Νέα επικίνδυνη μόδα στο TikTok – Η νέα τάση για τον καθαρισμό των αυτιών που έχει γίνει viral

αυτί, αυτιά, καθαρισμός

Προειδοποίηση για τις τάσεις καθαρισμού αυτιών στο TikTok που περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών ουσιών και μικροσκοπικών εργαλείων εκσκαφής για να ξεπλύνετε το κερί

Παρόλο που τα αυτιά μας είναι σχεδιασμένα να αυτοκαθαρίζονται, οι συμβουλές για τον καθαρισμό των αυτιών έχουν γίνει viral τις τελευταίες ημέρες στο TikTok.

Τα βίντεο για το πώς να αφαιρέσετε μόνοι σας το κερί από τα αυτιά, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εργαλεία, ελαιόλαδο, ακόμη και σκληρά χημικά, συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές.

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό trend, καθώς οι ακουολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι εντελώς περιττό να καθαρίζετε μόνοι σας τα αυτιά σας και θα μπορούσατε να τους προκαλέσετε βλάβες.

Το κερί του αυτιού είναι αντιβακτηριδιακό, παγιδεύει τη σκόνη και άλλα ξένα σωματίδια, και συνήθως αποστραγγίζεται από τα αυτιά με φυσικό τρόπο, οπότε μόνο το τακτικό πλύσιμο των μαλλιών και το απαλό στέγνωμα του ανοίγματος του ακουστικού πόρου με ένα μαλακό πανί θα πρέπει να είναι ο καθαρισμός που χρειάζεται να κάνετε, λένε οι ειδικοί.

«Θα σας συμβουλεύαμε να μην δοκιμάσετε οποιαδήποτε μέθοδο αφαίρεσης του κεριού από το αυτί στο σπίτι, λόγω του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης μόλυνσης του αυτιού ή βλάβης του αυτιού. Ως γενικός κανόνας, μην βάζετε τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σας στο αυτί σας», προειδοποιεί ο επικεφαλής ακοyολόγος στο Specsavers, Gordon Harrison.

Η κλινική ακουολόγος στο Pindrop Hearing στο Λονδίνο, Christina Kourie, τονίζει: «Το κερί θα βγει φυσιολογικά από τον ακουστικό πόρο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να καθαριστεί. Αλλά υπάρχει ένα trend στο TikTok που αφορά τους ανθρώπους που καθαρίζουν τα αυτιά τους στο σπίτι μέσω διαφόρων μεθόδων, και αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημοσιεύσει βίντεο με τους εαυτούς τους να βγάζουν από τα αυτιά τους το κερί χρησιμοποιώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε κοινά οικιακά προϊόντα καθαρισμού»

«Όμως, είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε αυτή την τάση με προσοχή, καθώς υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι με το να βάζετε αυτό το χημικό στο αυτί σας και να προσπαθείτε να αφαιρέσετε το κερί με περιορισμένη όραση του ίδιου του ακουστικού πόρου» προσθέτει.

Επίσης αναφέρει ότι άλλες τάσεις καθαρισμού του αυτιού στο TikTok περιλαμβάνουν τη χρήση ελαιόλαδου για να μαλακώσει και να αφαιρέσει το περιττό κερί, τη χρήση διαφόρων εργαλείων για να σκάψει και να ξύσει μέσα στο αυτί, ακόμα και μικρές κάμερες που διαφημίζονται ως η τελευταία τάση για τον καθαρισμό του ακουστικού πόρου.

«Ο καθαρισμός των αυτιών σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κάποιες από αυτές τις τεχνικές μπορεί να βλάψει τα αυτιά και την ακοή σας», προειδοποιεί η Kourie. «Το αυτί είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο, το οποίο στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζεται μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι το σκάψιμο και η απόξεση είναι περιττές και μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, επειδή τα εργαλεία μπορεί να σπρώξουν το κερί και τα υπολείμματα πίσω στο αυτί. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κόψετε το εσωτερικό δέρμα του αυτιού εάν ξύσετε λάθος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση» προσθέτει.

Όπως αναφέρει, «στη χειρότερη περίπτωση, το τύμπανο του αυτιού μπορεί να τρυπηθεί εάν ένα εργαλείο καθαρισμού ωθηθεί πολύ βαθιά μέσα στο αυτί. Ακόμη και η χρήση μπατονέτας πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να ωθήσει το κερί βαθύτερα μέσα στον ακουστικό πόρο και να προκαλέσει βλάβη».

Ο Harrison προειδοποιεί επίσης να μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε το προσκολλημένο κερί από το αυτί. «Σας συνιστούμε να μην επιχειρείτε να αφαιρέσετε το προσκολλημένο κερί από το αυτί -που είναι η συσσώρευση κεριού- καθώς κινδυνεύετε να προκαλέσετε μακροχρόνια ή μόνιμη βλάβη στα αυτιά σας. Τα αυτιά μας είναι πολύ αποτελεσματικά στο να καθαρίζονται μόνα τους και είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να καθαρίσουν τα αυτιά τους καταλήγουν συνήθως με κερί στο αυτί».

Τονίζει ότι η χρήση μπατονέτας, δακτύλων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου για την προσπάθεια αφαίρεσης του κεριού μπορεί να είναι επιζήμια, καθώς μπορεί να σπρώξουν το κερί πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο. «Ως εκ τούτου, προτείνω να τα αφήσετε να καθαριστούν μόνα τους με φυσικό τρόπο».

Η Kourie εξηγεί ότι ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν το κερί στο αυτί δυσάρεστο, υπάρχει για κάποιο λόγο. «Είναι για να βοηθήσει στην προστασία του αυτιού. Προστατεύει το δέρμα του ακουστικού πόρου, βοηθώντας το με τον καθαρισμό και τη λίπανση, ενώ παρέχει επίσης κάποια προστασία από βακτήρια, μύκητες, έντομα και νερό που μπορούν να εισέλθουν στο αυτί» τονίζει.

«Για να καθαρίσετε τα αυτιά σας στο σπίτι, οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν απαλά το εξωτερικό αυτί με ένα μαλακό πανί και να αφήνουν τον καθαρισμό του εσωτερικού αυτιού στους φυσικούς του μηχανισμούς» συμβουλεύει η Kourie.

«Είναι φυσικό για μερικούς ανθρώπους να παράγουν περισσότερο κερί στο αυτί από άλλους και μπορεί να θέλουν να απομακρύνουν αυτό το πλεονάζον κερί. Αλλά αυτό πρέπει πάντα να γίνεται από έναν επαγγελματία, για να προστατεύεται η υγεία του αυτιού και η ακοή σας» συνεχίζει.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τα αυτιά σας καθαρά εξωτερικά, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μια ζεστή φανέλα για να τα σκουπίζετε γύρω τους, φροντίζοντας παράλληλα να μην μπαίνει τίποτα στην πραγματικότητα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ορισμένες φαρμακευτικές σταγόνες ελαιολάδου για να μαλακώσετε το κερί ως φυσική μέθοδο καθαρισμού των αυτιών, αλλά θα σας συνιστούσαμε πάντα να ζητάτε πρώτα τη συμβουλή ενός επαγγελματία» προσθέτει ο Harrison.

Και οι δύο ακουολόγοι συνιστούν να επισκεφθείτε έναν ειδικό στην απομάκρυνση του κεριού από τα αυτιά ή έναν εκπαιδευμένο ακουολόγο, ο οποίος μπορεί να αφαιρέσει το κερί από τα αυτιά.

 

Scroll to Top