Αυτές είναι οι 8 κοινές απάτες όταν ψωνίζετε στο διαδίκτυο – Πώς να τις αποφύγετε και να κάνετε ασφαλείς αγορές online

Online αγορές πιστωτική κάρτα

Οι διαδικτυακές αγορές είναι ένας βολικός τρόπος για να βρίσκετε εξαιρετικές προσφορές, αλλά ενέχουν και σημαντικούς κινδύνους. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν με γνήσιους πωλητές ή υποδύονται καθιερωμένους λιανοπωλητές όπως το Amazon για να εξαπατήσουν τους αγοραστές και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή χρήματα.

Διαφημίζουν τα ψεύτικα καταστήματά τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή άλλων γνήσιων ιστότοπων και μπορούν ακόμη και να εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, καθιστώντας δύσκολο να καταλάβετε ότι πρόκειται για απάτες. Αυτά τα καταστήματα μπορεί να πωλούν δημοφιλή είδη ένδυσης, υπόδησης ή ηλεκτρονικών ειδών σε δελεαστικές τιμές. Αν κάνετε μια παραγγελία, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραλάβετε ένα απομιμητικό προϊόν. Άλλες φορές, δεν θα λάβετε τίποτα απολύτως.

Τα θύματα απάτης με ηλεκτρονικές αγορές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα: να επικοινωνήσουν με τον εκδότη της πιστωτικής τους κάρτας, να παγώσουν την πίστωσή τους, να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν παραβιαστεί, να αναφέρουν το περιστατικό στην ηλεκτρονική αγορά και να ενημερώσουν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Παρακάτω θα δείτε τους συνήθεις τύπους απάτης με διαδικτυακές αγορές, πώς να τις αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε.

Οι 8 κοινές διαδικτυακές απάτες που πρέπει να προσέχετε

1. Ψεύτικοι ιστότοποι και εφαρμογές

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους και εφαρμογές για κινητά που μοιάζουν με πραγματικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτοί οι ψεύτικοι ιστότοποι έχουν συχνά δελεαστικές προσφορές για να πείσουν τους αγοραστές να εισάγουν τα στοιχεία πληρωμής τους. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε έναν ιστότοπο που μοιάζει με το Amazon και προσφέρει το τελευταίο iPhone στη μισή τιμή. Αλλά αφού πληρώσετε, δεν παίρνετε ποτέ το τηλέφωνο και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας έχουν κλαπεί.

2. Ψεύτικες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με το bbb.org, το 40% των απατών για ηλεκτρονικές αγορές προέρχεται από διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram. Αυτές οι διαφημίσεις που τραβούν την προσοχή συχνά περιλαμβάνουν κλεμμένες φωτογραφίες και παραβιασμένους λογαριασμούς. Τα προϊόντα που προωθούνται μπορεί να μην φτάσουν ποτέ ή να αποδειχθούν απομιμήσεις χαμηλής ποιότητας αυτών που διαφημίζονται. Για παράδειγμα, μια διαφήμιση μπορεί να εμφανίζει μια τσάντα ενός σχεδιαστή σε σημαντικά μειωμένη τιμή, αλλά μπορεί να καταλήξετε να λάβετε αντί αυτής μια κακοφτιαγμένη απομίμηση.

3. Phishing Emails

Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα που φαίνονται να προέρχονται από γνωστά καταστήματα. Αυτά τα μηνύματα συχνά περιέχουν συνδέσμους προς ψεύτικους ιστότοπους ή σας ζητούν να δώσετε προσωπικές πληροφορίες. Μπορεί να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να προέρχεται από γνωστό κατάστημα, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραγγελία σας και ζητώντας σας να “επαληθεύσετε” τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Μόλις το κάνετε αυτό, τα δεδομένα σας βρίσκονται στα χέρια του χάκερ.

4. Απάτες μη παράδοσης

Σε αυτή την απάτη, αγοράζετε κάτι online, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται ποτέ. Ο πωλητής είτε εξαφανίζεται είτε συνεχίζει να δικαιολογείται για την καθυστέρηση. Αυτό συμβαίνει συχνά με δυσεύρετα αντικείμενα, όπως δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών, κατά την περίοδο των διακοπών.

5. Ψεύτικα προϊόντα σχεδιαστών

Ορισμένοι απατεώνες πωλούν απομιμητικά προϊόντα σε τιμές που φαίνονται πολύ καλές για να τις προσπεράσετε. Αυτά τα προϊόντα είναι συνήθως κακής ποιότητας και δεν λειτουργούν όπως διαφημίζονται. Μπορεί να αγοράσετε αυτό που νομίζετε ότι είναι γυαλιά ηλίου Ray-Ban για 30 ευρώ, μόνο για να λάβετε σαθρούς πλαστικούς σκελετούς που διαλύονται μετά από μια εβδομάδα.

