Instagram: Πώς να επιμεληθείτε την σελίδα Explore και να επιλέξετε το περιεχόμενο που βλέπετε

Instagram μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όταν ανοίγετε το Instagram είναι σαν να περπατάτε σε μια γιγάντια γκαλερί τέχνης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να δείτε και μπορούν να σας συναρπάσουν.

Ωστόσο η καλή εμπειρία του χρήστη διαλύεται γρήγορα αν τα αντικείμενα στην «έκθεση» δεν σας ενδιαφέρουν. Η σελίδα Explore του Instagram είναι σαν ένας εξατομικευμένος οδηγός που έχει σχεδιαστεί για να λύνει αυτό το πρόβλημα. Βασίζεται, όμως, σε έναν αλγόριθμο και γι’ αυτό μπορεί να μην κάνει πάντα τα πράγματα σωστά.

Ευτυχώς, οι αλγόριθμοι μπορούν να μάθουν και μπορείτε να του μάθετε τι σας αρέσει και να αρχίσει να σας δείχνει περισσότερο από το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αρχικά, πρέπει να κατανοήσετε πώς το Instagram επιλέγει το περιεχόμενο που βλέπετε στη σελίδα Explore. Πολλά από αυτά σχετίζονται με τη δραστηριότητά σας στην εφαρμογή και στα Threads, αναρτήσεις που σας αρέσουν, αποθηκεύσατε ή σχολιάσατε, πόσο καιρό παραμένετε σε βίντεο, καθώς και λογαριασμούς που ακολουθείτε και τις δραστηριότητες αυτών των λογαριασμών.

Για παράδειγμα, εάν ένας λογαριασμός με τον οποίο αλληλεπιδράτε συχνά κάνει like και σχολιασμό σε πολλά memes, πιθανότατα θα βλέπετε αυτές τις αναρτήσεις και στη σελίδα Explore. Αλλά και πάλι, δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο έλεος της παράξενης αίσθησης του χιούμορ των φίλων σας. Με μερικά κλικ μπορείτε να ρυθμίσετε τις προτάσεις της σελίδας Explore. Παρακάτω θα διαβάσετε πώς θα γίνει αυτό.

Βελτιώστε τη δραστηριότητά σας

Ο απλούστερος τρόπος για να τελειοποιήσετε τις προτάσεις της σελίδας Explore είναι να είστε πολύ σκόπιμοι σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης με το περιεχόμενο στη ροή σας. Όσο το δυνατόν περισσότερο, αλληλεπιδράστε μόνο με περιεχόμενο και δημιουργούς που σας αρέσουν.

Ακούγεται περίεργο αλλά μερικές φορές καταλήγουμε να αλληλεπιδρούμε με πράγματα στο διαδίκτυο που στην πραγματικότητα δεν μας αρέσουν. Το Instagram (και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γενικά) έχει πολλές αναρτήσεις που έχουν σκοπό απλώς να προκαλέσουν λογομαχίες και να κάνουν τους ανθρώπους να μιλήσουν, και είναι εύκολο να παρασυρθείς από αυτές.

Γι’ αυτό μείνετε στα απλά. Σχολιάστε πράγματα που σας τραβούν την προσοχή και αποθηκεύστε τις αναρτήσεις που θέλετε να δείτε ξανά. Είναι μία κατάσταση που όλοι κερδίζουν. Ο δημιουργός λαμβάνει αναγνώριση και το Instagram σάς δείχνει περισσότερο παρόμοιο περιεχόμενο και περνάτε καλά.

Μια πιο συστηματική μέθοδος είναι να διδάξετε στον αλγόριθμο ποιες αναρτήσεις δεν σας αρέσουν. Στην καρτέλα Explore, πατήστε παρατεταμένα οποιαδήποτε ανάρτηση που δεν σας ενδιαφέρει και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Δεν ενδιαφέρομαι» (Not interested) από το αναδυόμενο μενού που ακολουθεί. Ο αλγόριθμος θα προσαρμόσει τις μελλοντικές προτάσεις ανάλογα.

