Η AI πρέπει να «κοιμάται» και να «ονειρεύεται» όπως οι άνθρωποι για να αποφευχθεί η καταστροφή

AI ρομπότ ύπνος

Η AI (τεχνητή νοημοσύνη) μπορεί να μαθαίνει καλύτερα αν κοιμάται και ονειρεύεται όπως οι άνθρωποι, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να αναπαράγει αυτή την ανθρώπινη συμπεριφορά, ώστε να μπορεί να μάθει να κάνει εργασίες καλύτερα από τα μοντέλα που δεν «κοιμούνται».

Η στρατηγική μάθησης με ύπνο και η «καταστροφική λήθη»

Μια ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Concetto Spampinato από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία, περιέγραψε αυτή τη θεωρία σε μια νέα μελέτη.

«Προτείνουμε την Wake-Sleep Consolidated Learning (WSCL), μια στρατηγική μάθησης που αξιοποιεί τη θεωρία του Συμπληρωματικού Συστήματος Μάθησης και τις φάσεις εγρήγορσης-ύπνου του ανθρώπινου εγκεφάλου για τη βελτίωση της απόδοσης των βαθιών νευρωνικών δικτύων για εργασίες οπτικής ταξινόμησης σε περιβάλλοντα συνεχούς μάθησης» ανέφεραν.

Η ομάδα ήλπιζε να αποφύγει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «καταστροφική λήθη».

Αυτό συμβαίνει όταν ένα μοντέλο AI που έχει διδαχθεί νέα καθήκοντα ξεχνάει όλα όσα έμαθε. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύεται για να μάθει κάτι επιπρόσθετο σε μια εργασία στην οποία είναι ήδη ικανό.

Το πείραμα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα για να καταδείξουν την «σημασία της ονειροπόλησης» και παρατήρησαν «σημαντική αύξηση της απόδοσης».

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι διαμορφώνουν μακροπρόθεσμες μνήμες στον ύπνο τους, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη διαπιστώθηκε ότι θυμάται καλύτερα τις εργασίες έπειτα από μια φάση ανάπαυσης.

Τα μοντέλα εκπαιδεύτηκαν σε σύνολα δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας φάσης «εγρήγορσης» πριν περάσουν σε περιόδους «ύπνου».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ύπνου, στα μοντέλα AI έδειχναν εικόνες από όσα είχαν μάθει για να τα βοηθήσουν να θυμούνται. Λέγεται ότι αυτό ήταν παρόμοιο με τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας φάσης ονείρου.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η μίμηση του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν πρέπει να θεωρείται ως η απόλυτη αρχιτεκτονική για τη νοημοσύνη. Είναι το αποτέλεσμα εκατομμυρίων ετών εξέλιξης και ενός αφάνταστα μεγάλου φάσματος ερεθισμάτων. Μπορεί να αναπτύξουμε AI που έχουν δομές εντελώς διαφορετικές από τους βιολογικούς σχεδιαστές τους» είπε ο ειδικός Andrew Rogoyski στο New Scientist.

Scroll to Top