Επιστήμονες ανέπτυξαν εξαιρετικά λεπτή μπαταρία για έξυπνους φακούς επαφής – Θα φορτίζουν από τα δάκρυα

μπαταρία έξυπνοι φακοί επαφής

Επιστήμονες ανέπτυξαν μία εξαιρετικά λεπτή μπαταρία, η οποία προορίζεται για έξυπνους φακούς επαφής και θα φορτίζει από τα δάκρυα των ματιών των ανθρώπων.

Ο επιστήμονας Lee Seok Woo δήλωσε ότι μια σκηνή από την ταινία “Mission Impossible” ενέπνευσε την εφεύρεση αυτή. Στην 4η ταινία της σειράς, «Mission: Impossible – Ghost Protocol», ένας πράκτορας φοράει φακούς επαφής με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου και εντοπισμού των ματιών.

Ο Lee θέλησε να κάνει αυτόν τον φακό πραγματικότητα.

«Σκεφτόμουν: “Πώς μπορώ να εργαστώ σε αυτόν τον τομέα των έξυπνων φακών επαφής;”», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στην εκπομπή “The Edge” του CNBC.

Η τεχνογνωσία του Lee στα εξαρτήματα μπαταριών λειτούργησε ως σημείο εκκίνησης για την προσπάθειά του να ασχοληθεί με τη φορητή τεχνολογία. Συνειδητοποίησε ότι οι έξυπνοι φακοί επαφής θα χρειάζονταν ασφαλείς και συμπαγείς μπαταρίες, οι οποίες θα ήταν ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης αυτών των συσκευών.

Οι ίδιοι οι φακοί επαφής είναι εξαιρετικά λεπτοί, στα 0,5 χιλιοστά, επομένως το μέγεθος και η ευελιξία αυτών των μπαταριών είναι το κλειδί για την αποφυγή της δυσφορίας του χρήστη.

«Το πάχος της μπαταρίας μας είναι περίπου 0,2 mm, δηλαδή περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας», ανέφερε ο Lee.

μπαταρία έξυπνοι φακοί επαφής
πηγή: Lauren Choo/CNBC

Η νέα μπαταρία φορτίζει από τα δάκρυα των ανθρώπων

Ο Lee και η ομάδα του επινόησαν μια μπαταρία που μπορεί να τροφοδοτηθεί με ρεύμα χρησιμοποιώντας ένα βιοσυμβατό αλατούχο διάλυμα ως εναλλακτική λύση στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες περιέχουν εύφλεκτα υλικά.

Αυτή η νέα μπαταρία μπορεί να φορτιστεί χρησιμοποιώντας μια συμβατική μέθοδο καλωδίων, ή μια χημική μέθοδο. Η μπαταρία είναι επικαλυμμένη με γλυκόζη και, όταν βυθίζεται σε αλατούχο διάλυμα, η γλυκόζη θα αντιδράσει με τα ιόντα νατρίου και χλωρίου για να τη φορτίσει.

Έπειτα από οκτώ ώρες χημικής φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να φτάσει στο 80% της πλήρους χωρητικότητάς της. Στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος ασυνήθιστος τρόπος τροφοδοσίας της μπαταρίας.

«Το δακρυϊκό διάλυμα περιέχει επίσης γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ φοράτε τον φακό επαφής, τα δάκρυά σας μπορούν επίσης να φορτίσουν την μπαταρία», δήλωσε ο Lee. «Αν κλαίτε περισσότερο, τότε μπορείτε να φορτίσετε περισσότερο την μπαταρία σας».

μπαταρία έξυπνοι φακοί επαφής
πηγή: Lauren Choo/CNBC

Επί του παρόντος, η χωρητικότητα και η τάση της μπαταρίας είναι ακόμη πολύ χαμηλές. Χρησιμοποιώντας τις δύο μεθόδους, η μπαταρία μπορεί να παράγει μόνο μια τάση περίπου 0,3V – 0,6V. Η τυπική τάση για μια μπαταρία AA είναι 1,5V.

Σε αυτό το στάδιο, αυτή η παραγωγή είναι ανεπαρκής για την τροφοδοσία αποθήκευσης δεδομένων ή σύνδεσης στο διαδίκτυο, αλλά η ομάδα εργάζεται για την ανάπτυξη των προδιαγραφών της μπαταρίας.

Ένας πιθανός συνεργάτης που έχει εντοπίσει ο Lee είναι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

«Χρησιμοποιούμε τη γλυκόζη ως βιοκαύσιμο. Υπάρχουν πολλοί διαβητικοί ασθενείς που ελέγχουν καθημερινά τα επίπεδα γλυκόζης τους», δήλωσε ο Lee. «Μελετήσαμε πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε το επίπεδο γλυκόζης ενώ ο χρήστης φοράει τον φακό επαφής».

Παρά τις πιθανές προοπτικές μιας τέτοιας καινοτομίας, ο Lee πιστεύει ότι το κόστος θα πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα των μπαταριών.

«Μόλις προχωρήσει σε πολύ σοβαρή εμπορική εκμετάλλευση, το κόστος της μπαταρίας θα πρέπει να είναι μόνο μερικά δολάρια» κατέληξε.

Scroll to Top