Το FBI προειδοποιεί για το «sextortion» με την χρήση AI – Τι είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός

cybersecurity γυναίκα laptop

Τεράστια ανησυχία επικρατεί από την αύξηση των περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) με την χρήση ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 20 αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια.

Sextortion: Τι είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός

Ο σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) είναι όταν ένας δράστης πείθει ένα θύμα να στείλει σεξουαλικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να τα δημοσιοποιήσει αν δεν λάβει περισσότερο περιεχόμενο ή χρήματα.

Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτές συνδυάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας στους δράστες εργαλεία για να δημιουργούν ελκυστικές περσόνες και να δημιουργούν πειστικές συνομιλίες.

Οι επιθέσεις με «σεξουαλικό εκβιασμό» έχουν αυξηθεί κατά 1.000% τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με το Network Contagion Research Institute, με κινητήρια δύναμη τις συμμορίες της Δυτικής Αφρικής που στοχεύουν νέους ανθρώπους μέσω Instagram, Snapchat και Wizz.

Πρώην αστυνομικόw μίλησε στην DailyMail, και αποκάλυψε μερικά προειδοποιητικά σημάδια που προδίδουν έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου. Ανάμεσα σε αυτά τα σημάδια είναι ορισμένες λεπτομέρειες στα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιείται.

«Έχω δει και διερευνήσει πολλές περιπτώσεις sextortion. Συχνά τα θύματα είναι συντετριμμένα από αυτό που συνέβη και βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα σεξουαλικά βίντεο που μοιράζονταν τα θύματα με τον ύποπτο διοχετεύονταν στον εργοδότη του θύματος, σε συναδέλφους, φίλους και συγγενείς, ώστε να ασκηθεί πίεση στο θύμα να πληρώσει τα λύτρα που ζητούσαν» ανέφερε ο Adam Pilton, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ηλεκτρονικού εγκλήματος.

cybersecurity άνδρας smartphone ανησυχία
πηγή: freepik.com

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση μετά την αποκάλυψη αύξησης των επιθέσεων από τον Οκτώβριο του 2022.

«Το sextortion μπορεί να ξεκινήσει σε οποιονδήποτε ιστότοπο, εφαρμογή, πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ή παιχνίδι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται και επικοινωνούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη επαφή από τον εγκληματία θα είναι μια απειλή» ανέφερε το FBI.

«Το άτομο μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ήδη μια αποκαλυπτική φωτογραφία ή βίντεο ενός παιδιού που θα μοιραστεί αν το θύμα δεν στείλει περισσότερες φωτογραφίες. Πιο συχνά, ωστόσο, το έγκλημα αυτό ξεκινά όταν οι νέοι πιστεύουν ότι επικοινωνούν με κάποιον συνομήλικο τους που ενδιαφέρεται για μια σχέση ή με κάποιον που τους προσφέρει κάτι πολύτιμο» συνέχισε.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε να κάνετε με έναν «σεξουαλικό εκβιαστή»

Ο Pilton δήλωσε ότι το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι είναι αν λάβετε αίτημα φιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν άγνωστο που είναι του αντίθετου φύλου – και μάλιστα ελκυστικό. Ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει πολύ περιστασιακά στην πραγματική ζωή, είναι ένα κλασικό σημάδι sextortion, και οι χρήστες πρέπει να είναι αμέσως σε επιφυλακή.

«Υπάρχουν επίσης συχνά προφανή “προειδοποιητικά σημάδια” σχετικά με το προφίλ ενός εκβιαστή» ανέφερε ο Pilton.

