Είναι ασφαλή τα δημόσια Wi-Fi Hotspots; Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν συνδεθείτε

Wi-Fi Hotspots

Το Wi-Fi που διαθέτετε στο σπίτι ή το γραφείο σας είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από ένα δημόσιο hotspot. Το οικιακό ή επαγγελματικό Wi-Fi είναι συνήθως πιο ασφαλές, με ελεγχόμενη πρόσβαση και απευθείας σύνδεση με έναν ISP μέσω ενός router. Από την άλλη πλευρά, τα hotspot μπορούν να χρησιμοποιούν δημόσια δίκτυα Wi-Fi ή δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ενώ η διοικητική πρόσβαση σε hotspots μπορεί να ενέχει κινδύνους ασφαλείας, δεν επιτρέπει αυτόματα την προβολή όλων των πληροφοριών του χρήστη. Αυτό εξαρτάται από τη ρύθμιση ασφαλείας του δικτύου και τις δυνατότητες του επιτιθέμενου. Ανεξάρτητα από αυτό, να είστε πάντα προσεκτικοί όταν συνδέεστε σε οποιοδήποτε δημόσιο δίκτυο.

Όταν κάποιος λέει τη λέξη “hotspot”, αναφέρεται γενικά σε μια φυσική τοποθεσία όπου μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο. Θα πρέπει να το φαντάζεστε ως μια φούσκα σήματος που προέρχεται από έναν δρομολογητή ή μια συσκευή hotspot κινητής τηλεφωνίας στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν βρίσκεστε εντός εμβέλειας. Έτσι, παρόλο που οι λέξεις Wi-Fi και hotspot χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, δεν σημαίνουν απαραίτητα το ίδιο πράγμα.

Επειδή τα hotspot συνδέονται με φυσικές τοποθεσίες, αναφερόμαστε συχνά σε αυτά σαν σύνδεση Wi-Fi που μπορείτε να λάβετε ενώ βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία και καφετέριες. Όλοι όσοι έχουν κάποια εμπειρία στην ασφάλεια του διαδικτύου γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι να χρησιμοποιείτε δημόσιο άγνωστο Wi-Fi. Θα πρέπει να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα ασφαλείας πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα εύκολα διαθέσιμα hotspots.

Τι διαφορά έχει το hotspot του κινητού σας από ένα δημόσιο;

Υπάρχουν γενικά δύο τύποι hotspot: τα δημόσια και τα προσωπικά (ή ιδιωτικά) hotspot. Όταν ενεργοποιείτε το hotspot στο iPhone σας, για παράδειγμα, έχετε δημιουργήσει ένα προσωπικό (και κινητό) hotspot που μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας. Αυτού του είδους τα hotspot είναι ιδανικά για να μοιράζεστε μια σύνδεση στο διαδίκτυο με άλλες συσκευές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από μόνες τους όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο Wi-Fi, όπως ο φορητός σας υπολογιστής. Τα περισσότερα “προσωπικά hotspot” είναι επαναφορτιζόμενες κινητές συσκευές ή Wi-Fi τσέπης (Mi-Fi) που έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν σήματα Wi-Fi σε περιορισμένη εμβέλεια σε περιορισμένες συσκευές. Αυτά είναι γενικά ασφαλή αν είναι κρυπτογραφημένα και έχουν καλούς κωδικούς πρόσβασης.

Ωστόσο, τα δημόσια hotspots είναι διαφορετικά. Θα μπορούσαν να είναι απευθείας από ένα δημόσιο χώρο, όπως ένα αεροδρόμιο, ή από το δωρεάν προσωπικό hotspot κάποιου άλλου που άφησε απροστάτευτο (κάτι που μπορεί επίσης να γίνει κακόβουλα).

Η σύνδεση με το προσωπικό σας hotspot ή με το hotspot ενός έμπιστου φίλου είναι μια χαρά ως επί το πλείστον. Θα πρέπει να είστε ασφαλείς εφόσον προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και παρακολουθείτε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Αν υπάρχουν περισσότερες συσκευές συνδεδεμένες στο hotspot από όσες μπορείτε να υπολογίσετε, πρέπει να ελέγξετε αν κάποιος άλλος είναι συνδεδεμένος στο hotspot και να αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης του hotspot, δημιουργώντας έναν σύνθετο κωδικό πρόσβασης που δεν είναι εύκολο να σπάσει. Για όσους προτιμούν να συνδέονται στο hotspot τους μέσω Bluetooth tethering, θυμηθείτε να μην αφήνετε τη συσκευή σας ανιχνεύσιμη και βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος.

Wi-Fi
πηγή: freepik.com

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη σύνδεση σε άγνωστα hotspots;

Για λόγους ασφαλείας, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός δημόσιου hotspot και ενός δημόσιου Wi-Fi. Είτε το hotspot στο οποίο συνδέεστε είναι το επίσημο από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε είτε είναι το hotspot ενός τυχαίου ατόμου, δεν έχει σημασία. Ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος.