6. Ασυνήθιστα αιτήματα πληρωμής

Οι απατεώνες μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε με μεθόδους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή να σας επιστραφούν χρήματα, όπως εμβάσματα, κάρτες δώρων, εφαρμογές πληρωμών ή κρυπτονομίσματα. Να είστε επιφυλακτικοί εάν ένας ιστότοπος δέχεται μόνο Bitcoin ή σας ζητά να πληρώσετε μέσω Western Union.

7. Δόλωμα και εναλλαγή

Σε αυτή την απάτη, αγοράζετε ένα προϊόν με βάση μια ελκυστική περιγραφή και εικόνα, αλλά παίρνετε ένα εντελώς διαφορετικό, κατώτερο προϊόν. Για παράδειγμα, παραγγέλνετε ένα smartphone υψηλών προδιαγραφών, αλλά λαμβάνετε μια φτηνή απομίμηση που μόλις και μετά βίας λειτουργεί.

8. Ψεύτικες κριτικές πελατών

Για να φανούν αξιόπιστοι, οι απατεώνες δημιουργούν ψευδείς θετικές κριτικές στους ιστότοπούς τους ή σε πλατφόρμες όπως το Amazon ή το eBay. Μπορεί να χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται “βούρτσισμα”, όπου στέλνουν φθηνά αντικείμενα σε τυχαίες διευθύνσεις για να δημιουργήσουν φαινομενικά νόμιμες συναλλαγές. Αυτό τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ψεύτικες κριτικές “επαληθευμένης αγοράς”.

Online αγορές πιστωτική κάρτα
πηγή: unsplash.com

Πώς να εντοπίζετε απάτες στις ηλεκτρονικές αγορές σας

Η προστασία σας από απάτες στις ηλεκτρονικές αγορές μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, χρόνο και άγχος. Προσέξτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια:

1. Πολύ καλές για να είναι αληθινές προσφορές

Αν μια προσφορά φαίνεται απίστευτα καλή, μάλλον είναι. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τιμές δραστικά χαμηλότερες από αυτές των γνωστών καταστημάτων. Για παράδειγμα, αν δείτε το πιο πρόσφατο iPhone με έκπτωση 80% από τη λιανική τιμή, είναι πιθανό να πρόκειται για απάτη.

2. Ύποπτες διευθύνσεις ιστοτόπων

Εξετάστε προσεκτικά τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Οι ιστότοποι απάτης συχνά χρησιμοποιούν ελαφρώς ανορθόγραφα ονόματα ή προσθέτουν επιπλέον χαρακτήρες, όπως “amazom.com” ή “amazon-deals.com” αντί για “amazon.com”. Επίσης, αναζητήστε το “https://” στην αρχή της διεύθυνσης, το οποίο υποδηλώνει ασφαλή σύνδεση.

3. Ερασιτεχνικός σχεδιασμός ιστοσελίδας

Οι νόμιμες επιχειρήσεις επενδύουν σε επαγγελματικές ιστοσελίδες. Να είστε επιφυλακτικοί σε ιστότοπους με κακή διάταξη, σπασμένους συνδέσμους ή εικόνες χαμηλής ποιότητας. Αν ένας ιστότοπος μοιάζει να έχει φτιαχτεί τη δεκαετία του ’90, προχωρήστε με προσοχή.

4. Λείπουν ή είναι ασαφή τα στοιχεία επικοινωνίας

Τα αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν σαφείς πληροφορίες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής διεύθυνσης και του αριθμού τηλεφώνου. Να είστε καχύποπτοι εάν ένας ιστότοπος προσφέρει μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια γενική φόρμα επικοινωνίας. Δοκιμάστε να καλέσετε τον παρεχόμενο αριθμό για να δείτε αν όντως λειτουργεί.

5. Σπάνιο ή αρνητικό Feedback

Ερευνήστε τον ιστότοπο ή τον πωλητή. Η έλλειψη κριτικών ή η πληθώρα αρνητικών σχολίων αποτελεί κόκκινο πανί. Ελέγξτε αξιόπιστους ιστότοπους αναθεώρησης και φόρουμ για τις εμπειρίες άλλων. Έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες θετικές κριτικές, γι’ αυτό αναζητήστε λεπτομερή, αυθεντικά ηχητικά σχόλια.

6. Τακτικές πωλήσεων υψηλής πίεσης

Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν τεχνητή επείγουσα ανάγκη, ωθώντας σας να αγοράσετε γρήγορα πριν λήξει μια “προσφορά περιορισμένης διάρκειας”. Οι νόμιμες προσφορές σπάνια απαιτούν άμεση δράση. Εάν αισθάνεστε ότι σας πιέζουν, κάντε ένα βήμα πίσω και επανεκτιμήστε.

