Γιατί οι πρώτοι άνθρωποι στη Γη είχαν τέλεια, ίσια δόντια;

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι στη Γη είχαν συνήθως ίσια δόντια και φρονιμίτες, ενώ σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, περίπου 25-50%, χρειάζεται ορθοδοντική παρέμβαση. Αυτό μας οδηγεί στο εξής ερώτημα: τι άλλαξε;

Φαίνεται πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν στραβά δόντια είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό δεν είναι φθηνή, οπότε τι είναι αυτό που πήγε στραβά;

Ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες που εξηγούν αυτή την αλλαγή:

  • Μικρότερο μέγεθος γνάθων: Η διατροφή μας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τρώμε πιο μαλακά και επεξεργασμένα τρόφιμα που απαιτούν λιγότερη μάσηση σε σύγκριση με τη σκληρότερη διατροφή των προγόνων μας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη των γνάθων, με συνέπεια τα δόντια να μην έχουν αρκετό χώρο να φυτρώσουν σωστά.
  • Απώλεια των φρονιμιτών: Οι φρονιμίτες, γνωστοί και ως τρίτοι γομφίοι, ήταν χρήσιμοι για τους προγόνους μας που έτρωγαν πιο σκληρές τροφές. Σήμερα, όμως, λόγω της πιο μαλακής διατροφής, οι φρονιμίτες συχνά δεν έχουν αρκετό χώρο να βγουν σωστά, προκαλώντας συνωστισμό και στραβώνοντας και τα υπόλοιπα δόντια.
  • Κακή συνήθειες: Πιπίλισμα του αντίχειρα, σπρώξιμο των δοντιών με τη γλώσσα και η χρήση πιπίλας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Δείτε το παρακάτω βίντεο

Scroll to Top