Αυτοί είναι οι κωδικοί πρόσβασης που κινδυνεύουν περισσότερο να παραβιαστούν το 2024 – Αλλάξτε τους αμέσως

Κωδικός password

Με τόσες πολλές εφαρμογές και ιστότοπους που απαιτούν από τους χρήστες να ενημερώνουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής τους, πολλοί χρήστες δημιουργούν απλά password που είναι εύκολο να θυμούνται.

Ωστόσο αυτή η συνήθεια διευκολύνει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου που επιτίθενται και κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες από χρήστες.

Ο ειδικός σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, Jason Wise, αποκάλυψε τους 15 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης για το 2024 και προέτρεψε τους χρήστες να αλλάξουν αμέσως τον κωδικό τους, αν είναι στη λίστα, καθώς κινδυνεύουν.

Οι 15 πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι κωδικοί πρόσβασης το 2024

 • 123456
 • 123456789
 • admin
 • Qwerty
 • welcome
 • Password
 • Password1
 • p@ssw0rd
 • 12345
 • Qwerty123
 • 1q2w3e
 • 12345678
 • 111111
 • 1234567890
 • Q2w3e4r5t

Αν χρησιμοποιείτε έναν από αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης, πρέπει να τον αλλάξετε αμέσως.

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης σημαίνει ασφάλεια στο διαδίκτυο

«Για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο, χρειάζεστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Όσο πιο μοναδικός είναι ένας κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους χάκερ να τον σπάσουν», δήλωσε ο Wise. ‘Εν ολίγοις, πρέπει να αποφεύγετε τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης και τους πιο προφανείς.

Ο ειδικός σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων εξήγησε ότι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης επικεντρώνονται σε συνδυασμούς αριθμών όπως «111111», «12345» και «123456».

Ο Wise συμβούλευσε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν την ημερομηνία γέννησής τους, τα ονόματα κοντινών τους ανθρώπων, αθλητικές ομάδες, πόλεις ή φαγητά και τα χαρακτήρισε ως εξαιρετικά συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης που μπορούν εύκολα να μαντέψουν οι εγκληματίες του διαδικτύου, και μπορούν να σας θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσους διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης πρέπει να χρησιμοποιείτε καθημερινά, είναι κατανοητό να χρησιμοποιείτε απλούς κωδικούς πρόσβασης ή τον ίδιο κωδικό για όλα», δήλωσε ο Wise. «Ωστόσο εάν χρησιμοποιείτε έναν από τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης το 2024 ή οποιαδήποτε παραλλαγή που αναφέρεται σε αυτήν την λίστα, ήρθε η ώρα να τον αλλάξετε», πρόσθεσε.

Οι «επιθέσεις ωμής βίας» των χάκερ

Μια δημοφιλής τακτική που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ονομάζεται «επίθεση ωμής βίας», η οποία περιλαμβάνει ένα λογισμικό που δοκιμάζει κάθε συνδυασμό γραμμάτων, συμβόλων και κοινών λέξεων για να σπάσει τα διαπιστευτήρια, με τους αδύναμους κωδικούς πρόσβασης να χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά για να σπάσουν.

«Η κλοπή κωδικού πρόσβασης σημαίνει ότι μόλις οι χάκερ αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας, μπορούν να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες, να σας αποκλείσουν από το λογαριασμό σας ή να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό σας για να εξαπολύσουν περαιτέρω επιθέσεις» αναφέρει η εταιρεία ασφάλειας και τεχνολογίας ThreatAdvice.

«Ένας άλλος κίνδυνος των αδύναμων κωδικών πρόσβασης είναι ότι μπορούν εύκολα να μαντευτούν με βάση τις δημόσιες διαθέσιμες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Η Statista ανέφερε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που απάντησαν σε μια παγκόσμια μελέτη του 2022 σχετικά με την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης πιστεύουν ότι οι κωδικοί πρόσβασης ασφαλείας είναι πολύ αδύναμοι.

«Το πιο αστείο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά εξακολουθούν να επιλέγουν κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να θυμούνται» ανέφερε ο Wise.

Η λύση είναι η χρήση μίας γεννήτριας κωδικών πρόσβασης που μπορεί να καταλήξει σε μακρύτερους, πιο δύσχρηστους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μια τυχαία σειρά αριθμών, γραμμάτων και ειδικών χαρακτήρων. Ενώ η χρήση μιας γεννήτριας κωδικών πρόσβασης είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση, το μειονέκτημα είναι ότι δυσκολεύει τη μνήμη όταν τη χρειάζεστε, αλλά η χρήση της σε συνδυασμό με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης θεωρείται η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον Wise.

Scroll to Top