Τι είναι το skimming και πώς θα προστευτείτε – Κάντε αυτά τα πράγματα πριν χρησιμοποιήσετε ένα ΑΤΜ ή ένα POS

ΑΤΜ ATM

Μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια των συναλλαγών σας είναι το «skimming». Είναι η ενέργεια κλοπής στοιχείων πιστωτικής κάρτας ή δεδομένων κάρτας πληρωμής από ένα ATM ή ένα POS.

Πώς λειτουργεί το skimming

Το Skimming περιλαμβάνει την εγκατάσταση από εγκληματίες κρυφών συσκευών στα μηχανήματα ανάγνωσης καρτών που χρησιμοποιούνται σε ΑΤΜ και άλλα POS (τερματικά πώλησης). Στη συνέχεια, οι συσκευές συλλαμβάνουν και κλέβουν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του PIN, από τη μαγνητική λωρίδα της κάρτας.

Μόλις αποκτήσουν αυτές τις πληροφορίες, οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν πλαστές χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες για να κλέψουν από τους λογαριασμούς των θυμάτων.

Η αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, FICO, ανέφερε ότι υπήρξε αύξηση 77% στον αριθμό των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που έχουν πληγεί από skimmers το πρώτο εξάμηνο του 2023, με 120.000 κάρτες να έχουν παραβιαστεί. Πρόκειται για αύξηση 368% στον αριθμό των παραβιασμένων καρτών από το 2021-2022, με κάθε επίθεση skimming να κλέβει πληροφορίες από κατά μέσο όρο 185 κάρτες.

Σύμφωνα με το FBI, το skimming κοστίζει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και καταναλωτές πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα χρήματά σας.

Οι καλύτερες συμβουλές από το FBI για να προστατευτείτε από το skimming

Τα Skimmers που χρησιμοποιούνται σε ΑΤΜ ή συσκευές ταμείου συνήθως τοποθετούνται πάνω από τον αρχικό αναγνώστη καρτών. Ορισμένα Skimmers ΑΤΜ εισάγονται στον αναγνώστη κάρτας, τοποθετούνται στο τερματικό ή σε κατάσταση δίπλα σε εκτεθειμένα καλώδια, ενώ άλλα χρησιμοποιούν κάμερες pinhole που είναι εγκατεστημένες στο ΑΤΜ για να καταγράφουν κάποιον που εισάγει τον κωδικό PIN του.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου επικαλύψεις πληκτρολογίου που καταγράφουν τις πληκτρολογήσεις ενός πελάτη χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των PIN των ανθρώπων. Oι συσκευές skimming αποθηκεύουν δεδομένα για να τα κατεβάσουν ή να τα μεταφέρουν αργότερα.

Συμβουλές για τη χρήση ενός ΑΤΜ ή ενός τερματικού σημείου πώλησης:

 • Επιθεωρήστε τα ΑΤΜ, τα POS και άλλες συσκευές ανάγνωσης καρτών πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αναζητήστε οτιδήποτε χαλαρό, στραβό, κατεστραμμένο ή γρατζουνισμένο.
 • Μην χρησιμοποιείτε κανέναν αναγνώστη καρτών αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.
 • Τραβήξτε τις άκρες του πληκτρολογίου πριν εισαγάγετε τον κωδικό PIN σας. Στη συνέχεια, καλύψτε το πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογείτε το PIN σας για να αποτρέψετε τις κάμερες να καταγράψουν την είσοδό σας.
 • Χρησιμοποιήστε ΑΤΜ σε καλά φωτισμένες, εσωτερικές τοποθεσίες, που αποτελούν λιγότερο ευάλωτους στόχους.
 • Να είστε σε επιφυλακή για συσκευές αποκοπής χρημάτων σε τουριστικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν δημοφιλείς στόχους.
 • Χρησιμοποιείτε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες με τεχνολογία τσιπ. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν λιγότερες συσκευές που κλέβουν τα δεδομένα του τσιπ σε σχέση με τα δεδομένα της μαγνητικής λωρίδας.
 • Αποφύγετε τη χρήση της χρεωστικής σας κάρτας όταν έχετε συνδεδεμένους λογαριασμούς. Χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού μια πιστωτική κάρτα.
 • Επικοινωνήστε με το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα εάν το ΑΤΜ δεν επιστρέφει την κάρτα σας μετά τον τερματισμό ή την ακύρωση μιας συναλλαγής.

10+3 τρόποι προστασίας των συναλλαγών με ΑΤΜ 

Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν τονίσει ότι οι πολίτες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τις συναλλαγές τους μέσω ΑΤΜ.

Ορισμένες χρήσιμες πρακτικές – συμβουλές για την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια των συναλλαγών τους, είναι:

 • Να ελέγχουν προσεκτικά το χώρο γύρω από το ΑΤΜ για τυχόν ύποπτες κινήσεις, πριν την έναρξη της συναλλαγής
 • Να βεβαιώνονται ότι στο χώρο που βρίσκεται το ΑΤΜ δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται
 • Σε περίπτωση εντοπισμού οποιουδήποτε ύποπτου αντικειμένου, αλλοιώσεων στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κλπ. να αποφεύγουν τη χρήση του συγκεκριμένου ΑΤΜ και να ειδοποιούν άμεσα την Τράπεζα
 • Σε περίπτωση που το ΑΤΜ κρατήσει την κάρτα ή υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή να επικοινωνούν μόνο με την τράπεζα που χορήγησε την κάρτα
 • Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί (π.χ. το ΑΤΜ δεν δίνει χρήματα), να ελέγχουν την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν ζητήθηκε προηγουμένως απόδειξη συναλλαγής, να τοποθετούν ξανά την κάρτα στο ΑΤΜ και να ελέγχουν το υπόλοιπο του λογαριασμού ή τις τελευταίες κινήσεις του
 • Να μην εμπιστεύονται άγνωστους που προθυμοποιούνται να βοηθήσουν στο χειρισμό του ΑΤΜ ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας
 • Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη να επικοινωνούν μόνο με τα τηλέφωνα της τράπεζας
 • Κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού ΡΙΝ να «προστατεύουν» το πληκτρολόγιο, ώστε να μην μπορεί κανείς στον περιβάλλοντα χώρο να αντιληφθεί τον τετραψήφιο μυστικό αριθμό
 • Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων να μετρούν τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα γίνεται
 • Να φροντίζουν να μην είναι μόνοι όταν χρησιμοποιούν το ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές
 • Να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο εμπιστοσύνης όταν εκταμιεύουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα
 • Κατά την χρήση ΑΤΜ που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο να μην επιτρέπουν σε άγνωστα άτομα την είσοδο στο χώρο
 • Να μην αφήνουν τα κλειδιά ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό ενώ χρησιμοποιούν ΑΤΜ και να μην αφήνουν την μηχανή του αυτοκινήτου αναμμένη.
Scroll to Top