Τα AI chatbots αποτελούν «θησαυρό» για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου – Ειδικός προειδοποιεί για το δαπανηρό λάθος του «δωρεάν λογαριασμού»

AI chatbot

Τα AI chatbots μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο – αλλά ενέχουν και έναν σοβαρό κίνδυνο. Εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου δήλωσαν στην The U.S. Sun πώς τα chatbots αποτελούν πλέον έναν “θησαυρό” για τους εγκληματίες.

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο έξυπνα, ταχύτερα και ευκολότερα προσβάσιμα. Και επειδή αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν μάθει να μιλούν σαν άνθρωποι, μπορεί να είναι δελεαστικό να είστε υπερβολικά έμπιστοι και να τους λέτε ευαίσθητα πράγματα.

Ο Παγκόσμιος Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας της ESET, Jake Moore, αποκάλυψε ότι τα “μοντέλα” τεχνητής νοημοσύνης στα οποία βασίζονται τα chatbots είναι πιθανότατα ασφαλή – αλλά υπάρχει ένας κρυμμένος κίνδυνος.

«Με την OpenAI και τη Microsoft να είναι οι πρωτοπόροι των chatbots, φυλάνε στενά τα δίκτυα και τους αλγορίθμους τους. Εάν εκτεθούν, θα έχουν ελάχιστα να διατηρήσουν ως επιχείρηση το μέλλον τους», μας είπε ο Jake.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Αντιθέτως, ο Jake αποκάλυψε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτά που λέτε σε ένα chatbot καταλήγουν να εκτίθενται. Τα όσα λέτε σε ένα chatbot κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας αποθηκεύονται κάπου.

Και όπως τα κείμενα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με αντίγραφα ασφαλείας, τα μηνύματά σας προς τα chatbots είναι τόσο ασφαλή όσο και ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύονται.

Έτσι, αν έχετε ξεδιπλώσει την καρδιά σας σε ένα chatbot ή έχετε μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες, αυτό είναι μεγάλο λάθος.

«Αντί να επεξεργάζεστε τους αλγορίθμους για να αλλάξετε την κατεύθυνση της εξόδου, τα δεδομένα εισόδου και εξόδου είναι ουσιαστικά πιο επικίνδυνα, καθώς αυτά θα αποθηκεύονται κάπου σε έναν διακομιστή», εξήγησε ο Jake.

«Αν και κρυπτογραφημένα, αυτά με τον καιρό θα γίνουν σαν ένα προσωπικό ιστορικό αναζήτησης και πολύ πολύτιμα για τους κλέφτες του κυβερνοχώρου. Υπάρχουν ήδη πολλές προσωπικές πληροφορίες που παραδίδονται. Και μόλις η OpenAI κυκλοφορήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα ευαίσθητα δεδομένα που θα περιφέρονται σε έναν σχετικά νέο χώρο που θα είναι σαν θησαυρός για τους εγκληματίες» συμπλήρωσε.

ChatGPT smartphone

Προσοχή στα δωρεάν AI chatbots

Ο Jake είπε ότι είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ένα chatbot που δεν κρυπτογραφεί τις συνομιλίες σας. Η κρυπτογράφηση αλλοιώνει τις συνομιλίες, ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε δεν έχει το “κλειδί” για να τις ξεκλειδώσει.

Τα καλά νέα είναι ότι η OpenAI υπόσχεται ότι όλες οι συνομιλίες του ChatGPT είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο (end-to-end encryptιον) – είτε είστε μέλος που πληρώνει είτε όχι.

Αλλά ορισμένες εφαρμογές μπορεί να σας χρεώνουν για την κρυπτογράφηση – ή να μην την προσφέρουν καθόλου. Και ακόμη και με κρυπτογραφημένες συνομιλίες, οι συνομιλίες σας μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το chatbot για την εκπαίδευση των μοντέλων του.

Το ChatGPT σας επιτρέπει να εξαιρεθείτε από αυτό, ενώ έχετε επίσης τη δυνατότητα να διαγράψετε τα δεδομένα σας. «Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι εισάγουν στα chatbots, ειδικά σε δωρεάν λογαριασμούς που δεν ανωνυμοποιούν ή κρυπτογραφούν τα δεδομένα», προειδοποίησε ο Jake.

Τι δεν πρέπει να λέτε σε ένα chatbot

«Ποτέ μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες με ένα chatbot», δήλωσε ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Και συνέχισε: «Μπορεί να χρειαστεί να μοιραστείτε τον κωδικό κράτησης της πτήσης σας ή μέρη της διεύθυνσής σας με ένα chatbot αεροπορικής εταιρείας, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Μπορείτε πάντα να τηλεφωνήσετε αντί να χρησιμοποιήσετε το chatbot. Γενικά, μην μοιράζεστε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας ή άλλα διαπιστευτήρια ελέγχου ταυτότητας με ένα chatbot».

«Μην μοιράζεστε τις προσωπικές σας σκέψεις και τα προσωπικά σας στοιχεία. Είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι κάποιος άλλος θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά» κατέληξε.

Scroll to Top