Πώς ένας 16χρονος χάκερ κατάφερε να παραβιάσει την κυβερνοασφάλεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ

hacker

Το να χακάρεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιάζει με κάτι που θα μπορούσε να σε βάλει σε πολλούς μπελάδες. Αυτό ακριβώς έκανε ένας πρώην χάκερ, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο Βρετανός πολίτης, Mustafa Al-Bassam, πρώην μέλος των Anonymous και ένας από τους ιδρυτές της ομάδας hacking LulzSec, μίλησε στο LadBible στο YouTube το 2021 για το πώς ασχολήθηκε με το hacking, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον του ξεκίνησε γύρω στα εννέα χρόνια.

Αγαπούσε την τεχνολογία και αυτό τον οδήγησε να διερευνήσει πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ο Al-Bassam μίλησε για το πώς άρχισε να χακάρει ιστοσελίδες και ακόμη και τον ιδιωτικό διακομιστή του σχολείου του για να μάθει τους μισθούς των καθηγητών και άλλα, χωρίς να έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν.

Οι ταινίες παρουσιάζουν λάθος το hacking

Μάλιστα ο Al-Bassam επιβεβαίωσε ότι οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες κάνουν το hacking να φαίνεται πολύ πιο δραματικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, με “τρισδιάστατες διεπαφές” που απλά δεν είναι πραγματικές.

Ο Al-Bassam ήρθε σε επαφή με τους Anonymous, την ομάδα χάκερ, και άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους. Μίλησε για το πώς πολλά από τα hacks είχαν ως κίνητρο ηθικούς κώδικες ή πολιτικές πεποιθήσεις, όπως για παράδειγμα τα αντίποινα σε πλατφόρμες πληρωμών αφού σταμάτησαν να επιτρέπουν στο WikiLeaks να λαμβάνει δωρεές μέσω των πυλών τους.

Όταν ο Al-Bassam μιλάει για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ως χάκερ, είναι εκπληκτικό να ακούς πόσο απλά τις βλέπει, παρόλο που οι πραγματικές τεχνικές λεπτομέρειες πιθανώς θα μπέρδευαν τους περισσότερους ανθρώπους αν προσπαθούσαν να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

Mustafa Al Bassam
O Mustafa Al-Bassam

Τα Hack που τον έκαναν διάσημο

Το 2011, ως 16χρονος έφηβος, ο Al-Bassam ήταν ένα από τα έξι βασικά μέλη της LulzSec κατά τη διάρκεια της 50ήμερης εξόρμησης χάκερ, με το ψευδώνυμο “tflow”. Η ομάδα χρησιμοποίησε επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DoS attack) και έθεσε σε κίνδυνο έναν αριθμό οργανισμών και εταιρειών υψηλού προφίλ, όπως η Sony, η Fox, η News International, η Nintendo και η CIA.

Επίσης συμμετείχε στην παραβίαση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της HBGary Federal, ενός εργολάβου πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τα emails αποκάλυψαν ότι η HBGary Federal εργαζόταν για την ανάπτυξη λογισμικού astroturfing για τη δημιουργία ενός “στρατού” ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε προσληφθεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ για να κατασκοπεύει και να συκοφαντεί πολιτικούς αντιπάλους με ψεύτικα έγγραφα και επικοινωνίες. Ως αποτέλεσμα, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για την HBGary Federal.

Η σύλληψη

Στις 20 Ιουλίου 2011, ανακοινώθηκε στο Fox News και σε άλλα μέσα ενημέρωσης ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είχε συλλάβει έναν 16χρονο μαθητή στο Λονδίνο, ο οποίος φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο “Tflow” σε μια σειρά επιθέσεων υψηλού προφίλ στο fox.com, στη θυγατρική εταιρεία του FBI “Infragard”, στο PBSκαι στη Sony.

Για νομικούς λόγους, το όνομά του δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί για σχεδόν δύο ακόμη χρόνια. Στις 9 Απριλίου 2013, το πλήρες όνομα του Tflow αποκαλύφθηκε μαζί με τη φωτογραφία του σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο το διαδίκτυο. δήλωσε ένοχος για κατάχρηση υπολογιστή και έλαβε ποινή 20 μηνών με αναστολή και 320 ώρες απλήρωτης κοινωφελούς εργασίας. Η σχεδόν διετής απαγόρευση του διαδικτύου που του είχε επιβληθεί από την αστυνομία έχει έκτοτε λήξει.

Scroll to Top