Γιατί η Google μετονομάζει τα πάντα σε «Gemini» – Η επικεφαλής των προϊόντων AI αποκαλύπτει τα σχέδια της εταιρείας

Google Gemini Bard

Η Google ανακοίνωσε ότι μετονομάζει τον βοηθό AI της από “Bard” σε “Gemini”. Παράλληλα, δίνει επιτέλους στους χρήστες πρόσβαση στο Gemini Ultra, το πιο ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της μέχρι σήμερα. Η Sissie Hsiao, αντιπρόεδρος της Google, εξηγεί τη λογική πίσω από αυτή την αλλαγή ονόματος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Business Insider είχε συνομιλήσει με τη Sissie Hsiao, επικεφαλής των προϊόντων AI της Google, Bard και Assistant της Google, για να συζητήσει πώς σχεδιάζει η εταιρεία να συγχωνεύσει αυτές τις υπηρεσίες κάτω από ένα νέο υπερ-προϊόν που θα ονομάζεται “Assistant with Bard”.

Αυτό το όνομα ξεχάστε το βέβαια, καθώς η Google ανακοίνωσε και επισήμως τον επαναπροσδιορισμό των πιο πρόσφατων και εντυπωσιακών προϊόντων της με AI, δίνοντάς τους το όνομα του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που τα τροφοδοτεί, δηλαδή του Gemini. Το chatbot Bard, που κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, μετονομάζεται πλέον σε «Gemini». Επίσης το Duet AI, το συνεργατικό εργαλείο AI της Google για το πακέτο λογισμικού Workspace γίνεται «Gemini for Workspace».

«Είναι μια προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη τα πράγματα και να υιοθετήσουμε το Gemini ως το brand μας για την τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε η Hsiao στο Business insider την Τετάρτη.

Google Sissie Hsiao
H αντιπρόεδρος της Google, Sissie Hsiao

«Ειλικρινά, το να έχουμε τόσα ονόματα είναι πολύ περίπλοκο για τους ανθρώπους. Είναι σαν να υπάρχει ένα μοντέλο Gemini, αλλά το προϊόν να είναι ο Bard. Και νομίζω ότι τελικά, αυτός είναι πιθανότατα ο τρόπος που οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν το μοντέλο Gemini», πρόσθεσε η Hsiao. «Οπότε θέλαμε να επικεντρωθούμε στο εξής: το μοντέλο είναι αυτό εδώ το προϊόν».

Η Google λάνσαρε για πρώτη φορά το Gemini, το πιο πρόσφατο μοντέλο AI της, τον Δεκέμβριο. Μια έκδοση του Gemini τροφοδοτούσε το chatbot Bard από τότε, αν και η Google δεν κυκλοφόρησε το πιο ισχυρό μοντέλο Gemini, γνωστό ως Ultra.

Από την περασμένη Τετάρτη, οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ultra μέσω του Bard, που τώρα ονομάζεται Gemini. Προσοχή όμως. Οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν 20 δολάρια το μήνα για ένα πακέτο AI Google One, που περιλαμβάνει πρόσβαση στην εφαρμογή που παλαιότερα ονομαζόταν Duet.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την ποιότητα αυτού του μοντέλου. Νομίζω ότι θα εντυπωσιάσει τους ανθρώπους με το πόσο εκλεπτυσμένο είναι και πόσο έξυπνο ακούγεται», δήλωσε η Hsiao. «Ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τον τρόπο που δημιουργεί κείμενο και γράφει περιεχόμενο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υποδυθεί ρόλους. Φαίνεται πολύ, πολύ δυνατό» πρόσθεσε.

Η επαναφορά του εμπορικού σήματος Gemini κάνει τα πάντα να ακούγονται πιο συνεκτικά και λιγότερο βιαστικά, χωρίς παράλληλα να υπάρχει απλά ένα κυνηγητό του ChatGPT της OpenAI.

Η Google έχει δεχτεί αρκετά σχόλια όλα αυτά τα χρόνια για την ασυνεπή, μερικές φορές συγκεχυμένη προσέγγισή της στο branding, κυρίως για την αλλοπρόσαλλη συλλογή εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η Google λανσάρει εφαρμογές AI για κινητά

Η Google αναφέρει ότι όλες οι αλλαγές θα αποτυπωθούν στα προϊόντα της αμέσως. Ενώ η Google θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στους χρήστες ότι το Gemini μερικές φορές θα κάνει λάθη, αφαιρεί την ένδειξη «πείραμα» που βρισκόταν στην κορυφή της σελίδας.

Στα κινητά, η Google θα ξεκινήσει επίσης μια ειδική εφαρμογή Gemini που θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον Βοηθό στο Android, ενώ οι χρήστες iOS θα την αποκτήσουν μέσω ενός νέου διακόπτη εντός της εφαρμογής Google.

Το Gemini σε κινητά θα κάνει πολλά από τα πράγματα που η Google είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο, όπως το να επιτρέπει στους χρήστες να τραβούν μια φωτογραφία και να κάνουν ερωτήσεις στο Gemini για τη φωτογραφία, ή να εμφανίζεται ως «επικάλυψη» στα τηλέφωνα Android για να δώσει στον χρήστη πληροφορίες σχετικά με αυτό που βλέπει σε μια ιστοσελίδα.

Η Hsiao δήλωσε ότι η Google σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει στον Βοηθό Google σε άλλες «επιφάνειες». Προφανώς «φωτογραφίζει» έξυπνα ηχεία, συστήματα ψυχαγωγίας τηλεόρασης και άλλα.

Φαίνεται πως ο Βοηθός Google θα γίνει αναπόφευκτα Gemini μια μέρα. Ωστόσο, η Hsiao λέει ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι αυτός είναι ο τελικός στόχος.

«Νομίζω ότι η έκφραση του Βοηθού, για παράδειγμα, σε ένα ηχείο, σχεδιάστηκε σε μια εποχή που υπήρχε μόνο φωνή» είπε, προσθέτοντας ότι η Google θέλει να συνεχίσει να επενδύει στον Βοηθό και να κάνει αυτά τα χαρακτηριστικά «αξιόπιστα».

«Υπάρχει περισσότερη δημιουργικότητα και επεξεργασία όταν το βιώνεις στην οθόνη σου σε σύγκριση με τη φωνή σου μόνο» είπε η Hsiao. «Έτσι, απομακρυνόμαστε από την εμπειρία μόνο με φωνή. Η φωνή θα υπάρχει, αλλά θέλαμε να χτίσουμε μια πιο πλούσια εμπειρία AI στο κινητό τηλέφωνο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο Βοηθός Google έχει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες, γι’ αυτό και τις ενσωματώνουμε».

Scroll to Top