είναι οι προσπάθειες επικοινωνίας με πολιτισμούς σε άλλους κόσμους, πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνεται.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, για παράδειγμα, συμβούλευσε να μην το κάνουν σε ένα ντοκιμαντέρ του Discovery Channel το 2010. «Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι περίπου όπως όταν ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Αμερική, το οποίο δεν εξελίχθηκε καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς» είχε δηλώσει.

Scroll to Top