Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε την ελληνική μυθολογία; Μπορείτε να κάνετε το 3 στα 3;

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Η ελληνική μυθολογία είναι ένας θησαυρός ιστοριών, θρύλων και μύθων που έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, συγγραφείς και φιλοσόφους εδώ και πολλούς αιώνες. Στο κουίζ που ακολουθεί μπορείτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας για τους θεούς, τους ήρωες και τις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας.

Για να απαντήσετε σωστά και στις τρεις ερωτήσεις του κουίζ, θα πρέπει να έχετε πολύ καλή γνώση των ελληνικών μύθων! Είστε έτοιμοι να τεστάρετε τις γνώσεις σας και κάνετε ένα ταξίδι στο παρελθόν και σε όσα μάθατε στο σχολείο;

Ξεκινήστε το κουίζ τώρα! Προσέξτε όμως, δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Απαντήστε στις τρεις παρακάτω ερωτήσεις και δείτε τι θυμάστε για την ελληνική μυθολογία!

Τι ήταν σύμφωνα με την μυθολογία η Ευρυάλη, η Μέδουσα και η Σθενώ;

Σθενώ
Σωστά! Λάθος

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Μέδουσα ήταν κόρη του Φόρκυ ή Φορκέα και της Κητούς, αδελφή των Γοργόνων Σθενώ και Ευρυάλη, και των Γραιών Δεινώ, Ενυώ και Πεφρηδώ, ήταν στην αρχή Κενταύρισσα.

Σε τι μεταμορφώθηκε ο Δίας για να συνευρεθεί με την Ευρώπη;

zeus
Σωστά! Λάθος

Η Ευρώπη ήταν πολύ όμορφη. Μια μέρα που μάζευε άνθη σε ένα αγρό στην ακρογιαλιά της Φοινίκης, την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο. Βλέποντας η Ευρώπη τον ήσυχο ταύρο, πήγε κοντά του, και αφού βεβαιώθηκε ότι δεν αγριεύει, κάθισε πάνω στη ράχη του. Τότε ο Δίας, γρήγορος σαν αστραπή, έπεσε στη θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατεβεί. Ο Δίας κολύμπησε ως την Κρήτη, όπου βγήκε στην Γόρτυνα. Εκεί, αφού φανέρωσε στην Ευρώπη ποιος ήταν, την έκανε μητέρα τριών αγοριών (τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα)

Πώς σκότωνε η Χάρυβδη όσους περνούσαν από το λημέρι της;

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη
Σωστά! Λάθος

Κατάπινε το νερό της θάλασσας και μαζί και τα διερχόμενα πλοία. Σύμφωνα με τον μύθο η Χάρυβδη, κατοικούσε στην ασιατική ακτή του πορθμού του Βοσπόρου (στην ευρωπαϊκή ακτή κατοικούσε ένα άλλο τέρας, η Σκύλλα) και ρουφούσε το νερό της θάλασσας τρεις φορές την ημέρα, καταπίνοντας μαζί διερχόμενα πλοία και ναυτικούς. Όταν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έπρεπε να περάσουν από το πέρασμα που κατοικούσαν η Σκύλλα και η Χάρυβδη, η Κίρκη συμβούλευσε τον πολυμήχανο ήρωα να περάσουν από την πλευρά της Σκύλλας, γιατί αν παρασέρνονταν στα νερά της Χάρυβδης ούτε ο θεός Δίας δεν θα μπορούσε να τους σώσει.

Scroll to Top