Δάκρυα γοργόνας: Κατέκλυσαν αμμώδεις παραλίες και προκαλούν καταστροφή

Τα δάκρυα γοργόνας (mermaid tears) όπως ονομάζονται αυτά τα πλαστικά σφαιρίδια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθημερινών αντικειμένων από μπουκάλια νερού έως σακούλες για ψώνια.

Με φτυάρια και με άλλα εργαλεία εκατοντάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καθαρίσουν τις αμμώδεις παραλίες στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία, καθώς εκατομμύρια πλαστικά συσσωματωμένα με μορφή σβόλων (πελέτες), ξεβράστηκαν στις ακτές, προκαλώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανταλλαγές επίρριψης ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο.

Γνωστά και ως «δάκρυα γοργόνας» (mermaid tears) αυτά τα πλαστικά σφαιρίδια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθημερινών αντικειμένων από μπουκάλια νερού έως σακούλες για ψώνια και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα των πλαστικών που καταλήγουν σε ωκεανούς και ποτάμια σε όλο τον κόσμο.

Τα εκατομμύρια αυτά πλαστικά που ξεβράστηκαν στις ισπανικές ακτές προέρχονταν από τουλάχιστον ένα εμπορευματοκιβώτιο που έπεσε από το Toconao -ένα πλοίο νηολογημένο στη Λιβερία, ναυλωμένο από τον ναυτιλιακό γίγαντα Maersk- στα ανοικτά των ακτών της γειτονικής Πορτογαλίας τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία κατασκευής των προϊόντων αυτών, Bedeko Europe.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανώς «σοβαρές επιπτώσεις», αλλά δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αντίκτυπο και αν αυτό θα επηρεάσει την αλιεία.

Εικόνες που εμφανίζουν κατοίκους να χρησιμοποιούν διάφορα οικιακά είδη για να βοηθήσουν τον καθαρισμό των παραλιών αναβίωσαν μνήμες από τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Γαλικία, με την διαρροή 63.000 τόνων μαζούτ το 2002 που οδήγησε στο κλείσιμο των πλουσιότερων αλιευτικών ζωνών της Ισπανίας. «Δυστυχώς, όλοι μας θυμηθήκαμε εικόνες από το παρελθόν που θα θέλαμε να έχουμε διαγράψει από τη μνήμη μας», είπε η Μοντέρο.

Εκτιμάται ότι 10 τρισεκατομμύρια πλαστικά συσσωματωμένα με μορφή σβόλων μολύνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια έκθεση της μκο Pew Charitable Trusts του 2020.

Η περιβαλλοντική ομάδα Ecologistas en Accion κατήγγειλε την «αδράνεια της περιφερειακής κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό της διαρροής» και σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ανέφερε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά της Toucan Maritime, του Ολλανδού ιδιοκτήτη του σκάφους για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ο περιφερειάρχης της Γαλικίας Αλφόνσο Ρουέδα, του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι η κεντρική κυβέρνηση γνώριζε για τη διαρροή των πλαστικών σφαιριδίων για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αλλά ενημέρωσε την περιφέρεια μόλις στις 4 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Γαλικία τόνισε ότι η υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης ενημέρωσε πρώτα την περιφερειακή ακτοφυλακή για το περιστατικό στις 20 Δεκεμβρίου.

Scroll to Top