Διαγράψτε τις εφαρμογές σε iPhone και Android που σας κατασκοπεύουν σιωπηλά – Ο κανόνας «1 την ημέρα»

Ήρθε η ώρα να διαγράψετε εφαρμογές που μπορεί να καταστρέψουν το τηλέφωνό σας και ίσως συγκεντρώνουν ακόμη και προσωπικά δεδομένα σας.  Οι ειδικοί ασφαλείας αποκάλυψαν τους ελέγχους που πρέπει να κάνετε στο κινητό σας και λένε ότι πρέπει να ακολουθείτε τον κανόνα «μία την ημέρα».

Πιθανότατα έχετε κατεβάσει δεκάδες – και ενδεχομένως εκατοντάδες – εφαρμογές από τότε που αγοράσατε το iPhone ή Android κινητό σας.  Αλλά πόσες από αυτές χρησιμοποιείτε πραγματικά; Εάν έχετε πολλές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Η Kaspersky, ίσως τη μεγαλύτερη εταιρεία κυβερνοασφάλειας, προειδοποιεί τους χρήστες να διαγράψουν αυτές τις παλιές εφαρμογές.  «Πιθανότατα έχετε εφαρμογές στο smartphone σας που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για περισσότερο από έναν χρόνο. Ή ίσως ακόμη και αυτές που δεν έχετε ανοίξει ποτέ», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Kaspersky.

«Όχι μόνο καταλαμβάνουν τη μνήμη της συσκευής σας, αλλά μπορούν επίσης να καταναλώνουν αργά τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο και την ισχύ της μπαταρίας σας. Και, το πιο σημαντικό, μπλοκάρουν τη διεπαφή σας (ο τρόπος με τον οποίο ένα σύστημα επικοινωνεί με τον χρήστη του) και μπορεί να συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα για το smartphone σας και εσάς τους ίδιους».

Με απλά λόγια, οι εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε μπορεί να είναι επιβλαβείς για το smartphone σας. Μπορούν να κάνουν τη συσκευή σας πιο αργή και να καταλαμβάνουν χώρο αποθήκευσης. Επιπλέον, ενδέχεται να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το smartphone σας και τις δραστηριότητές σας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μάρκετινγκ ή παρακολούθησης.

Μπορεί να φαίνεται σαν μια γιγάντια εργασία να αναγνωρίσετε όλες τις αχρησιμοποίητες εφαρμογές σας,  ενώ είναι ακόμη πιο ενοχλητικό να τις διαγράψετε όλες.

Για να το αντιμετωπίσετε, η Kaspersky συνιστά τη διαγραφή μιας αχρησιμοποίητης εφαρμογής κάθε μέρα.

Εάν ακολουθήσετε τον κανόνα “μία την ημέρα”, τότε μπορείτε να καταφέρετε να απαλλαγείτε από αχρησιμοποίητες εφαρμογές μέσα σε έναν μήνα.

Πώς να διαγράψετε εφαρμογές από iPhone

Για να διαγράψετε μια εφαρμογή, βρείτε την πρώτα στην Αρχική οθόνη toυ iPhone σας ή μέσα στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών.

Εάν την αφαιρέσετε από την Αρχική οθόνη, αγγίξτε παρατεταμένα το εικονίδιο και, στη συνέχεια, πατήστε Κατάργηση εφαρμογής.  Μετά επιλέξτε Διαγραφή εφαρμογής για να τη διαγράψετε από το iPhone.

Εάν επιλέξετε Κατάργηση από την αρχική οθόνη, τότε δεν θα διαγράψετε εντελώς την εφαρμογή.  Για να διαγράψετε μια εφαρμογή από τη Βιβλιοθήκη εφαρμογών, αγγίξτε την παρατεταμένα και, στη συνέχεια, πατήστε Διαγραφή εφαρμογής και επιλέξτε Διαγραφή.

Μπορείτε να κατεβάσετε ξανά εφαρμογές χωρίς κόστος εάν αλλάξετε γνώμη.

Πώς να διαγράψετε εφαρμογές από Android

Η διαγραφή μιας εφαρμογής στο Android είναι επίσης πολύ απλή διαδικασία. Απλώς μεταβείτε στο Google Play Store και, στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο του προφίλ επάνω δεξιά.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στη Διαχείριση εφαρμογών και συσκευών, στην ενότητα Διαχείριση. Μετά, απλώς πατήστε στο όνομα της εφαρμογής που θέλετε να διαγράψετε και επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης.

Εάν πιστεύετε ότι κάνατε λάθος, μπορείτε να την κατεβάσετε ξανά αργότερα και δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ξανά.

 

 

 

Scroll to Top