Πώς ένας πατέρας και η κόρη του αποκωδικοποίησαν ένα «εξωγήινο» σήμα από τον Άρη – Χρειάστηκαν άνω από έναν χρόνο

Άρης

Ένα δίδυμο πατέρα και κόρης έγραψε ιστορία αποκωδικοποιώντας τελικά ένα «εξωγήινο» σήμα από τον Άρη.

Φυσικά, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πιθανότατα ανθρώπους σε υπηρεσία μετάφρασης σε περίπτωση άφιξης εξωγήινων στη Γη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Και αυτό ακριβώς συνέβη μετά τη δημοσιοποίηση ενός «εξωγήινου μηνύματος» από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI).

Το έργο της εταιρείας «A Sign In Space» (Ένα σημάδι στο διάστημα), είναι ένα είδος διαγαλαξιακού «παγκόσμιου θεάτρου».

«Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η ανθρωπότητα αναζητούσε νόημα σε ισχυρά και μετασχηματιστικά φαινόμενα. Η λήψη ενός μηνύματος από έναν εξωγήινο πολιτισμό θα ήταν μια βαθιά μεταμορφωτική εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα. Το “A Sign In Space” προσφέρει την πρωτοφανή ευκαιρία να κάνουμε απτές πρόβες και να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, προωθώντας μια ανοιχτή αναζήτηση νοήματος σε όλους τους πολιτισμούς και τους κλάδους» δήλωσε η καλλιτέχνις Daniela de Paulis που βρίσκεται πίσω από το έργο

A Sign In Space

Το project έστειλε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα από το ExoMars Trace Gas Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πίσω στον πλανήτη μας τον Μάιο του 2023.

Tο «εξωγήινο μήνυμα» αποκρυπτογραφήθηκε τελικά, πάνω από έναν χρόνο μετά την πρώτη δημοσιοποίησή του.

Την Παρασκευή (7 Ιουνίου), η σωστή λύση παρουσιάστηκε στην De Paulis από τον John και τη Sarah, τα οποία δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα, καθώς ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το δίδυμο πατέρα και κόρης επεξεργάστηκε το μήνυμα εξετάζοντας την πιθανότητα να έχει σχέση με το υπολογιστικό μοντέλο που ονομάζεται «κυτταρικό ή κυψελικό αυτόματο» (cellular automaton)

Το μοντέλο με αξιοσημείωτο τρόπο μετέτρεψε το φαινομενικά ανόητο μήνυμα από 0 και 1 σε κάτι με νόημα.

Ο ρόλος της μηχανή βιντεοπαιχνιδιών «Unity»

Χρησιμοποιώντας τη μηχανή βιντεοπαιχνιδιών Unity, το ζευγάρι υπέβαλε το “εξωγήινο μήνυμα” σε 6.625 μετασχηματισμούς για να μετατρέψει τον κώδικα σε κάτι απτό.

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια εικόνα πέντε αμινοξέων, τα οποία αντιπροσωπεύονται από μπλοκ διαφορετικού αριθμού εικονοστοιχείων.

Για παράδειγμα, το ένα είναι παρόν για το υδρογόνο, το έξι για τον άνθρακα, το επτά για το άζωτο και το οκτώ για το οξυγόνο.

Πριν το δίδυμο πατέρα και κόρης λύσει τον κώδικα, το μήνυμα ελήφθη από τρία παρατηρητήρια ραδιοαστρονομίας, το Allen Telescope Array του Ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια, το Robert C. Byrd Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια και το Παρατηρητήριο του Ραδιοαστρονομικού Σταθμού Medicina στην Ιταλία.

Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος για να σπάσει ο κώδικας.

Ο Δρ Wael Farah, επιστήμονας του προγράμματος ATA, δήλωσε: «Αυτό το πείραμα είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να μάθει πώς η κοινότητα SETI, σε όλη της την ποικιλομορφία, θα συνεργαστεί για να λάβει, να επεξεργαστεί, να αναλύσει και να κατανοήσει το νόημα ενός πιθανού εξωγήινου σήματος».

Scroll to Top