Οι χάκερ θα μπορούσαν να «βλάψουν» όσους βάλουν τα εγκεφαλικά τσιπ της Neuralink – Ειδικός κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί

Neuralink τσιπ

Ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας αποκάλυψε πώς οι χάκερ θα μπορούσαν να στοχεύσουν το τσιπ εγκεφάλου AI (τεχνητή νοημοσύνη), το οποίο πρόσφατα η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ τοποθέτησε σε έναν άνθρωπο.

Ο Μασκ έχει μεγάλα σχέδια για τα τσιπ που θα είναι gadgets που θα αλλάξουν τη ζωή, αλλά ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών,Roger Grimes, προειδοποιεί ότι η συσκευή θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι οι περισσότερες -αν όχι όλες- εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές και τα τσιπ του παρελθόντος μπορούν να παραβιαστούν. Γιατί αυτό να είναι διαφορετικό;» αναρωτήθηκε ο ο Grimes μιλώντας στην «The U.S. Sun».

Ο προβληματισμένος ειδικός σε θέματα ασφάλειας εργάζεται στον κλάδο εδώ και 35 χρόνια, έχει γράψει πάνω από δώδεκα βιβλία σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων και υπολογιστών και εργάζεται ως σύμβουλος για μεγάλες εταιρείες σχετικά με την κυβερνοάμυνά τους.

Μάλιστα εξήγησε ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να παραβιαστούν τα τσιπ του εγκεφάλου της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο. 

«Τουλάχιστον προς το παρόν, δεν συνδέονται με το Διαδίκτυο. Η σύνδεση με το Διαδίκτυο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κυβερνοασφάλειας», ανέφερε ο Grimes.

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Grimes σημείωσε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο λειτουργικό σύστημα υπολογιστή χρησιμοποιεί το τσιπ του εγκεφάλου Neuralink. Πιθανότατα δεν είναι κοινό ή δημοφιλές λογισμικό και επομένως δεν είναι τόσο ευάλωτο στους χάκερς.

«Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο για όσους δεν έχουν τις εσωτερικές προδιαγραφές να καταλάβουν πώς να το χακάρουν και κανένα από τα παραδοσιακά εργαλεία hacking δεν θα λειτουργήσει εναντίον του. Δεν είμαστε καν σίγουροι αν το τσιπ εκτελεί κώδικα με δυνατότητα ενημέρωσης, ο οποίος απαιτείται για τις περισσότερες περιπτώσεις hacking», εξήγησε ο Grimes.

«Πιθανότατα χρειάζεστε φυσική ή κοντινή εγγύτητα για να διασυνδεθείτε με το τσιπ» συνέχισε.

Neuralink τσιπ
To τσιπάκι εγκεφάλου της Neuralink. Πηγή: Neuralink.com

Μυστική η ταυτότητα του πρώτου ανθρώπου που έλαβε το τσιπ 

Αυτή τη στιγμή, η ταυτότητα του πρώτου ανθρώπου που έλαβε το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ είναι μυστική και η τοποθεσία του δεν είναι γνωστή στο κοινό.

«Θα χρειαζόταν ειδική γνώση του τρόπου λειτουργίας του τσιπ και του τρόπου χειραγώγησης των λειτουργιών του χωρίς να προκαλούνται λειτουργικά προβλήματα», δήλωσε ο Grimes. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καν μια αόριστη ιδέα για το πώς λειτουργεί το τσιπ του εγκεφάλου σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές θα ήταν κρίσιμες πληροφορίες για τους πιθανούς χάκερ.

Παρά τις προκλήσεις, ο Grimes σημειώνει ότι πολλές ιατρικές συσκευές του παρελθόντος έχουν παραβιαστεί. Πιστεύει ότι το άτομο στο οποίο εμφυτεύεται το τσιπ εγκεφάλου δεν είναι πιθανό να παραβιαστεί σύντομα. «Όλα τα προαναφερθέντα αντισταθμιστικά μέτρα μετριασμού καθιστούν πολύ απίθανο το συγκεκριμένο τσιπ να παραβιαστεί επιτυχώς οποτεδήποτε σύντομα» τόνισε.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τον Grimes είναι ότι μπορεί να πληγεί η ζωή του χρήστη.

«Προηγούμενες παραβιάσεις ιατρικών συσκευών έχουν δείξει ότι οι χάκερ ήταν σε θέση να χειραγωγήσουν κακόβουλα τις λειτουργίες με τέτοιο τρόπο ώστε να βλάψουν τη ζωή του χρήστη», προειδοποίησε.

Ανάλογα με το για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται το τσιπ του εγκεφάλου, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες.

Ως διευθύνων σύμβουλος της Neuralink, ο Μασκ έχει αποκαλύψει στο παρελθόν σχέδια για τη συσκευή που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν από εγκεφαλικές κακώσεις. Προέβλεψε επίσης ότι η ανθρώπινη συνείδηση θα μπορούσε να μεταφορτωθεί σε τσιπ και να εισαχθεί σε άλλο σώμα ή μηχανή, εάν το αρχικό σώμα πεθάνει.

Neuralink τσιπ

Scroll to Top