Προσοχή: Μην φορτίζετε ποτέ το smartphone σας σε δημόσιους χώρους – Τι είναι το «juice jacking» και πώς να μείνετε ασφαλείς

φόρτιση

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) εξέδωσε μερικές σημαντικές συμβουλές για όσους φορτίζουν τα smartphone τους, ενώ βρίσκονται εκτός τους σπιτιού τους ή ενώ ταξιδεύουν.

Όπως τονίζει η FCC δεν πρέπει να εμπιστεύεστε όλους τους φορτιστές, ειδικά εκείνους που είναι διαθέσιμοι για όλους σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Ο ειδικός τεχνολογίας, Kim Komando, συνιστά να έχετε μαζί σας ένα powerbank για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε τη δική σας συσκευή φόρτισης από το να εμπιστευτείτε μια που βρήκατε σε δημόσιο χώρο.

Κινητό smartphone φόρτιση powerbank
πηγή: freepik.com

Τι είναι το juice jacking

Αυτό οφείλεται σε ένα ζήτημα που μερικές φορές αναφέρεται ως «juice jacking». Σύμφωνα με τους ειδικούς της Naked Security, το «juice jacking» μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιείτε καλώδια USB που μεταφέρουν ρεύμα και δεδομένα.

Μερικές φορές βλέπετε δημόσια καλώδια USB σε δημόσιους χώρους, όπως το αεροδρόμιο, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν και φορτίζουν τις συσκευές τους, όταν αυτές μείνουν από μπαταρία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένες πρίζες USB μπορούν να φορτίσουν το τηλέφωνό σας, ενώ παράλληλα συνδέονται με τη συσκευή σας και λαμβάνουν δεδομένα.

Είτε χρησιμοποιείτε Android είτε iPhone, θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα αν συνδεθείτε σε έναν από αυτούς τους ύποπτους σταθμούς φόρτισης. Η προειδοποίηση μπορεί να έρθει με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου που σας ρωτά αν εμπιστεύεστε την σύνδεση.

Θα ερωτηθείτε αν θέλετε να επιτρέψετε σε μια συσκευή να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας και στα δεδομένα του. Αν δείτε αυτό το μήνυμα ενώ προσπαθείτε να συνδεθείτε με έναν φορτιστή ή μια συσκευή που δεν σας ανήκει, είναι καλύτερο να κάνετε κλικ στην επιλογή ότι δεν εμπιστεύεστε την συσκευή (don’t trust).

Θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή trust (εμπιστοσύνη) μόνο αν συναινείτε στη μεταφόρτωση δεδομένων σε μια συσκευή. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βασίζονται στο ότι οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους ώστε να συναινέσουν στην κοινή χρήση δεδομένων.

Μπορείτε να φορτίσετε χωρίς να φορτώσετε δεδομένα, αν είστε προσεκτικοί.

Το FBI είχε εκδώσει στο παρελθόν προειδοποίηση σχετικά με αυτή την απάτη. «Αποφύγετε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι εγκληματίες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές. Έχετε μαζί σας τον δικό σας φορτιστή και καλώδιο USB και χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού μια πρίζα» έγραψε το FBI στο X, πρώην Twitter.

Συμβουλές για να προφυλαχθείτε από το «juice jacking»:

  • Η χρήση πριζών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν κινδύνους, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας αντάπτορες, φορτιστές αυτοκινήτου και τα δικά σας καλώδια USB όταν ταξιδεύετε.
  • Να έχετε μαζί σας ένα powerbank.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε μαζί σας ένα καλώδιο μόνο για φόρτιση, το οποίο εμποδίζει την αποστολή ή τη λήψη δεδομένων κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
  • Εάν συνδέσετε τη συσκευή σας σε μια θύρα USB και εμφανιστεί μια προτροπή που σας ζητά να επιλέξετε “κοινή χρήση δεδομένων” ή “εμπιστευτείτε αυτόν τον υπολογιστή” ή “μόνο φόρτιση”, επιλέγετε πάντα “μόνο φόρτιση”.
Scroll to Top