7. Ασυνήθιστα αιτήματα πληρωμής

Να είστε προσεκτικοί εάν ένας πωλητής ζητήσει πληρωμή μέσω εμβάσματος, δωροκάρτας ή κρυπτονομίσματος. Αυτές οι μέθοδοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και σχεδόν αδύνατο να αντιστραφούν. Μείνετε σε ασφαλείς, τυπικές επιλογές πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το PayPal, οι οποίες προσφέρουν προστασία στον αγοραστή.

8. Απαιτούνται πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες

Να είστε επιφυλακτικοί εάν ένας ιστότοπος ζητά υπερβολικά προσωπικά στοιχεία για μια απλή αγορά. Αν και κάποιες πληροφορίες είναι απαραίτητες, δεν θα πρέπει να χρειάζεται να δώσετε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού για τις περισσότερες συναλλαγές ηλεκτρονικών αγορών.

9. Μη ασφαλής διαδικασία πληρωμής

Όταν εισάγετε πληροφορίες πληρωμής, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής. Αναζητήστε ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων και το “https://” στην αρχή της διεύθυνσης URL. Εάν αυτά λείπουν, μην εισάγετε τα οικονομικά σας στοιχεία.

10. Κακογραμμένο περιεχόμενο

Δώστε προσοχή στην ποιότητα της γραφής στον ιστότοπο. Οι νόμιμες επιχειρήσεις έχουν συνήθως καλογραμμένο περιεχόμενο χωρίς λάθη. Τα πολλαπλά ορθογραφικά και γραμματικά λάθη μπορεί να υποδηλώνουν έναν βιαστικά δημιουργημένο ιστότοπο απάτης.

Online αγορές πιστωτική κάρτα
πηγή: freepik.com

Πώς να κάνετε ασφαλείς αγορές online

Ακολουθήστε αυτές τις πρακτικές για να αποφύγετε τις απάτες και να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες:

  • 1. Μείνετε σε αξιόπιστους λιανοπωλητές. Δώστε προτεραιότητα σε γνωστά και καθιερωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με έναν λιανοπωλητή, ερευνήστε διεξοδικά τη φήμη του πριν προβείτε σε αγορά.
  • 2. Επαληθεύστε τον ιστότοπο. Ελέγξτε δύο φορές τη διεύθυνση URL για την ακρίβειά της και αναζητήστε το HTTPS στη γραμμή διευθύνσεων. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα- αντίθετα, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του ιστότοπου απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
  • 3. Χρησιμοποιήστε το Scamio. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει ή ένας ιστότοπος φαίνεται ύποπτος, ελέγξτε τον με το Scamio, το εργαλείο ανίχνευσης απάτης με τεχνητή νοημοσύνη. Στείλτε οποιαδήποτε κείμενα, μηνύματα, συνδέσμους, κωδικούς QR ή εικόνες στο Scamio, το οποίο θα τα αναλύσει για να διαπιστώσει αν αποτελούν μέρος απάτης. Το Scamio είναι δωρεάν και διαθέσιμο στο Facebook Messenger, το WhatsApp και το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τους άλλους να παραμείνουν ασφαλείς, κοινοποιώντας το Scamio σε αυτούς στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • 4. Διαβάστε κριτικές. Αναζητήστε κριτικές και αξιολογήσεις πελατών τόσο για το προϊόν όσο και για τον πωλητή. Οι αξιόπιστοι ιστότοποι κριτικών και τα φόρουμ μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.
  • 5. Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής. Πληρώστε με πιστωτικές κάρτες ή με ασφαλείς υπηρεσίες πληρωμών όπως το PayPal, οι οποίες προσφέρουν προστασία από απάτη. Αποφύγετε τη χρήση χρεωστικών καρτών ή αντισυμβατικών μεθόδων πληρωμής. Να είστε προσεκτικοί όταν οι πωλητές επιμένουν στην άμεση πληρωμή μέσω εφαρμογών όπως το Zelle®, το Venmo, το Cash App ή online εμβάσματα.
  • 6. Να είστε προσεκτικοί με τις προσωπικές πληροφορίες. Παρέχετε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες όταν πραγματοποιείτε μια αγορά. Οι αξιόπιστοι έμποροι λιανικής πώλησης δεν θα ζητήσουν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα.
  • 7. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας. Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς της τράπεζας και της πιστωτικής σας κάρτας για μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις. Αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στο χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα.
  • 8. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Δημιουργήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας στις ηλεκτρονικές αγορές. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να τους παρακολουθείτε με ασφάλεια.
  • 9. Προσοχή στα δημόσια Wi-Fi. Αποφύγετε να κάνετε αγορές ή να εισάγετε προσωπικές πληροφορίες ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi. Τα δημόσια δίκτυα είναι εύκολα παραβιάσιμα, επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να υποκλέψουν τα δεδομένα σας μέσω επιθέσεων man-in-the-middle. Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή, ιδιωτική σύνδεση όποτε είναι δυνατόν, ή το Bitdefender VPN για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας στο δημόσιο Wi-Fi.
Scroll to Top