Η Ευρώπη «επιστρέφει» στο Διάστημα με τον νέο πύραυλο Ariane 6 – Βίντεο από την στιγμή της εκτόξευσης

H εκτόξευση του Ariane

Η Ευρώπη έκανε δυναμική επιστροφή στο διάστημα χθες, με την επιτυχημένη εκτόξευση του νέου πυραύλου Ariane 6 στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Η εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή διαστημική εξερεύνηση.

Ο Ariane 6, με τις βελτιωμένες δυνατότητές του, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την εκτόξευση δορυφόρων και διαστημικών σκαφών προς διάφορους προορισμούς.

Ο Ariane 6 είναι ο πιο πρόσφατος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane και μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα στο Διάστημα. Η παρθενική του εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αφότου ο Ariane 5 αποσύρθηκε, έπειτα από 27 χρόνια διαδρομών.

Ariane 6
Η Ariane 6 από ψηλά τις τελευταίες ώρες πριν από την εκτόξευση (ESA)

Μία ώρα μετά την απογείωση του πυραύλου, το πρώτο σύνολο δορυφόρων απελευθερώθηκε και τέθηκε σε τροχιά 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Πρόκειται για δορυφόρους και πειράματα από διαστημικούς φορείς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

Επίσης, η εκτόξευση κατέδειξε τις δυνατότητες της νέας ειδικά κατασκευασμένης ζώνης εκτόξευσης που δημιούργησε η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και η οποία επιτρέπει ταχύτερο κύκλο εργασιών εκτοξεύσεων.

Scroll to Top