Οι 7 εφαρμογές που ίσως δεν γνωρίζατε ότι παρακολουθούν την τοποθεσία σας – Πώς να απενεργοποιήσετε την καταγραφή 

Η συμμορία χάκερ «Black Basta» άρπαξε 100 εκατ. ευρώ με λύτρα και απειλές

Έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν αναρωτιόμαστε «ποιες εφαρμογές παρακολουθούν την τοποθεσία μας», αλλά ποιες δεν το κάνουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε εφαρμογή που κατεβάζετε θα σας ζητήσει όσα περισσότερα δικαιώματα μπορεί – συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας σας, σε πολλές περιπτώσεις.

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτές τις εφαρμογές από το να ξεπεράσουν το όριο και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για εσάς από όσες χρειάζονται, αρνούμενοι τα αιτήματα αδειών τους, εκτός αν αισθάνεστε άνετα με αυτά, και προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της τοποθεσίας σας.

Παρακάτω θα δείτε 7 εφαρμογές που μπορεί να μην γνωρίζατε ότι παρακολουθούν την τοποθεσία σας.

Οι 7 εφαρμογές που ίσως δεν γνωρίζατε ότι παρακολουθούν την τοποθεσία σας:

  • Εφαρμογές αγορών
  • Εφαρμογές καιρού
  • Social Media
  • Παιχνίδια
  • Εφαρμογές γνωριμιών
  • Εφαρμογές κουδουνιού
  • Εφαρμογές διανομής φαγητού

Εφαρμογές αγορών

Είναι προς το συμφέρον μιας εφαρμογής αγορών να εντοπίζει την τοποθεσία σας για έναν προφανή λόγο: αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας στοχεύουν καλύτερα με διαφημίσεις για καταστήματα που βρίσκονται κοντά σας.

Εφαρμογές καιρού

Οι εφαρμογές καιρού πρέπει να γνωρίζουν την τοποθεσία σας, ώστε να μπορούν να σας ενημερώσουν για την πρόγνωση στην περιοχή σας. Χρειάζεται όμως να παρακολουθούν την τοποθεσία σας ακόμη και όταν δεν ζητάτε τη θερμοκρασία και την υγρασία; Όχι. Εκτός αν προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του τηλεφώνου σας, οι εφαρμογές καιρού μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τοποθεσίας σας για άλλους λόγους, μεταξύ άλλων για να σας στοχεύουν με διαφημίσεις.

Social Media

Χωρίς αμφιβολία, οι εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το TikTok και το Instagram θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή. Αυτές οι δωρεάν εφαρμογές σας θεωρούν προϊόν τους και χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας για να στοχεύουν διαφημίσεις σε εσάς.

Παιχνίδια

Είναι εύκολο για τα παιχνίδια να εντοπίζουν την τοποθεσία σας, ειδικά αν παίζετε παιχνίδια για πολλούς παίκτες, που μπορούν να χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας για να βρίσκει άλλους παίκτες στην περιοχή σας.

Εφαρμογές γνωριμιών

Οι εφαρμογές γνωριμιών πρέπει να γνωρίζουν την τοποθεσία σας για να σας προσφέρουν περισσότερους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους στην περιοχή σας. Αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τοποθεσία σας για άλλους κερδοσκοπικούς σκοπούς, όπως η πώλησή της σε εφαρμογές τρίτων.

Εφαρμογές κουδουνιού

Μπορεί να είναι εξαιρετικές για την ασφάλεια στο σπίτι, αλλά οι εφαρμογές του κουδουνιού (ring doorbell) δεν είναι πάντα καλές για το διαδικτυακό σας απόρρητο. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα επιτρέψετε να μοιράζονται την τοποθεσία σας.

Εφαρμογές διανομής φαγητού

DoorDash and other food delivery apps have access to your location for the obvious reason that they need it to deliver food to you. But you can make adjustments to settings that do not allow these apps constant access to your information.

Οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας για τον προφανή λόγο ότι τη χρειάζονται για να σας παραδώσουν φαγητό. Μπορείτε όμως να κάνετε προσαρμογές στις ρυθμίσεις που δεν επιτρέπουν σε αυτές τις εφαρμογές συνεχή πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Υπηρεσίες τοποθεσίας. Οι Υπηρεσίες τοποθεσίας θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένες. Τώρα μπορείτε να μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να δείτε μια λίστα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας και να τις ρυθμίσετε έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας “πάντα”, “ποτέ” ή μόνο όταν χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Scroll to Top