«Τα αυτοκίνητα θα πέφτουν μόνα τους σε χαντάκι» – Τι είναι το «MadRadar hack» που δημιουργεί «παραισθήσεις» στα οχήματα

Tesla αυτοκινούμενα οχήματα

Τα αυτοκινούμενα οχήματα βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και -σύμφωνα με έρευνες- αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δημοφιλή στο μέλλον.

Ωστόσο ερευνητές προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα οχήματα αυτά μπορούν εύκολα να παραβιαστούν από χάκερ και να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο τόσο τους οδηγούς τους όσο και τους πεζούς.

Τι είναι το «MadRadar hack»

Ερευνητές αποκάλυψαν μία κακόβουλη τεχνολογία που θα μπορούσε να οδηγήσει τα αυτοκινούμενα οχήματα σε παρέκκλιση από την πορεία τους. Ονομάζεται «MadRadar hack» και μπορεί να παρακάμψει το λογισμικό κυβερνοασφάλειας των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων και να προκαλέσει «παραισθήσεις» στο όχημα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο μπορεί να ξεγελαστεί και να νομίζει ότι υπάρχει ένα όχημα στον δρόμο. Στη συνέχεια μπορεί να στρίψει όταν δεν χρειάζεται, με αποτέλεσμα ο επιβάτης να κινδυνεύσει.

Το MadRadar hack μπορεί επίσης να αποκρύψει οχήματα που βρίσκονται πραγματικά στον δρόμο.

αυτοκινούμενα οχήματα
πηγή: freepik.com

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα θα παρουσιαστούν στο Network and Distributed System Security Symposium 2024 στο Σαν Ντιέγκο.

«Χωρίς να γνωρίζουμε πολλά για το σύστημα ραντάρ του αυτοκινήτου-στόχου, μπορούμε να κάνουμε ένα ψεύτικο όχημα να εμφανιστεί από το πουθενά ή να εξαφανίσουμε ένα πραγματικό όχημα. Δεν κατασκευάζουμε αυτά τα συστήματα για να βλάψουμε κανέναν, αλλά αποδεικνύουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των σημερινών συστημάτων ραντάρ για να επισημάνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα σχεδιάζουμε», δήλωσε ο καθηγητής Miroslav Pajic, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για να κλέψουν οχήματα. Πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα όχημα να παρεκκλίνει από την πορεία του, προκειμένου να το φέρουν σε δυσμενή θέση.

αυτοκινούμενα οχήματα
πηγή: freepik.com

Οι χάκερ εκμεταλλεύονται τα ραντάρ των οχημάτων

Το χακάρισμα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και περιλαμβάνει τη χειραγώγηση των ραντάρ των αυτοκινήτων.

Οι ερευνητές συνιστούν στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να τυχαιοποιήσουν τις παραμέτρους λειτουργίας του συστήματος ραντάρ αυτοκινήτων και να εφαρμόσουν πρόσθετες διασφαλίσεις. Ελπίζουν ότι αυτό θα αποτρέψει επιθέσεις και επικείμενες καταστροφές.

«Φανταστείτε το προσαρμοζόμενο cruise control, το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ, να πιστεύει ότι το αυτοκίνητο μπροστά σας επιταχύνει, προκαλώντας το δικό σας αυτοκίνητο να επιταχύνει, ενώ στην πραγματικότητα δεν άλλαζε καθόλου ταχύτητα» περιέγραψε ο Pajic. «Αν αυτό γινόταν τη νύχτα, μέχρι να το καταλάβουν οι κάμερες του αυτοκινήτου σας, θα είχατε πρόβλημα» πρόσθεσε.

αυτοκινούμενα οχήματα
πηγή: freepik.com
Scroll to Top