Ειδικοί κυβερνοασφαλείας προειδοποιούν: Αυτές είναι 6 εφαρμογές που δεν πρέπει να έχετε στο iPhone σας – Σας θέτουν σε κίνδυνο

Αν κατεβάζετε εφαρμογές – οποιεσδήποτε εφαρμογές – υπάρχει πιθανότητα αυτές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας με τρόπους που δεν σας αρέσουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε ασφαλείς είναι να διαβάζετε τις κριτικές για κάθε εφαρμογή πριν τη κατεβάσετε, ενώ παράλληλα να εξετάζετε τα αιτήματα αδειών τους, ώστε να έχετε μια αίσθηση του είδους των δεδομένων που θέλουν από εσάς και του τι σκοπεύουν να κάνουν με τα δεδομένα σας (αν και πολλές δεν είναι διαφανείς για το τελευταίο).

Φυσικά, θα υπάρχουν πάντα κάποιες εφαρμογές που είναι πιο διαβόητες για τις συμπεριφορές τους όσον αφορά την υποκλοπή και την πώληση δεδομένων από άλλες. Αυτές οι έξι εφαρμογές του iPhone είναι γνωστές ως ύποπτοι παραβάτες όταν πρόκειται να παραμελήσουν τις ανάγκες σας για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

Οι 6 εφαρμογές που δεν πρέπει να κατεβάσετε στο iPhone σας:

  • Facebook
  • Snapchat
  • TikTok
  • Facebook Messenger
  • Εφαρμογές καιρού
  • Παιχνίδια πολλαπλών παικτών

Facebook

Το Facebook συλλέγει πάρα πολλά δεδομένα για εσάς, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεών σας (τι σας αρέσει και τι σχολιάζετε), της χρήσης, των προσωπικών πληροφοριών λογαριασμού, πληροφοριών σχετικά με τη συσκευή σας, όπως η τοποθεσία της, και πληροφοριών σχετικά με τους άλλους ιστότοπους που επισκέπτεστε.

Snapchat

Θα παρατηρήσετε ότι πολλές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης σε αυτόν τον κατάλογο. Το Snapchat συλλέγει προσωπικές πληροφορίες, πληροφορίες από τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας σας, και πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητά σας στις υπηρεσίες τρίτων που χρησιμοποιούν cookies.

TikTok

Το TikTok είναι μεγάλος παραβάτης όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων. Μεταξύ των πληροφοριών που συλλέγει: προσωπικές πληροφορίες, τη διεύθυνση IP και το λειτουργικό σας σύστημα, το ιστορικό περιήγησής σας και αναζήτησης στο TikTok, τι σας αρέσει και τι όχι, ακόμη και τα μοτίβα πληκτρολόγησης.

Facebook Messenger

Το Facebook Messenger, ως γνωστόν, δεν χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση end-to-end, πράγμα που σημαίνει ότι τα προσωπικά σας μηνύματα μπορεί να αποθηκεύονται στους διακομιστές τους – όχι ακριβώς μια ανακουφιστική σκέψη. Η διαγραφή του Messenger και η μετάβαση σε μια πιο ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων είναι μια σοφή κίνηση.

Εφαρμογές καιρού

Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εφαρμογές καιρού στον κόσμο, όταν η ενσωματωμένη στο iPhone σας είναι μάλλον αρκετή; Εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε – και από το αν το άτομο αυτό προτιμά μια εφαρμογή καιρού με πιο δροσερά χαρακτηριστικά. Αλλά το πρόβλημα με τις εφαρμογές καιρού είναι ότι χρειάζονται την τοποθεσία σας για να λειτουργήσουν, και ορισμένες χρησιμοποιούν επίσης την τοποθεσία σας για να σας στέλνουν διαφημίσεις βάσει τοποθεσίας.

Παιχνίδια πολλαπλών παικτών

Τα παιχνίδια πολλαπλών παικτών είναι πολύ διασκεδαστικά. Αλλά πολλά από αυτά συλλέγουν γελοίες ποσότητες δεδομένων που περιλαμβάνουν την επαφή σας, το περιεχόμενο των συνομιλιών, το αναγνωριστικό σας στο Facebook, την τοποθεσία σας και πολλά άλλα. Αξίζει να θυσιάσετε την ιδιωτικότητά σας για λίγη διαδικτυακή διασκέδαση; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσετε εσείς, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαγραφή αυτών των εφαρμογών θα σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο ιδιωτικοί και ασφαλείς.

Scroll to Top