Προσοχή: Νέο κακόβουλο λογισμικό κλέβει τα δεδομένα σας μέσω SMS – Πώς θα προστατευτείτε

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν για ένα νέο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να κλέψει τα ευαίσθητα δεδομένα σας μέσω ενός SMS.

Μια νέα έκδοση του XLoader αποκαλύφθηκε από ερευνητές του McAfee και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει κατόχους Android στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015, το XLoader έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές με αποτέλεσμα οι δυνατότητές του να έχουν ενισχυθεί και πλέον το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να στοχεύει και χρήστες Mac.

Πώς καταλήγει το XLoader στο Android smartphone σας

Σύμφωνα με την έκθεση του McAfee, το XLoader  συνήθως διανέμεται μέσω κακόβουλων συνδέσμων που αποστέλλονται μέσω μηνυμάτων κειμένου (SMS). Αυτοί οι σύνδεσμοι συντομεύονται για να αποφευχθεί ο εντοπισμός και αν λάβετε ένα μήνυμα από άγνωστο αριθμό — ή ακόμα και από έναν φίλο — με έναν συντομευμένο σύνδεσμο, καλύτερα να αποφύγετε να το ανοίξετε.

Αυτοί οι ύποπτοι σύνδεσμοι οδηγούν σε αρχεία APK που χρησιμοποιούνται για την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών αντί για την εγκατάστασή τους απευθείας από το Google Play Store. Εάν ένα πιθανό θύμα κάνει κλικ στον σύνδεσμο, κατεβάσει το APK και αποφασίσει να το εγκαταστήσει, αυτή η παραλλαγή του κακόβουλου λογισμικού XLoader μπορεί να ξεκινήσει μόνη της χωρίς καμία αλληλεπίδραση από εσάς.

Ωστόσο, αν αποφασίσουν να ξεκινήσουν αυτήν τη μυστηριώδη εφαρμογή που τους έστειλε ένας ξένος, η XLoader «ξέρει» ένα άλλο έξυπνο κόλπο για να αποφύγει τον εντοπισμό. Το κακόβουλο λογισμικό μιμείται το Google Chrome προκειμένου να εξαπατήσει τα θύματα ώστε να ενεργοποιήσουν επικίνδυνες άδειες, όπως η αποστολή και προβολή μηνυμάτων κειμένου ή η δυνατότητα εκτέλεσης στο παρασκήνιο. Παράλληλα ρωτά τους χρήστες εάν θέλουν να ορίσουν την εφαρμογή ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή SMS με το πρόσχημα ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε:

  • Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από το Google Play Store
  • Αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου
  • Χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ασφαλείας με προστασία από κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας
  • Διατηρείτε το τηλέφωνό σας ενημερωμένο με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας
  • Αν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί με XLoader, εκτελέστε σάρωση με μια εφαρμογή ασφαλείας και στη συνέχεια επαναφέρετε το στις εργοστασιακές ρυθμίσεις
Scroll to Top