Μία κοινή συνήθεια με το Wi-Fi επιτρέπει στους απατεώνες να «μολύνουν» τις συσκευές σας – Οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα ακόμη λάθος

Wi-Fi

Το Wi-Fi σας μπορεί εύκολα να παραβιαστεί λόγω μιας κοινής συνήθειας που είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να μολύνουν τις συσκευές σας με επιθέσεις ransomware – και είναι ευκολότερο γι’ αυτούς να το κάνουν όταν οι χρήστες Wi-Fi αμελούν να χρησιμοποιούν Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN).

Το Ransomware (λυτρισμικό) είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να μπλοκάρουν την πρόσβαση του θύματός τους στη συσκευή τους. Οι χάκερς μπορούν επίσης να μολύνουν τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας spyware για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα της συσκευής σας και να παρέχουν πληροφορίες σε τρίτους.

Οι κλέφτες χρησιμοποιούν αυτές τις επιθέσεις για να απαιτήσουν από το θύμα να πληρώσει λύτρα για την αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, οι επιθέσεις μπορούν να αποτραπούν με μερικές μεθόδους για την ασφάλεια της συσκευής σας – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης VPN.

Η σύνδεση σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σας μέσω της δημόσιας σύνδεσης.

Η χρήση ενός VPN είναι ο ασφαλέστερος τρόπος σύνδεσης σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, επειδή προστατεύει τη διεύθυνση IP σας και διασφαλίζει την περιήγησή σας. Όταν ενεργοποιούνται, τα VPN αλλάζουν τη “διεύθυνση” ενός υπολογιστή (IP), φορητού υπολογιστή, tablet ή κινητού.

Τα VPN καθιστούν πολύ πιο δύσκολο για τους απατεώνες να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, γεγονός που προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα και πληροφορίες.

Wi-Fi Hotspots

Το άλλο κοινό λάθος που είναι ακόμη χειρότερο

Ενώ η χρήση ενός δημόσιου δικτύου Wi-Fi είναι αρκετά επικίνδυνη, υπάρχει ένα άλλο τεράστιο λάθος που μπορεί να θέσει τη συσκευή σας σε κίνδυνο.

Οι ειδικοί της Keeper Security προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ποτέ να εισάγετε μια άγνωστη μονάδα USB στη θύρα του υπολογιστή σας.

Ένα τυχαίο USB θα μπορούσε να περιέχει κακόβουλο λογισμικό, θέτοντας τη συσκευή σας σε κίνδυνο να αποκτήσουν πρόσβαση οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Εκτός από τη χρήση VPN και την αποφυγή τυχαίων μονάδων USB, η Keeper Security έχει παράσχει και άλλους τύπους για την προστασία της συσκευής σας από την παραβίαση.

USB
πηγή: unsplash.com

Προστατέψτε την συσκευή σας

Ένας απλός τρόπος για να προστατέψετε τη συσκευή σας από παραβίαση είναι να αποφεύγετε ύποπτους συνδέσμους και συνημμένα αρχεία.

Οι απατεώνες συχνά στέλνουν κακόβουλους συνδέσμους και συνημμένα αρχεία μέσω μηνυμάτων phishing ή email, προκειμένου να ξεγελάσουν τα θύματα με ένα μήνυμα που ακούγεται επείγον. Οι άγνωστοι σύνδεσμοι ή τα συνημμένα αρχεία από εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα αρχίσουν αμέσως να κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας μόλις τα πατήσετε.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ως βέλτιστη πρακτική να μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα που δεν περιμένατε ή από αποστολείς που δεν γνωρίζετε ότι είναι ασφαλείς.

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι να διατηρείτε το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας ενημερωμένο. Οι ενημερώσεις λογισμικού και εφαρμογών μπορούν να περιέχουν μέτρα ασφαλείας για γνωστά προβλήματα και ευπάθειες για την προστασία της συσκευής σας από επιθέσεις.

Εκτός από τους άγνωστους συνδέσμους ή τα συνημμένα αρχεία, ένας άλλος κανόνας είναι να μην κατεβάζετε ποτέ εφαρμογές από ύποπτους ιστότοπους.

Scroll to Top