Οι 5 προτάσεις που δείχνουν ότι ένα email είναι απάτη – Οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν

απάτη πιστωτική κάρτα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν smartphone και το χρησιμοποιούν για να λαμβάνουν και να στέλνουν email. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας οι απατεώνες του διαδικτύου στέλνουν μηνύματα με κακόβουλα λογισμικά με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Οι απάτες «Phishing» (ηλεκτρονικό “ψάρεμα”) αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται καθημερινά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας κυβερνοασφάλειας McAfee.

Τι είναι το Phishing;

Τα μηνύματα phishing εξαπατούν τους ανθρώπους ώστε να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία που μπορούν να υποκλέψουν τις προσωπικές τους πληροφορίες ή τα οικονομικά τους δεδομένα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες μπορεί να υποδυθούν νόμιμες εταιρείες ή οργανισμούς, όπως τράπεζες, πάροχοι πιστωτικών καρτών ή ακόμη και τον εργοδότη σας.

Απάτες phishing email
πηγή: Freepik.com

Οι 5 προτάσεις που δείχνουν ότι ένα email είναι απάτη

Για να σας βοηθήσει να μην πέσετε θύματα ηλεκτρονικών μηνυμάτων phishing, η McAfee μοιράστηκε μερικά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε

Σύμφωνα με την McAfee, υπάρχουν μερικές προτάσεις στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορούν να υποδηλώνουν ότι πρόκειται για απάτη. Αυτές είναι:

  • «Κερδίσατε την κλήρωση του χρηματικού μας βραβείου! Στείλτε μας τα τραπεζικά σας στοιχεία για να καταθέσουμε τα κέρδη σας!»
  • «Χρωστάτε φόρους. Στείλτε αμέσως την πληρωμή χρησιμοποιώντας αυτόν τον σύνδεσμο, αλλιώς θα παραπέμψουμε την υπόθεσή σας στις αρχές»
  • «Εντοπίσαμε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα στην πιστωτική σας κάρτα. Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας»
  • «Υπήρξε μια μη εξουσιοδοτημένη προσπάθεια πρόσβασης στο λογαριασμό σας. Κάντε κλικ εδώ για να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας»
  • «Το δέμα σας δεν μπορούσε να παραδοθεί. Κάντε κλικ στο συνημμένο έγγραφο για να δώσετε οδηγίες παράδοσης»

Οι περισσότεροι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν την αίσθηση του επείγοντος για να σας πείσουν να στείλετε χρήματα ή πληροφορίες. Οι κακοποιοί γνωρίζουν ότι τα θύματα που αισθάνονται πίεση τείνουν να ενεργούν λιγότερο ορθολογικά όταν λαμβάνουν αποφάσεις.

Επιπλέον, οι νόμιμες οντότητες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να στείλετε χρήματα ή τραπεζικές πληροφορίες επί τόπου. Αντιθέτως, θα σας δώσουν πληροφορίες και ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να ενεργήσετε.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι αν σας ζητούν να στείλετε χρήματα. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα πρόκειται για απάτη.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα phishing.

  • Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να αναγνωρίζετε την απάτη, να προσέχετε για ενδείξεις και να μην κάνετε ποτέ κλικ σε ύποπτους συνδέσμους.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας προστατεύονται και ότι το λογισμικό ενημερώνεται συνεχώς.
  • Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και κρυπτογράφηση.

Εάν πιστεύετε ότι η συσκευή σας ή τα δεδομένα σας έχουν παραβιαστεί, θα πρέπει να εκτελέσετε ένα anti-malware και να αλλάξετε αμέσως όλους τους κωδικούς πρόσβασης.

Scroll to Top