Πώς να «παρακολουθείτε» τους φίλους και τους συγγενείς σας μέσω του Google Maps

Google Maps

Πολλοί από εμάς έχουμε επίγνωση ότι υπάρχουν δεκάδες τρόποι με τους οποίους μπορούν να μας παρακολουθούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Ωστόσο το να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έμπιστοι φίλοι και συγγενείς σας μπορεί να είναι χρήσιμο πολλές φορές, και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε από το Android smartphone σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο του ποιος μπορεί να δει την τοποθεσία του και πότε, ενώ μπορεί να διακόψει την κοινή χρήση τοποθεσίας οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί.

Η λειτουργία αυτή είναι χρήσιμη όταν θέλετε να συναντήσετε κάποιον σε εξωτερικό χώρο ή όταν θέλετε να ελέγξετε πότε θα φτάσουν οι καλεσμένοι για να ξέρετε πόσος χρόνος σας έχει απομείνει για να τακτοποιήσετε το σπίτι σας. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο και για τους γονείς, ώστε να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή και πού πρέπει να βρίσκονται.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κοινή χρήση τοποθεσίας μέσω Google Maps

Η πιο προφανής επιλογή για την κοινή χρήση τοποθεσίας στο Android είναι το Google Maps, καθώς είναι προεγκατεστημένοι (και είναι διαθέσιμοι και στα iPhone). Η κοινή χρήση τοποθεσίας μπορεί να είναι μονόδρομη ή αμφίδρομη, οπότε μπορείτε να βλέπετε άλλους ανθρώπους χωρίς να σας βλέπουν, αν θέλετε (και αν σας το επιτρέπουν).

Αν θέλετε να κάνετε την τοποθεσία σας ορατή, πρέπει να ενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας (location tracking) στο τηλέφωνό σας:

 • Στις Ρυθμίσεις στο Android, πατήστε Τοποθεσία
 • Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την επιλογή Χρήση τοποθεσίας (Use location)

Google Maps

Πώς να μοιραστείτε την τοποθεσία σας:

 • Ανοίξτε το Google Maps στο smartphone σας και πατήστε το εικονίδιο του λογαριασμού σας Google (επάνω δεξιά)
 • Επιλέξτε Κοινή χρήση τοποθεσίας
 • Πατήστε Νέα κοινή χρήση για να αρχίσετε να μοιράζεστε την τοποθεσία σας με κάποιον νέο
 • Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα μοιραστείτε την τοποθεσία σας: χρησιμοποιήστε τα κουμπιά + (συν) ή – (μείον) για να ορίσετε μια χρονική περίοδο μεταξύ 15 λεπτών και εννέα ωρών
 • Επιλέξτε «Μέχρι να το απενεργοποιήσετε», αν θα προτιμούσατε αυτή η επαφή να μπορεί να βλέπει την τοποθεσία σας μέχρι να αποφασίσετε διαφορετικά
 • Επιλέξτε μια επαφή από τη λίστα ή πατήστε Περισσότερα για να επιλέξετε μια διαφορετική επαφή

Στη συνέχεια, η επιλεγμένη επαφή σας λαμβάνει μια ειδοποίηση στο Google Maps που λέει ότι μοιράζεστε την τοποθεσία σας μαζί της. Θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν και αυτοί τη θέση τους, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν υπάρχει τρόπος να ζητήσετε συγκεκριμένα να δείτε την τοποθεσία κάποιου άλλου. Θα πρέπει είτε να ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα είτε να ανταποδώσει μέσω του μηνύματος κοινής χρήσης της τοποθεσίας σας.

Στην ίδια οθόνη κοινής χρήσης τοποθεσίας στην οποία προσθέτετε νέες επαφές, εμφανίζονται επίσης τα άτομα με τα οποία μοιράζεστε δεδομένα τοποθεσίας αυτή τη στιγμή – θα δείτε την τοποθεσία όλων αυτών των ατόμων σημειωμένη στο χάρτη.

Πατήστε σε μια επαφή στη λίστα κάτω από το χάρτη για να μεγεθύνετε την ακριβή τοποθεσία της. Θα λάβετε επίσης μια κάρτα πληροφοριών που θα σας λέει πόσο μακριά βρίσκονται από εσάς, πότε ενημερώθηκε τελευταία φορά η τοποθεσία τους και το επίπεδο της μπαταρίας του τηλεφώνου τους.

Google Maps

Μπορείτε να πατήσετε την επιλογή «Οδηγίες» για να λάβετε οδηγίες από την τρέχουσα τοποθεσία σας προς την επαφή ή την επιλογή «Διακοπή» για να σταματήσετε την κοινή χρήση της τοποθεσίας σας με το συγκεκριμένο άτομο.

Πώς να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις για μια επαφή:

 • Στην οθόνη κοινής χρήσης τοποθεσίας, πατήστε την επαφή που θέλετε να ειδοποιήσετε.
 • Πατήστε «Προσθήκη» δίπλα στην επικεφαλίδα Ειδοποιήσεις.
 • Επιλέξτε μια τοποθεσία στην οποία θέλετε να βασιστεί η ειδοποίηση, είτε αποδεχόμενοι μια πρόταση από τους Χάρτες Google είτε πατώντας Προσθήκη τοποθεσίας.
 • Επιλέξτε αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση όταν η επαφή φτάνει σε αυτήν την τοποθεσία, φεύγει από αυτήν την τοποθεσία ή και τα δύο.
 • Πατήστε Αποθήκευση και στη συνέχεια Αποθήκευση ξανά. Η επιλεγμένη επαφή σας θα λάβει μια ειδοποίηση που θα λέει ότι έχετε ρυθμίσει την ειδοποίηση και οι ίδιες οι ειδοποιήσεις θα γίνονται μέσω του Google Maps.
 • Πατήστε Ειδοποιήσεις στην οθόνη κοινής χρήσης τοποθεσίας για να επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε τις ειδοποιήσεις.

Λάβετε υπόψη ότι αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Google Family Link για την παρακολούθηση της συσκευής ενός παιδιού, η παρακολούθηση τοποθεσίας είναι μια επιλογή και εκεί, στη δική της ειδική καρτέλα. Ίσως σας φανεί πιο βολικό να χρησιμοποιείτε αυτή την εφαρμογή αντί για τους Google Maps για τα παιδιά σας.

Scroll to Top