Τι θα μπορούσε να σας συμβεί:

  • Επιθέσεις Man-in-the-middle (MITM): Οι χάκερ μπορούν να παραμονεύουν σε ανεπαρκώς προστατευμένα δημόσια hotspots και να υποκλέπτουν τα δεδομένα που περνούν μεταξύ της συσκευής σας και του δρομολογητή. Διαθέτουν εργαλεία που μπορούν να αντλήσουν τα δεδομένα και να τα αποκρυπτογραφήσουν, επιτρέποντάς τους να κλέψουν τις πληροφορίες σας.
  • Κακόβουλο λογισμικό: Εξειδικευμένοι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει όλων των ειδών τα προβλήματα ή να κλέψει τις πληροφορίες σας, ανάλογα με το τι σχεδιάστηκε να κάνει. Κάποιο πραγματικά ισχυρό κακόβουλο λογισμικό μπορεί ακόμη και να ελέγξει εξ αποστάσεως τη συσκευή σας.
  • Πειρατεία συνόδου: Η πειρατεία συνόδου είναι σαν ένας χάκερ να μπαίνει κρυφά στη συνομιλία σας με έναν ιστότοπο και να προσποιείται ότι είναι εσείς. Μπορούν να κάνουν πράγματα όπως να αγοράσουν πράγματα με την αποθηκευμένη πιστωτική σας κάρτα. Για να το αποφύγετε αυτό, μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας στο διαδίκτυο και χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα προστασίας που διασφαλίζει τη συσκευή σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Επιθέσεις phishing: Το phishing είναι ένα τέχνασμα όπου οι χάκερς στέλνουν ψεύτικα μηνύματα για να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Μπορούν να περάσουν αυτά τα τεχνάσματα κρυφά στο Wi-Fi. Για να παραμείνετε ασφαλείς, ειδικά στο δημόσιο Wi-Fi, χρησιμοποιήστε καλά εργαλεία ασφαλείας, διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο και χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, ο οποίος ελέγχει διπλά ότι είστε πραγματικά εσείς που συνδέεστε.

Wi-Fi

Τι πρέπει να κάνετε πριν συνδεθείτε σε δημόσιο hotspot;

Ιδανικά, το καλύτερο για την ασφάλειά σας είναι να μην συνδεθείτε ποτέ σε ένα δημόσιο hotspot. Ωστόσο εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα, παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν συνδεθείτε:

  • Αποκτήστε antivirus και VPN: Εγκαταστήστε και τα δύο αυτά πράγματα ή αποκτήστε μια εφαρμογή που μπορεί να τα κάνει και τα δύο. Ένα VPN προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στη σύνδεσή σας δημιουργώντας μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και του Wi-Fi (γνωστή και ως σήραγγα VPN). Ένα antivirus θα αντιμετωπίσει τυχόν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να αποκτήσετε ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi.
  • Ενημερώστε το πρόγραμμα περιήγησης και τη συσκευή σας στην πιο πρόσφατη έκδοση με αξιόπιστες επιδιορθώσεις ασφαλείας: Η Microsoft, η Apple και η Google δίνουν συνεχώς μάχη για να διασφαλίσουν ότι το λογισμικό τους δεν έχει ευπάθειες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Θα πρέπει να διατηρείτε τη συσκευή σας ενημερωμένη, επειδή το παλαιότερο λογισμικό μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους σε δοκιμασμένες απόπειρες πειρατείας.
  • Επιβεβαιώστε ότι συνδέεστε στο σωστό SSID: Ορισμένοι ύπουλοι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να μεταδώσουν κακόβουλο Wi-Fi που μοιάζει με το σωστό. Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε το “StarBuck” αντί του “StarBucks” ενώ βρίσκεστε στην καφετέρια. Αυτά έχουν δημιουργηθεί, οπότε μπορεί να συνδεθείτε σε ένα όπου έχουν το σωστό domain. Βρείτε ένα άτομο του προσωπικού για να επιβεβαιώσει ποιο είναι το σωστό SSID.
  • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όπως Face ID, Touch ID, επιβεβαίωση SMS και άλλες μεθόδους πριν από τη σύνδεση.

Τι κάνετε μετά τη σύνδεση σε δημόσιο hotspot;

Ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσια hotspot, θα πρέπει να αποφεύγετε να συμπληρώνετε ευαίσθητες φόρμες σε ιστότοπους, όπως η σύνδεση στην τράπεζά σας ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα με τα στοιχεία πληρωμής σας. Αν πραγματικά πρέπει να το κάνετε αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την αυτόματη συμπλήρωση όλων αυτών των ευαίσθητων κωδικών πρόσβασης. Με την ίδια λογική, κλείστε ή αποσυνδεθείτε από εφαρμογές και ιστότοπους που δεν χρειάζεστε πλέον, καθώς αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τους ιστότοπους που δεν χρησιμοποιούν HTTPS. Οι ιστότοποι HTTPS διαθέτουν πιστοποίηση SSL, που σημαίνει ότι η κυκλοφορία από αυτούς τους ιστότοπους είναι κρυπτογραφημένη. Οι διευθύνσεις HTTP και άλλες διευθύνσεις δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και οι δραστηριότητές σας σε αυτές τις τοποθεσίες μπορεί να είναι ανοιχτές σε άλλους χρήστες του δικτύου. Για να είστε ασφαλείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης (όπως το HTTPS Everywhere) για να διασφαλίσετε ότι οι συνδέσεις σας αναλύονται μέσω HTTPS.

Μόλις ολοκληρώσετε την περιήγησή σας, αποσυνδεθείτε από όλα, κλείστε όλες τις εφαρμογές και επανεκκινήστε τη συσκευή σας. Αυτό μπορεί να αποτινάξει τυχόν εγκληματίες του κυβερνοχώρου που μπορεί να καραδοκούσαν στο τηλέφωνό σας όσο ήσασταν online. Επίσης, μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε την αυτόματη σύνδεση σε δωρεάν δίκτυα Wi-Fi.

Scroll to Top