MindEar: Μια πρωτοποριακή εφαρμογή smartphone για την αντιμετώπιση των εμβοών

Βουητό

Οι εμβοές, που συχνά περιγράφονται ως κουδούνισμα ή βουητό στο αυτί, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphone που παρέχει στους χρήστες εκπαίδευση και ψυχοθεραπεία, ο εξουθενωτικός αντίκτυπος των εμβοών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα ευρήματα έρχονται ως αποτέλεσμα μιας δοκιμής που διερεύνησε τη χρήση μιας εφαρμογής της MindEar, για την παροχή γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), η οποία στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται τις εμβοές του, έτσι ώστε αυτές να γίνουν λιγότερο αισθητές.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 ενήλικες με εμβοές και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία έλαβε CBT μέσω του chatbot της MindEar, Tinnibot, ενώ η άλλη είχε πρόσβαση σε τέσσερις 30λεπτες διαδικτυακές συνεδρίες παράλληλα με τη CBT μέσω του Tinnibot. Η παρέμβαση διήρκεσε 8 εβδομάδες, αλλά οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για ακόμη 2 μήνες.

MindEar

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Audiology and Otology. , διαπίστωσε ότι και στις δύο ομάδες, το άγχος των συμμετεχόντων που σχετίζεται με τις εμβοές μειώθηκε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. «Στη δοκιμή μας, τα δύο τρίτα των χρηστών του chatbot μας είδαν βελτίωση έπειτα από 16 εβδομάδες. Αυτό συντομεύτηκε σε μόλις 8 εβδομάδες όταν οι ασθενείς είχαν επιπλέον πρόσβαση σε έναν διαδικτυακό ψυχολόγο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και συνιδρυτής της MindEar, Dr. Fabrice Bardy.

Οι εμβοές, οι οποίες πιστεύεται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 740 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως, μπορούν μερικές φορές να υποχωρήσουν από μόνες τους. Ωστόσο για εκείνους στους οποίους παραμένει, οι δυσάρεστοι ήχοι βουητού, τριξίματος ή κουδουνίσματος μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Τα άτομα με εμβοές μπορεί να βιώσουν σημαντικές αλλαγές στην ακοή, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή τους, μερικές φορές σε σημείο άγχους και κατάθλιψης.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές, υπάρχουν στρατηγικές διαχείρισης. «Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις εμβοές είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτές- ότι πρέπει απλώς να ζήσετε με αυτές. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Η επαγγελματική βοήθεια από άτομα με εξειδίκευση στην υποστήριξη εμβοών μπορεί να μειώσει τον φόβο και το άγχος που συνδέεται με τον ήχο που βιώνουν οι ασθενείς», δήλωσε ο Bardy.

Tinnibot

Το πρόβλημα έγκειται στην πρόσβαση στην εν λόγω βοήθεια, όπως εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης και ψυχολόγος καθηγήτρια, Suzanne Purdy. «Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι γνωστό ότι βοηθά τα άτομα με εμβοές, αλλά απαιτεί εκπαιδευμένο ψυχολόγο. Αυτό είναι ακριβό και συχνά είναι δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση».

Σε αυτό το σημείο ελπίζουν να βοηθήσουν το MindEar και το Tinnibot, με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους καταδεικνύουν ότι η διαδικτυακή παροχή CBT αποτελεί ένα πιο προσιτό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των εμβοών. Ελπίζεται επίσης ότι μελλοντικές μελέτες θα βοηθήσουν να γίνει η εμπειρία πιο εξατομικευμένη, υπολογίζοντας αν υπάρχει σχέση μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός ασθενούς με εμβοές και του πόσο επιτυχημένοι είναι οι διάφοροι τρόποι θεραπείας.

Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη προσπάθεια χρήσης τεχνολογίας για τη θεραπεία των εμβοών. Το 2022, επιστήμονες δοκίμασαν μια εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ηχοθεραπεία, ενώ παλαιότερες έρευνες δοκίμασαν ακόμη και το χτύπημα της γλώσσας ως θεραπεία.

 

Scroll to Top