ARRES: Το πρώτο ΑΙ ρομπότ που «μπαλώνει» λακκούβες μόνο του – Πώς λειτουργεί

ARRES ρομπότ λακκούβες

Οι λακκούβες στους δρόμους είναι τεράστιο πρόβλημα και απειλή για τους οδηγούς τόσο στην Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο μπορεί σύντομα αυτές οι λακκούβες να αποτελέσουν παρελθόν.

Το πρώτο ρομπότ για λακκούβες πρόκειται να βγει στους δρόμους του Hertfordshire τους επόμενους μήνες προκειμένου να δοκιμαστεί η αυτόνομη τεχνολογία επισκευής που διαθέτει.

Το ρομπότ, που ονομάζεται ARRES (Autonomous Road Repair System) PREVENT, χρησιμοποιεί AI (τεχνητή νοημοσύνη) για να ανιχνεύει, να κατηγοριοποιεί και να «μπαλώνει» αυτόματα τις λακκούβες στους δρόμου.

Σε περίπτωση που η δοκιμή είναι επιτυχής, το ρομπότ θα μπορούσε να επισκευάζει τα προβλήματα στο οδόστρωμα προτού αυτά γίνουν μεγαλύτερα. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τα έργα οδοποιίας φθηνότερα, αποτελεσματικότερα και ταχύτερα σε σύγκριση με τους ανθρώπινους εργάτες.

ARRES ρομπότ λακκούβες

Το ARRES PREVENT είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας τεχνολογίας Robotiz3d και ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ από κοινού με τους μηχανικούς αυτοκινητοδρόμων του Hertfordshire County Council [HCC]. Η Robotiz3d είναι η ίδια ένα spin-out του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, αφού ιδρύθηκε με επενδύσεις από το Ταμείο Επιχειρηματικών Επενδύσεων του Πανεπιστημίου.

Έχοντας ξεκινήσει την ανάπτυξή του το 2020, το ρομπότ είναι επί του παρόντος το μοναδικό αυτόνομο όχημα επισκευής δρόμων στον κόσμο. Ενώ το ρομπότ βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε προκαταρκτική φάση δοκιμών, αναμένεται να δοκιμαστεί σε πραγματικούς δρόμους τους επόμενους μήνες.

Το ρομπότ θα αφεθεί «ελεύθερο» για να εντοπίσει και να επισκευάσει ζημιές σε έναν οικιστικό δρόμο κάπου στο Hertfordshire.

«Η πρόθεση είναι να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης παράλληλα με τα ανθρώπινα συνεργεία μας και όχι να τα αντικαταστήσουμε» δήλωσε στην MailOnline ο εκπρόσωπος του Hertfordshire County Council.

«Θα βρίσκει και θα σφραγίζει αυτόνομα τις ρωγμές στο δρόμο, ενώ η ομάδα μας θα συνεχίζει με άλλες εργασίες, βοηθώντας μας να κάνουμε περισσότερες εργασίες σε ένα ενιαίο σύνολο εργασιών για να αποτρέψουμε μελλοντικές λακκούβες, μειώνοντας παράλληλα την αναστάτωση του κοινού» πρόσθεσε.

ARRES: Πώς λειτουργεί το ρομπότ

Το ρομπότ λειτουργεί περιπολώντας αυτόνομα στους δρόμους και σαρώνοντας την επιφάνεια με κάμερες. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, το ρομπότ μπορεί να ανιχνεύει κοιλότητες στο οδόστρωμα και να τις κατηγοριοποιεί ως λακκούβα ή ρωγμή.

Μόλις το ρομπότ εντοπίσει μια επιφανειακή ατέλεια, θα αποφασίσει αν θα την επισκευάσει αμέσως ή αν θα προσθέσει τη ζημιά σε μια λίστα για μεταγενέστερη επιθεώρηση. Εάν το ρομπότ αποφασίσει να κάνει την επισκευή, θα διοχετεύσει υλικό στη ρωγμή για να κρατήσει μακριά το νερό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Παρόλο που το ρομπότ δεν μπορεί να γεμίσει μεγαλύτερες λακκούβες, η Robotiz3d αναφέρει ότι ο στόχος είναι να αποφευχθεί η δημιουργία αυτών των λακκουβών εξ αρχής.

ARRES ρομπότ λακκούβες

ARRES ρομπότ λακκούβες

Οι λακκούβες σχηματίζονται από μικρές ρωγμές στο οδόστρωμα από την ηλικία, τις κακές καιρικές συνθήκες ή άλλες συνήθεις μορφές φθοράς. Μόλις σχηματιστεί η ρωγμή, το νερό εισχωρεί στο εσωτερικό της και αρχίζει να τη διευρύνει. Το χειμώνα, το νερό παγώνει σε πάγο και διαστέλλεται, ανοίγοντας την τρύπα περαιτέρω.

Τα κομμάτια της ασφάλτου χτυπιούνται συνεχώς από τα διερχόμενα οχήματα. Λόγω των υγρών και ψυχρών καιρικών συνθηκών των υδάτινων λιμνών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το νερό της βροχής πλημμυρίζει την τρύπα, η λακκούβα βαθαίνει μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει ζημιές στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Και ενώ μπορεί να φαίνεται υπερβολικό να καλέσετε έναν στρατό ρομπότ για να αντιμετωπίσει μερικές ρωγμές στον δρόμο, οι λακκούβες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά δαπανηρές. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέθεσε 2,8 δισεκατομμύρια λίρες για την επισκευή δρόμων μόνο στην Ανατολική Αγγλία, τη Νοτιοανατολική και τη Νοτιοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο.

Eπισκευές 70% πιο γρήγορα από τους ανθρώπους

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Hertfordshire έλαβε τον Νοέμβριο 3,9 εκατ. λίρες για λακκούβες και επιφανειακές εργασίες για τα επόμενα 11 χρόνια. Σύμφωνα με την Robotiz3d, η αυτόνομη λύση θα είναι κατά 90% φθηνότερη από τη χρήση ανθρώπων, γεγονός που θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια στα συμβούλια με την πάροδο των ετών.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσα χρήματα θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε από αυτό- σε αυτό το στάδιο βοηθάμε τη Robotiz3d να αναπτύξει κάποια πρωτοποριακή τεχνολογία, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μελλοντικά οφέλη αυτής της εργασίας είναι δυνητικά τεράστια» δήλωσε το συμβούλιο.

Από τη ζημιά στα ελαστικά και τις ανάρτησεις μέχρι τα ατυχήματα που προκαλούνται από τους οδηγούς που στρίβουν για να αποφύγουν τους «κρατήρες» του δρόμου, οι λακκούβες μπορούν να οδηγήσουν σε δαπανηρές ζημιές, με την Robotiz3d να εκτιμά ότι οι οδηγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνουν 1,7 δισεκατομμύρια λίρες σε έξοδα που σχετίζονται με τις λακκούβες κάθε χρόνο.

Σε αυτό δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την επισκευή μιας λακκούβας είναι 15 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή τα ρομπότ δεν χρειάζεται να κοιμούνται ή να ξεκουράζονται, μπορούν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση για να παρακολουθούν συνεχώς και να διορθώνουν τις ζημιές στους δρόμους.

Με τη μετάβαση σε υπηρεσίες με επικεφαλής ρομπότ, η εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί επισκευές 70% ταχύτερα από τους ανθρώπους.

Scroll to Top