Τα 7 κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν αν ένας ιστότοπος είναι επικίνδυνος – Τι πρέπει να προσέξετε

Online αγορές πιστωτική κάρτα

Οι καταναλωτές που ψωνίζουν online πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν τον νου τους για 7 δυσοίωνα σημάδια που δείχνουν ότι ένας ιστότοπος είναι επικίνδυνος.

Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου συχνά δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα και να κλέψουν τα χρήματά τους ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο της Keeper Security αποκάλυψαν τα επτά βασικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με ένα site στο οποίο ψωνίζετε. Η γνώση για αυτά τα δυσοίωνα σημάδια είναι το πρώτο βήμα για να μείνετε ασφαλείς από τους διαδικτυακούς απατεώνες.

Μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις είναι όταν βλέπετε κάτι περίεργο με την διεύθυνση του ιστότοπου. Συνήθως, αν πλοηγηθείτε απευθείας σε έναν ιστότοπο – ας πούμε, πληκτρολογώντας amazon.com για να φτάσετε στο Amazon – τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

ψηφιακα δώρα unsplash

Αν όμως ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το link να σας οδηγήσει σε έναν fake ιστότοπο που θα είναι σχεδόν ίδιος με τον κανονικό.

«Αν δείτε έναν σύνδεσμο που μοιάζει να είναι από έναν καθιερωμένο λιανοπωλητή, ελέγξτε αν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη στη διεύθυνση URL, όπως η αντικατάσταση γραμμάτων με αριθμούς», εξήγησε ο Tim Tran της Keeper Security.

«Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τη διεύθυνση URL πριν κάνετε πραγματικό κλικ σε αυτήν», πρόσθεσε. Συνήθως μπορείτε να ελέγξετε μια διεύθυνση URL περνώντας πάνω από αυτήν με το ποντίκι σας.

Αν χρησιμοποιείτε κινητό, θα πρέπει να μπορείτε να αντιγράψετε τον σύνδεσμο κρατώντας τον πατημένο – στη συνέχεια, απλώς επικολλήστε τη διεύθυνση URL στις σημειώσεις για να δείτε αν φαίνεται σωστή. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε είναι αυθεντικός προτού δώσετε πληροφορίες ή χρήματα.

Τα 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Λάθη στην διεύθυνση του ιστότοπου
  • Οι προσφορές σε μία σελίδα είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές
  • Ένας ιστότοπος σας ζητάει περιττές πληροφορίες, όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισής σας, για να ολοκληρώσετε μια συναλλαγή
  • Οι αναφερόμενοι τρόποι πληρωμής είναι ασυνήθιστοι. Ίσως σας ζητάει Cash App, Venmo, Zelle ή έμβασμα
  • Οι κριτικές για τον ιστότοπο είναι κακές. Καλό θα είναι να ψάξτε πρώτα στο Google για να δείτε αν κάποιος έχει παραπονεθεί για τον ιστότοπο αυτόν
  • Υπάρχουν λάθη ή ασυμφωνίες στον ιστότοπο. Προσέξτε για θολές εικόνες, φωτογραφίες αρχείου, κακό σχεδιασμό ή ορθογραφικά λάθη
  • Έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την εταιρεία. Αν δεν μπορείτε να μάθετε πολλά για την εταιρεία από όπου αγοράζετε, σκεφτείτε να κάνετε τις αγορές σας από αλλού

Προσέχοντας αυτά τα επικίνδυνα σημάδια, δεν θα πέσετε ποτέ θύματα σε διαδικτυακές απάτες.

Άλλοι τρόποι για να παραμείνετε ασφαλείς

Το να ξέρετε πώς να εντοπίζετε έναν ύποπτο ιστότοπο είναι σίγουρα σημαντικό, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς.

Αρχικά, είναι γενικά καλύτερο να αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους. Εάν κάποιος σας έχει στείλει έναν ανεπιθύμητο σύνδεσμο που δίνει μεγάλες υποσχέσεις ή παράξενες απειλές, είναι πιθανό να σας εξαπατούν.

Είναι καλύτερο να πλοηγείστε απλώς μόνοι σας σε επίσημους ιστότοπους και στη συνέχεια να επαληθεύετε χειροκίνητα τυχόν προσφορές που αποστέλλονται μέσω email ή κειμένου. Μην ακολουθείτε τυφλά τους συνδέσμους που σας στέλνουν, καθώς αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ομοίως, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε σε επίσημους ιστότοπους.

Αν ψωνίζετε από αξιόπιστες μάρκες όπως η Amazon, είναι λιγότερο πιθανό να πέσετε θύμα απάτης. Και αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να βεβαιωθείτε ότι οι απατεώνες δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τους λογαριασμούς σας χρησιμοποιώντας κλεμμένα στοιχεία.

Επίσης αλλάξτε άμεσα τους κωδικούς πρόσβασής σας αν νομίζετε ότι έχετε συνδεθεί σε έναν κακόβουλο ιστότοπο.

Scroll to Top