Πόσο διαρκούν πραγματικά οι μπαταρίες των laptop – Tips για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους

Υπάρχουν μπαταρίες φορητών υπολογιστών που μπορούν να διαρκέσουν έως και 22 ώρες όπως αυτή ενός νέου M3 MacBook Pro, ενώ μερικές, όπως του Panasonic Toughbook 40, έχουν διάρκεια ζωή έως 27 ώρες, σύμφωνα με το PC Magazine. Από την άλλη πλευρά, άλλα laptop φαίνεται ότι δεν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά χωρίς να είναι συνδεδεμένα στο ρεύμα.

Αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ των μπαταριών στους φορητούς υπολογιστές οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, αλλά υπάρχουν δύο γενικοί τρόποι ταξινόμησης: διάρκεια ζωής μπαταρίας και υγεία μπαταρίας.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας είναι ο χρόνος που μπορεί να λειτουργήσει με μία μόνο φόρτιση. Αν κάνετε πολλές εργασίες που απαιτούν πολλή ενέργεια από τη μπαταρία, όπως να παίζετε παιχνίδια ή να χρησιμοποιείτε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, η μπαταρία θα εξαντληθεί πολύ πιο γρήγορα. Αντίθετα, αν κάνετε απλές εργασίες όπως να διαβάζετε email ή να σερφάρετε στο διαδίκτυο, η μπαταρία θα διαρκέσει περισσότερο.

Όμως, οι μπαταρίες φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι παλαιότεροι φορητοί υπολογιστές δυσκολεύονται να κρατήσουν με μια φόρτιση. Η υγεία της μπαταρίας του φορητού σας υπολογιστή έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η φθορά της μπαταρίας είναι αναπόφευκτη, ανάλογα με τη χρήση του laptop. Όσο περισσότερο φθείρεται η μπαταρία, τόσο λιγότερες ώρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το laptop με μία μόνο φόρτιση. Η μόνη σας επιλογή είναι να ελαχιστοποιήσετε τον ρυθμό με τον οποίο φθείρεται η μπαταρία, φροντίζοντάς την σωστά.

Πώς θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop σας;

Υπάρχουν πολλοί αναλυτικοί οδηγοί για το πώς να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στις συσκευές σας, αλλά αν θέλετε μερικές γρήγορες υποδείξεις, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  • Τα πράγματα που εξαντλούν πραγματικά την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας είναι τα φώτα (οθόνες και πληκτρολόγια), η καταπόνηση της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας (CPU) και της κάρτας γραφικών (GPU), η ψύξη (αν ο φορητός υπολογιστής σας έχει ανεμιστήρα), οι περιφερειακές συσκευές και οι ήχοι από τα ενσωματωμένα ηχεία.
  • Πολλοί φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν οθόνες LCD, οι οποίες είναι απλώς μεγάλες λάμπες πίσω από την οθόνη. Η τροφοδοσία του φωτισμού στην οθόνη απαιτεί πολλή μπαταρία. Χαμηλώστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας.
  • Αποφύγετε τη χρήση λογισμικού που απαιτεί πολλούς πόρους εάν μπορείτε. Τα παιχνίδια, η επεξεργασία βίντεο και άλλες παρόμοιες εργασίες μπορούν πραγματικά να ρουφήξουν τη ζωή της μπαταρίας σας.
  • Η παρακολούθηση βίντεο και η χρήση της web cam ευθύνονται επίσης για την εξάντληση της μπαταρίας. Υπάρχει ένας λόγος που οι περισσότερες επίσημες δοκιμασίες μπαταρίας χρησιμοποιούν τις ώρες αναπαραγωγής βίντεο ως μέτρηση, καθώς το βίντεο εξαντλεί την μπαταρία. Εφαρμογές, όπως το Zoom που χρησιμοποιεί τόσο βίντεο όσο και την κάμερα του φορητού υπολογιστή σας, καταναλώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας σε πραγματικό χρόνο.
  • Μην χρησιμοποιείτε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας εκτός και αν είστε πραγματικά απελπισμένοι. Εάν χρησιμοποιείτε MacBook, αποφύγετε το εντελώς. Ένα MacBook δεν έχει «ισχυρή» μπαταρία, παρά την εκπληκτική διάρκεια ζωής της. Αντίθετα, τα MacBook διαθέτουν αποδοτικούς επεξεργαστές (CPU) που απαιτούν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους επεξεργαστές άλλων φορητών υπολογιστών. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία ενός MacBook μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά δεν έχει πολύ ενέργεια που μπορεί να δώσει σε άλλες συσκευές. Η φόρτιση του τηλεφώνου σας από την μπαταρία ενός MacBook θα «στραγγίξει» γρήγορα την μπαταρία του φορητού υπολογιστή.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το tip και σε άλλους φορητούς υπολογιστές που δεν ανήκουν στην Apple.
  • Το υπερβολικό κρύο μπορεί επίσης να προκαλέσει γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε την έκθεση του φορητού υπολογιστή σας σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Πώς να παρατείνετε την υγεία της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας;

Στην πραγματικότητα, το πραγματικό πράγμα που πρέπει να προστατεύσετε είναι η υγεία της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας. Μια αδύναμη μπαταρία δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να την αντικαταστήσετε. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-on) και αυτές υποβαθμίζονται με κάθε κύκλο χρήσης. Κάθε φορά που φτάνει στο 0% από το 100%, είναι ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος.

Κατά μέσο όρο, οι μπαταρίες φορητών υπολογιστών έχουν δύο έως πέντε χρόνια χρήσης ή 300 έως 500 κύκλους φόρτισης. Καθώς πλησιάζετε προς το τέλος της ζωής της, ο φορητός υπολογιστής θα αρχίσει να χάνει ώρες έως ότου δεν θα μπορεί πλέον να υποστηρίξει την κανονική απόδοση, με αποτέλεσμα να σβήσει αμέσως μετά την εκκίνηση.

Ευτυχώς, υπάρχουν συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διασφαλίσετε ότι η μπαταρία σας παραμένει υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: 

  • Μην φορτίζετε το laptop σας στο 100% και μην το αφήνετε να πεθάνει. Κάνοντας αυτό, καταπονούνται τα χημικά σε μια μπαταρία Li-on και προκαλείται ταχύτερη υποβάθμιση.
  • Παρακολουθήστε συχνά την υγεία της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας για να δείτε ποιες συνήθειες την «σκοτώνουν». Υπάρχουν μέθοδοι για να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας σε MacBook και τρόποι για να δείτε την υγεία της μπαταρίας σε φορητό υπολογιστή με Windows.
  • Μην αφήνετε τον φορητό υπολογιστή σας συνδεδεμένο όταν η φόρτιση έχει φτάσει στο 100%. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εργασία και υπερθέρμανση της μπαταρίας και να μειώσει την ισχύ της ακόμα πιο γρήγορα.
  • Αποφύγετε την έκθεση του φορητού υπολογιστή σας σε θερμότητα. Ενώ το κρύο μπορεί να προκαλέσει προσωρινά κακή φόρτιση της μπαταρίας σας, η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη υποβάθμιση της μπαταρίας σας.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας θα επηρεάσει τη συνολική υγεία της μπαταρίας του. Προσπαθήστε να μην αδειάζετε την μπαταρία πολύ γρήγορα με καλύτερες συνήθειες εξοικονόμησης ζωής της μπαταρίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top