Σταματήστε να μιλάτε σε ένα Chatbot αν δείτε αυτό το σημάδι – Ειδικός προειδοποιεί ότι είναι “σχεδόν αδύνατο” να εντοπίσετε μία σατανική AI

AI chatbot

Τα AI chatbots μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τα πράγματα πιο γρήγορα – αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας έχουν προειδοποιήσει ότι οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τα chatbots που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχουν πλέον πολλές ισχυρές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Google Gemini, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ψηφιακοί βοηθοί σας. Και πολλά συστήματα υποστήριξης πελατών – όπως στην τράπεζά σας, για παράδειγμα – χρησιμοποιούν επίσης AI για να απαντούν στις ερωτήσεις σας.

Δυστυχώς, οι εγκληματίες θα μπορούσαν να σας εξαπατήσουν ώστε να μιλήσετε σε ψεύτικα AI chatbots θέτοντάς σας σε σοβαρό κίνδυνο.

Το σημάδι που πρέπει να προσέχετε

O εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας, Simon Newman, μίλησε στην TheSun και αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα στοιχείο τυπογραφικού λάθους που πρέπει να προσέξετε.

«Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα για τους καταναλωτές, καθώς μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς τη διαφορά μεταξύ ενός πλαισίου συνομιλίας που αναπτύχθηκε για μια νόμιμη εταιρεία και ενός που χρησιμοποιείται από έναν εγκληματία» ανέφερε ο Newman, συνιδρυτής του Cyber London και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης Διαδικτύου.

«Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε στους καταναλωτές είναι να είναι προσεκτικοί. Εάν χρησιμοποιείτε ένα chat bot μέσω μιας τράπεζας, τηλεφωνήστε τους και ρωτήστε τους σχετικά. Ρωτήστε: “Πόσο ασφαλές είναι και τι πληροφορίες θα μου ζητήσει;”. Θυμηθείτε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον πραγματικό ιστότοπο και όχι έναν ψεύτικο» συνέχισε.

Ο Newman τόνισε ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον πραγματικό ιστότοπο και όχι έναν ψεύτικο. Πρέπει να ψάχνετε για τυπογραφικά λάθη στο URL.

«Αν δεν φαίνεται σωστή, σταματήστε αμέσως» ανέφερε.

ChatGPT
πηγή: pexels.com

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι θα γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. «Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς AI chatbots» δήλωσε ο Newman. «Αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ψωνίσεις ή να κάνεις τραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο χωρίς να τα συναντήσεις» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι με τα chatbots, όχι μόνο όσον αφορά την ασφάλειά τους, καθώς έχουμε ήδη δει εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αναπτύσσουν ψεύτικα chatbots. Πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι για το πώς χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται οι προσωπικές μας πληροφορίες όταν χρησιμοποιούμε ένα chatbot, κάτι που συχνά δεν είναι σαφές» συμπλήρωσε.

Πώς να προστατευτείτε

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προστατευτείτε. Ο εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο, Dr. Martin J. Kraemar, προειδοποίησε για την παροχή πολλών πληροφοριών σε ένα chatbot.

«Ποτέ μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες με ένα chatbot» τόνισε ο Dr. Martin J. Kraemar, που είναι συνήγορος ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας στην KnowBe4.

«Μπορεί να χρειαστεί να μοιραστείτε τον κωδικό κράτησης της πτήσης σας ή μέρη της διεύθυνσής σας με ένα chatbot αεροπορικής εταιρείας, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση. Μπορείτε πάντα να τηλεφωνήσετε αντί να χρησιμοποιήσετε το chatbot. Γενικά, μην μοιράζεστε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας ή άλλα διαπιστευτήρια ελέγχου ταυτότητας με ένα chatbot. Μην μοιράζεστε ούτε τις προσωπικές σας σκέψεις και τα προσωπικά σας στοιχεία. Είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι κάποιος άλλος θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά» κατέληξε.

Scroll to Top