Επίσης, δεν θα προτείνει παρόμοιο περιεχόμενο που βρίσκεται αλλού στην εφαρμογή, όπως στις ενότητες Reels και Search. Αυτό λειτουργεί επίσης για προτεινόμενες αναρτήσεις στη ροή σας. Εξαιρούνται οι αναρτήσεις στις οποίες πρέπει να πατήσετε τις τρεις τελείες απέναντι από το όνομα χρήστη για να αποκτήσετε πρόσβαση στο κουμπί «Δεν ενδιαφέρομαι». Εάν συναντάτε τακτικά διαφημίσεις για στοιχεία που δεν σας ενδιαφέρουν, το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες διαθέτει επίσης την επιλογή απόκρυψης τέτοιων διαφημίσεων (και σχετικών) από τη ροή σας.

Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ενημερώνεται ο αλγόριθμος εάν πατήσετε κάθε προτεινόμενη ανάρτηση, επιλέξτε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε την ένδειξη «Γιατί βλέπετε αυτήν την ανάρτηση». Από εδώ, μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα το περιεχόμενο και τα μοτίβα του περιεχομένου που θέλετε να βλέπετε.

Πρόσθετες τροποποιήσεις

Υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που μπορείτε να τροποποιήσετε στο Instagram και στη συσκευή σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε περαιτέρω τη σελίδα Explore και τη γενική εμπειρία Instagram στα ενδιαφέροντά σας.

Εάν ακολουθείτε έναν λογαριασμό με περιεχόμενο που δεν σας ενδιαφέρει, αλλά δεν θέλετε να τον καταργήσετε εντελώς, μπορείτε να αποκρύψετε τις αναρτήσεις του. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε σε μια προτεινόμενη ανάρτηση στην αρχική ροή, μετά πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε «Απόκρυψη». Στη συνέχεια, θα δείτε μια φόρμα πίνακα επιβεβαίωσης που περιέχει περαιτέρω ενέργειες για την επιμέλεια της ροής σας. Υπάρχει η επιλογή να θέσετε σε σίγαση τις αναρτήσεις και τις ιστορίες από αυτόν τον λογαριασμό ή να τις καταργήσετε εντελώς.

Όταν επισημαίνετε μια ανάρτηση με την ένδειξη «Δεν ενδιαφέρομαι» μπορείτε επίσης να επιλέξετε, από το αναδυόμενο παράθυρο που ακολουθεί, να αποκρύψετε πλήρως τις αναρτήσεις από αυτόν τον χρήστη ή να αφαιρέσετε όλες τις προτεινόμενες αναρτήσεις από τη ροή σας για 30 ημέρες.

Μπορείτε να πάτε και ένα βήμα παραπέρα και να επισημάνετε αναρτήσεις που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις που δεν θέλετε να βλέπετε και στην συνέχεια να πατήσετε «Τέλος» για να αποθηκευτούν. Εάν θέλετε να επεξεργαστείτε ή να ελέγξετε την πλήρη λίστα με τις κρυφές λέξεις, μπορείτε να τη βρείτε στην ενότητα Ρυθμίσεις και Απόρρητο του Instagram.

Τέλος, μπορείτε να κάνετε μια σάρωση του ιστορικού αναζήτησής σας στο Instagram για να σταματήσετε τον αλγόριθμο να βασίζει τις συστάσεις του στο ιστορικό. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings) > Η δραστηριότητά σας (Your activity) > Πρόσφατες αναζητήσεις (Recent searches) και επιλέξτε Διαγραφή όλων (Clear all).

Ως πιο σκληρό μέτρο, σκεφτείτε να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη της εφαρμογής Instagram. Στο iPhone σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings) > Γενικά (General) > Αποθήκευση iPhone (iPhone Storage) > Instagram και επιλέξτε την επιλογή εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης της εφαρμογής κατά την επόμενη εκκίνηση.

Για χρήστες Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Instagram > Αποθήκευση και διαγράψτε την προσωρινή μνήμη. Εάν αυτές οι επιλογές δεν είναι διαθέσιμες, διαγράψτε και εγκαταστήστε ξανά την εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τα cookies περιήγησης και θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ιστορικό χρήσης που θα προσφέρει πιο καλές προτάσεις.

Scroll to Top