«Το προφίλ του αγνώστου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά έχει φίλους που δεν θα περίμενε κανείς να έχει, π.χ. μια νεαρή γυναίκα έχει πολλούς μεγαλύτερους άνδρες φίλους. Το προφίλ του αγνώστου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχει συχνά περιορισμένη εξατομικευμένη δραστηριότητα, για παράδειγμα δεν θα υπάρχουν φωτογραφίες του αγνώστου που συναναστρέφεται με άλλα άτομα τα οποία θα έχουν επισημανθεί σε αυτή τη φωτογραφία. Το άλλο βασικό προειδοποιητικό σημάδι είναι ότι ο άγνωστος επιθυμεί να οικοδομήσει γρήγορα μια σχέση» αποκάλυψε ο Pilton.

Πώς να εντοπίσετε τους εκβιαστές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη

Οι επιτιθέμενοι μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία των εικόνων του προφίλ τους και να χρησιμοποιούν λογισμικό chatbot για να δημιουργούν πειστικές συνομιλίες.

Βασικά προειδοποιητικά σημάδια είναι η ασυνέπεια στις λεπτομέρειες των φωτογραφιών – εάν οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν ΑΙ για τη δημιουργία εικόνων, η εμφάνιση του προσώπου μπορεί να αλλάξει ή οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των φωτογραφιών.

Οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις εξαιρετικά γρήγορες απαντήσεις και τις απαντήσεις που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους αυτά που έχετε πει. Η ασυνεπής χρήση της γλώσσας (για παράδειγμα, η εναλλαγή μεταξύ της στοργικής και της επίσημης γλώσσας) είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι.

Τι λένε οι εκβιαστές

Εάν οι σεξουαλικοί εκβιαστές επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ένα κλασικό προειδοποιητικό σημάδι είναι ότι το άτομο θέλει αμέσως να μεταβεί σε μια άλλη πλατφόρμα, όπως το WhatsApp, εξήγησε ο Pilton.

«Αυτό επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποφεύγουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες για τον εντοπισμό των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Οι συνομιλίες θα αποκτήσουν γρήγορα σεξουαλικό χαρακτήρα και οι επιτιθέμενοι θα ζητήσουν φωτογραφίες από νωρίς στη συζήτηση» εξήγησε ο Pilton.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι ότι ο άγνωστος θέλει να κρατήσει την επαφή του μυστική.

Τι να κάνετε αν γίνετε στόχος

Το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να καταγγείλετε τον δράστη στην πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε και στις αστυνομικές αρχές, δήλωσε ο Pilton, ενώ σημείωσε επίσης ότι τα θύματα θα πρέπει να μπλοκάρουν κάθε περαιτέρω επαφή.

«Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου σας σε όλες τις πλατφόρμες είναι ενεργοποιημένες και ότι δεν μοιράζεστε πολλές πληροφορίες. Μην εμπλακείτε περαιτέρω. Μην πληρώσετε λύτρα – Ο άγνωστος πιθανότατα θα επιστρέψει και θα ζητήσει περισσότερα» τόνισε ο Pilton

«Ζητήστε βοήθεια. Το να μιλήσετε σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε έναν φίλο είναι συχνά μια καλή αρχή. Όσο περισσότερο ασχολείστε με αυτό, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει να μιλήσετε γι’ αυτό. Είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε, ωστόσο, ότι με τη ραγδαία αύξηση των απόπειρων εξαναγκασμού που βλέπουμε, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό» εξήγησε.

Και συνέχισε: «Τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι, ακόμη και τα σχολεία, θα πρέπει να ενημερώνουν όσους είναι πιο ευάλωτοι σε αυτή την επίθεση».

«Εάν οι νέοι υφίστανται εκμετάλλευση, είναι θύματα εγκλήματος και πρέπει να το καταγγείλουν. Επικοινωνήστε με το FBI ή αναφέρετε το ηλεκτρονικά στη διεύθυνση tips.fbi.gov» αναφέρει το FBI, που προέτρεψε επίσης τα θύματα να μην διαγράψουν καμία επικοινωνία, ακόμη και αν είναι ενοχλητική.

Οι συνομιλίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των δραστών και να σώσουν άλλους από την εκμετάλλευση.

Scroll to Top